Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izvezli oružja za 200 mil. eura, SAD ostaje najveći kupac

Potražnja za pištoljima u SAD-u je malo pala, ali ukupan rezultat lanjskog izvoza oružja jednak je kao i u 2016. što znači da su značajno ‘povukli’ drugi proizvodi
05. ožujka 2018. u 10:22 71 komentara 22745 prikaza
Izvoz oružja
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Premda je protekla 2017. godina za hrvatsku izvozno orijentiranu vojnu industriju bila znatno teža nego rekordna 2016., zadržan je pozitivan trend izvoza i prema prvim neslužbenim procjenama (Ministarstvo gospodarstva službene brojke objavit će u travnju), vrijednost izvoza oružja barem je jednaka onoj iz 2016. i iznosi 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura. Prije 6-7 godina Hrvatska je izvozila dvostruko manje oružja, no u posljednjih nekoliko godina zabilježena je značajna stopa rasta od 20 do čak 37% godišnje. U 2017. nije bilo tako uglavnom zbog značajnijeg pada potražnje u SAD-u, koji je prvi partner Hrvatskoj u tim izvoznim poslovima.

Soko Mostar Galeb Dokumenti otkrivaju CIA je znala sve o programu vojne i zrakoplovne industrije u SFRJ

Hrvatska drži treće mjesto

Kako su glavni hrvatski izvozni proizvodi u domeni oružja i dalje pištolji karlovačkog HS Produkta, a oni u pravilu čine više od polovice vrijednosti ukupnog hrvatskog izvoza oružja, svaki poremećaj na tom dijelu tržišta mora se osjetiti na ukupnim rezultatima. Stručnjaci kažu da je 2016., kada su Karlovčani u SAD-u prodali oko 575.000 pištolja (RH drži 3. mjesto), bila rekordna jer je američka javnost u to vrijeme smatrala da će bivši predsjednik Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, pa su Amerikanci doslovce pohrlili u trgovine oružja. Dolaskom predsjednika Trumpa situacija se stabilizirala, tako da je pad potražnje u SAD-u primjetan i iznosi oko 20%. HS je u SAD-u zaradio manje nego godinu prije, no nadoknadio je te brojke pojačanim plasmanom u svijet svoga drugog strateškog proizvoda, jurišne puške VHS 2. Kako je riječ o skupljem proizvodu, izvozom primjerice 10.000 jurišnih pušaka ostvaruje se zarada jednaka plasmanu 75.000 pištolja.

SAD će, međutim, i dalje ostati najveći kupac hrvatskog oružja i usluga jer je manjak nadoknadilo Remontno brodogradilište “Viktor Lenac” iz Rijeke koje je završilo veliki remont zapovjednog broda američke 6. flote “USS Mount Whitney” vrijedan oko 32 milijuna dolara. Taj brod na remont u Lenac dolazi već godinama, no u 2016. remonta nije bilo. Počeli su, međutim, u Lenac na razne dorade i popravke dolaziti i drugi brodovi 6. flote, inače stacionirani u Italiji, tako da će ovo naše brodogradilište i dalje imati osigurane dolarske poslove.

Kako stručnjaci kažu da je RH u 2017. godini izvezla tri do četiri puta manje i tzv. neperspektivnog oružja sa zaliha (kalašnjikovi, topovi, bacači, granate i streljivo), i ovdje je nastala financijska rupa od nekoliko desetaka milijuna eura u odnosu na 2016., kada je iz RH na Bliski istok (Saudijska Arabija) izvezeno oružja sa zaliha još iz Domovinskog rata za osamdesetak milijuna dolara.

Rusija poslali poruke Putin tvrdi: Imamo dva tajna oružja! SAD uzvraća: Spremni smo!

Kako je ukupan rezultat izvoza oružja u prošloj godini jednak kao i u spominjanoj i rekordnoj 2016., to znači da su značajno povukli neki drugi hrvatski izvozni proizvodi i tako anulirali spomenute manjkove. Osim pištolja i pušaka (oko 400.000 cijevi) izvozili smo i bacače granata (i granate 40 mm), snajpere, višecijevne lansere raketa, streljivo, kacige, zaštitnu opremu i opremu za razminiranje, remont i modernizaciju brodova i mornaričkih sustava.

Konkurentni proizvodi

No, kažu upućeni, prošlogodišnji su hit naše vojne industrije minobacačke mine od 60, 81, 82 i 120 mm. Izvoze se značajne količine, a riječ je o zajedničkom proizvodu šest hrvatskih tvrtki – iz Virovitice, Bjelovara, Zadra, Pule, Dugog Sela i Stubičke Slatine – koje ukupno zapošljavaju više od 1000 zaposlenika, plus kooperanti. Minobacačke mine Hrvatska je proizvodila i tijekom rata, a proizvode se i u susjedstvu, no riječ je o novim tehnologijama, a ne onima iz 80-ih godina.

Značajan dio tog izvoza ostvaren je preko državne Agencije Alan. Ravnatelj Ivan Nekić kaže da je u 2017. očito još poboljšana struktura hrvatskog vojnog izvoza te da su hrvatski vojni proizvodi i po kvaliteti i cjenovno konkurentni. Računa da će naša industrija oružja zadržati pozitivne trendove i u 2018.

Pogledajte prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora:

Izvoz oružja
1 / 9
Prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora
pištolj osjećaj nesigurnosti Nijemci se sve više naoružavaju, ni zalihe u trgovinama nisu dostatne bauštela DZS Izvoz prošle godine porastao 12 posto, uvoz 8,6 posto Milorad Dodik ENTITETSKA POLICIJA Dodik se naoružava: RS kupuje 2500 pušaka, raste zabrinutost u BiH

Hit vojne industrije su minobacačke mine

Izvoz oružja | Autor : VL/Goran Kovačić/PIXSELL Foto: VL/Goran Kovačić/PIXSELL

1,5 MLRD. KN IZNOSI UKUPAN IZVOZ 2017. - otprilike 200 milijuna eura - jednako kao i 2016. 

IZVOZNI PROIZVODI

Pištolji i puške (oko 400.000 cijevi), bacači granata, snajperi, lanseri raketa, streljivo, kacige, zaštitna oprema, oprema za razminiranje, remont i modernizacija brodova i mornaričkih sustava

GLAVNI IZVOZNI PROIZVOD

Pištolji: HS linija vojno-policijski i XDM borbeni pištolji proizvođača HS Produkt, Karlovac

NOVI VELIKI IZVOZNI POSAO U 2017.

Minobacačke mine

60 mm, 81 mm, 82 mm, 120 mm

Zajednički proizvod šest hrvatskih tvrtki - iz Virovitice, Bjelovara, Zadra, Pule, Dugog Sela i Stubičke Slatine - koje ukupno zapošljavaju više od 1000 zaposlenika, i kooperanata

IZVOZ USLUGA

Brodogradilište Viktor Lenac: Remont zapovjednog broda američke 6. flote "USS Mount Whitney" (oko 32 milijuna dolara)

194 izvozna ugovora za 47 zemalja: Albanija, Argentina, Austrija, Belgija, BiH, C. Gora, Češka, Čile, Danska, Estonija, Filipini, Finska, Francuska, Grčka, Gvatemala, Indonezija, Irak, Italija, JAR, Jordan, Kanada, Kosovo, Litva, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malezija, Malta, Nizozemska, Njemačka, Peru, Poljska, Pakistan, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska, Tunis, Turska, UAE, V. Britanija, Ukrajina, Vijetnam, Zambija.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar azъ
  azъ:

  Pohvalno je što izvozimo izvrsne jurišne puške i sve navedeno, ali nemojmo se zavaravati dok Hrvatska ne bude u stanju proizvoditi visoko sofisticirane proizvode kao što su moderni borbeni tenk (Patrije to nisu!), naoružane bespilotne letjelice, rakete, male i srednje ... prikaži još! radarski nevidljive vojne brodove, ne možemo stvarno govoriti o vojnoj industriji. Što je npr. bilo sa izvrsnim prototipom tenka Degman, koji je bio izvrsna osnova za razvoj vrlo sofisticiranog novog glavnog tenka, kao da u nas nitko ne razumije da su za zajamčen kontinuirani izvoz potrebna stalna ulaganja u razvoj i kadrove, bez toga nema ni industrije ni izvoza.

 • zaric:

  Kaže Ivanković: "Prije 6-7 godina Hrvatska je izvozila dvostruko manje oružja...". Pa čovječe ako je nešto dvostruko onda je dva puta više ili duplo više, a ne manje. Ako je nešto manje onda može biti upola manje, a nikako dvostruko ... prikaži još! manje. Ovu grešku češće nalazim po našim tiskovinama. Lektori gdje ste? Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/vojna-industrija-izvoz-oruzje-1230353 - www.vecernji.hr

 • jurajuric116:

  hs xd rules