Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev upućen vučiću

HNV pokrenuo inicijativu za uvođenje hrvatskog jezika kao službenoga jezika u Vojvodini

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
05.03.2021.
u 22:05

Vojnić pozdravlja presedan koji se dogodio na sjednici Skupštine grada Subotice u četvrtak kao i da taj primjer predstavlja korak naprijed prema novoj svijesti u kojoj niži postotci više nisu razlog zanemarivanja

Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini zatražio je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se hrvatski jezik proglasi kao službeni jezik na području cijele Vojvodine, u gradu Somboru kao i općinama Apatin i Bač. U ovoj inicijativi predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pozvala se na odluku grada Subotice u kojoj je u četvrtak pokrenut postupak uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu u Subotici.

Radi se o inicijativi Bunjevačkog nacionalnog savjeta i potom prijedlogu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića (SNS). Inače, ta inicijativa je pokrenuta unatoč činjenici što zajednica Bunjevaca u Subotici broji tek 9,57 posto građana Subotice dok je za jednu takvu odluku potrebno da neka nacionalna manjina ima najmanje 15 posto stanovništva. Unatoč tome gradski vijećnici Skupštine Subotice, uz protivljenje predstavnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), donijeli su Odluku o pristupanju promjeni Statuta Grada. To je bio prvi korak procedure uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriju Subotice gdje su kao službeni jezici do sada bili srpski, mađarski i hrvatski.

- Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije kod izglasavanja izmjena koje će jednoj manjinskoj zajednici omogućiti presedan službene uporabe jezika kada to zakon izrijekom ne traži, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mjestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati. Ta se prava traže u gradu Somboru (8,39 posto), općinama Apatin (10,42 posto) i Bač (8,39 posto), kao i za područje cijele AP Vojvodine, navodi Vojnić.

Dalje navodi kako pozdravlja presedan koji se dogodio na sjednici Skupštine grada Subotice u četvrtak kao i da taj primjer predstavlja korak naprijed prema novoj svijesti u kojoj niži postotci više nisu razlog zanemarivanja, već mjesto dokazivanja zrelosti društva.

- HNV unaprijed pozdravlja buduće napore u afirmiranju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a zahtjev je, osim predsjedniku, upućen i Gradu Somboru te dvjema općinama, stoji u priopćenju HNV-a.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 2

HR
hrvojeviktor
09:25 06.03.2021.

hrvati će ako se ovako nastavi doživeti sudbinu poslednjeg mohikanca

Avatar Nesvrstani
Nesvrstani
14:46 06.03.2021.

Ja lično kao Srbin nemam problem sa Hrvatskim jezikom, a vidim da ni Ustav Republike Srbije nema: "Ustav Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, br.83/06) u članu 10. utvrđuje da je u Republici Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličkoo pismo, s tim što se službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje zakonom, na osnovu Ustava Republike Srbije. Uz to, odredbom člana 79. precizirano je pravo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na očuvanje posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma. Statut AP Vojvodine („Službeni list APV“, br. 20/2014) u članu 24. stav 1. utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma. Pored toga, u stavu 2. propisano je i da organi AP Vojvodine u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica." E sad, možda bi neko bio srećniji kad bi Vojvodina bila u Hrvatskoj, ali i ja bih da imam ponovo 25 godina pa ne može. Da se ne lažemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije