Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslali poruke

Putin tvrdi: Imamo dva tajna oružja! SAD uzvraća: Spremni smo!

Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
01.03.2018.
u 22:20

Poručio je i da zemlja mora raditi na jačanju vlastite demokracije.

Dva i pol tjedna prije predsjedničkih izbora u Rusiji, aktualni i sasvim izvjesno i budući predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao je govor o stanju nacije kojim je, nema sumnje, dodatno zacementirao svoj status favorita na biralištima.

U ovom govoru, koji je izveden gotovo na isti način kako svoje govore o stanju nacije pred Kongresom obrazlažu američki predsjednici, Putin je pojasnio svoje viđenje gospodarstva i stanja sigurnosti u zemlji, viđenje globalne geopolitičke situacije iz pozicije Moskve, ali je i obrazložio u kojem će se smjeru Rusija razvijati u sljedećem razdoblju.

Standard poboljšan

Sudeći po Putinovim najavama, ova bi godina trebala biti godina velikog razvoja Rusije. Uz napomenu da je Rusija u gospodarskom i socijalnom smislu već prešla veliki put, Putin je potvrdio kako će uskoro biti pokrenut veliki program razvoja gradova sa suvremenim pristupom tehnologiji u arhitekturi, transportu i komunikacijama, a razvoj gradova povući će, prema tom planu, i razvoj ruralnog dijela zemlje.

Uskoro bi trebao biti dovršen i most koji spaja Rusiju s Krimom, a modernizacija transportnih putova osigurat će da Rusija postane glavni put trgovine između Europe i azijskih zemalja. Svi ti programi osigurali bi i da očekivani životni vijek ruskog stanovništva naraste na više od 80 godina, što će biti jedan od pokazatelja uspješnosti cijelog plana, ustvrdio je Putin.

Ujedno, najavljena su i velika ulaganja u energetsku mrežu, internetsku infrastrukturu i satelitske komunikacije, i sve to s ciljem da Rusija postane jedno od glavnih svjetskih središta za procesuiranje podataka.

– Potrebno je poboljšati standard ruskih građana, a to ćemo učiniti razvojem visoke tehnologije. Ona zemlja koja ne prati razvoj tehnologije stagnira i potom slabi u razvoju, a to nećemo dopustiti – ustvrdio je Putin za govornicom pred nekoliko tisuća uzvanika, uz napomenu da Rusija ima i ambiciozan plan poboljšanja školskog sustava, ali i razvoja nekoliko znanstvenih centara.

Tajni oružani sustavi

Uz ocrtavanje gospodarske slike Rusije, Putin je u govoru vrlo jasno naglasio i rusku vojnu moć. A sudeći po onome što je prikazano, zemlja koja je prije dvadesetak godina bila na koljenima, čija vojska kasnih devedesetih nije imala ni osigurane obroke, danas u pojedinim područjima suvereno dominira na globalnoj vojno-tehnološkoj sceni.

Rusija razvija strateške projektile kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma o smanjenju balističkih projektila. I tu imamo dva potpuno nova oružja. Prvo je strateško oružje globalna krstareća raketa koju je nemoguće presresti i zbog nove tehnologije ima gotovo neograničeni domet. Drugo oružje je podvodni bespilotni dron velike izdržljivosti i kapaciteta, građen na stealth tehnologiji – pojasnio je Putin dok su u isto vrijeme na videozidu prikazivane animacije novih oružanih sustava. Stvarne fotografije i videosnimke nisu prikazane budući da su orzužja pokrivena velom tajne, no Putin je pozvao građane Rusije da daju svoje prijedloge za nazive tih dvaju moćnih oružanih sustava.

Putinov govor o stanju nacije redovito je godišnje izvješće, no ovaj put, dva i pol tjedna prije predsjedničkih izbora, poslužio je i kao marketinški alat. Iako to nije potrebno jer će Putin sigurno pobijediti na izborima. 

Washington je u četvrtak prijezirno odgovorio na ratoborne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je tvrdio da razvija "nepobjedivo" oružje.

"To se oružje već jako dugo razvija", rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White.

"Ne iznenađuje nas ta izjava i Amerikanci mogu biti sigurni da smo u potpunosti pripremljeni", preciziravši da nova nuklearna politika, koju su u veljači objavile Sjedinjene Države, vodi računa o tom ruskom oružju.

"U potpunosti vjerujem u naše sposobnosti suočavanja s bilo kakvim napadom", dodala je White na pitanje o američkim obrambenim mogućnostima od nadzvučne nuklearne projektile. "Spremni smo", zaključila je.

U svom godišnjem obraćanju zastupnicima oba doma parlamenta u četvrtak Putin je hvalio novo nepobjedivo oružje, nadzvučno ili podmorsko, koje suočena s vojnim aktivnostima Sjedinjenih Država razvija Rusija.

Sjedinjene Države kane postaviti štitove protiv projektila u istočnoj Europi i u Južnoj Koreji. (Hina)

Pogledajte i galeriju: Putin golog poprsja usred noći ušao u ledeno jezero

Rusija
1/8

Komentara 260

KA
KaraMarko
17:08 01.03.2018.

Europa poznata prostitutka Amerike...guzi se i radi sto joj amer naredi...e pa te sankcije Rusiji su kontra produktivne...Rusija se jos vise sebi okrenula i svojim proizvodima sto se sad sve vidi. A EU muslimanija samo sebi stetu navukla tim sankcijama pa sad...ko je sila ne znam...

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:59 01.03.2018.

sto je rekao prijetece...branit ce svoju zemlju i saveznike ne gomila vojnike na americku granicu i ne ratuje konstantno 30 godina pod krinkom ljudskih prava tamo gdje je reagirao sirija...spasio je siriju od monstruma isilovaca i hvala bogu da postoji takav drzavnik jer ovaj demokratski zapad je puno veca prijetnja za covjecanstvo i puno vece ubice samo sto njihovih zrtava nema u mas medijima...putin uber ales za bolju civilizaciju protiv toboze naprednog zapada koji nas pomalo cine debilima lisenog zdravog razuma

TA
TARAS
14:50 01.03.2018.

Sve koji krenu na RUSIJU ,Putin ce da pregazi kao plitak potok.Pa ko ima ono(muva) a zna se sta,neka krene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije