Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi i u Lici

Vodostaj u Karlovcu opada, no na snazi i dalje izvanredne mjere

Karlovac, poplava (1)
Foto: Kristina Štedul - Fabac/PIXSELL
1/29
Autori: zb/VLM, luc, ivi/VLM
22.01.2013.
u 07:56

Uz pomoć čamca Ljiljanu su od kuće vatrogasci prevezli do glavne ceste, a potom ju je preuzeo Crveni križ i odvezao u bolnicu na dijalizu

Dugorešanka Ljiljana, djevojka koja redovito odlazi na dijalizu, jutros to nije mogla učiniti redovitim putem. Mrežnica koja je "prva susjeda", poplavila je dio gdje ova bubrežna bolesnica živi u Gornjem Mrzlom Polju, javlja Radio Mrežnica.  Kako ne bi ostala bez toliko potrebne dijalize, u akciju su se uključili dugoreški Crveni križ te vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. Uz pomoć čamca, Ljiljanu su od kuće prevezli do glavne ceste, a potom ju je preuzeo Crveni križ i odvezao u bolnicu.

Posljednja mjerenja vodostaja pokazala su da je Kupa kod Karlovca porasla na 784 centimetra te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, no prema posljednjim mjerenjima u posljednja dva sata vodostaj je u padu i sada iznosi 783 centimetra.

Ozbiljnost situacije pokazala se već jučer kada je Kupa u Karlovcu u manje od 24 sata porasla na šest metara, a sinoć u 22 sata izmjeren je vodostaj od 615 centimetara. Kada je vodostaj narastao na 700 centimetara, proglašene su redovite mjere, a jutros i izvanredne mjere obrane.

Sva tri pravca prema Gornjem Mekušju poplavljena su pa se razmatra mogućnost probijanja ceste kroz vojarnu.

Najdramatičnije u Logorištu

Voda je probila i takozvani drežnički zid u središtu Karlovca izgrađen da bi lijevu obalu štitio od izlijevanja. Tim se pravcem više ne može u naselje Drežnik.

Nabujala Korana i Mrežnica prijete sa svih strana. Najdramatičnije je u Logorištu gdje su mnogima već poplavljeni podrumi pa vatrogasci pripremaju zečje nasipe.

Iz nadležnih službi poručuju da se tijekom prijepodneva očekuje dodatni porast vodostaja za 10 do 15 centimetara, dok bi se poslijepodne situacija trebala normalizirati.

Zbog poplave je zatvoreno i nekoliko lokalnih prometnica.

>>Vodostaj Kupe u Karlovcu raste, u 22 sata izmjereno 615 cm

Poplava ponovno prijeti i Kosinju

Na širem području Gospića i Perušića od ponedjeljka poslijepodne sve nadležne službe bore se s poplavama nastalima zbog naglog topljenja snijega s Velebita i velike količine kiše koja neprestano pada posljednja dva dana. 

U Kosinju, poznatom po poplavama, jučer oko 17 sati oglasila se sirena na brani Sklope, koja upozorava na ispuštanje velikih količina vode.

– Očekujemo poplavu puno većih razmjera nego prije tri godine. Preko brane ispušta se 800 kubika vode u sekundi i nije ugodno vidjeti kako vodostaj naočigled raste – kazao nam je Ivica Turić, načelnik općine Perušić.

Kosinjski most još uvijek je u prohodan, no do kraja dana vjerojatno će biti pod vodom. Odsječeni su Podjelar, Sušanj, Bakovac te Gornji Kosinj.

Situacija se smiruje na području Gospića, gdje je vodostaj Novčice u opadanju. Noć je protekla mirno, no poplave su i dalje problem na širem području Gospića i Otočca.

Zbog poplave zatvorene su prometnice Pazarište – Plana, Pazarište – Podastrana, Gospić – Lički Novi te Smiljan – Novoselo.

Na području Kosinja stanje nije alarmantno, iz brane Sklope ispušta se 650 kubika vode u sekundi u Kosinjsko polje zbog čega su u ponedjeljak oko 17 sati oglašene sirene koje upozoravaju na izlijevanje velike količine vode. Ako se vrijeme ne smiri, a tijekom današnjeg dana kiša ne prestaje padati, Kosinju prijete poplave slične onima 2010. godine.

Ni jedna kuća još nije pod vodom, no s obzirom na rast vodostaja rijeke Like od 10 centimetara u satu, do kraja dana očekuje se da će prekriti Kosinjski most koji služi kao svojevrsna točka za mjerenje kritičnosti vodostaja u Kosinju. Odsječena su sela Podjelar, Sušanj, Bakovac te Gornji Kosinj, a stanovništvo se prevozi s tri čamca koja su neprestano na raspolaganju.

– Stanje nije alarmantno kao 2010. Za sada nije ni jedna kuća poplavljena. Moramo samo pratiti vremensku prognozu jer, ako dođe do pada temperature i zamrzavanja, kao što najavljuju, stanje će se smiriti. Računamo da će i danas voda rasti ovim tempom. Dovezli smo tri čamca, a danas ćemo od HEP-a preuzeti još dva čamca i dalje pratiti situaciju. Ovdje smo svaki dan, stožer za zaštitu i spašavanje preseljen je u Kosinj i sve je pod kontrolom – kazao je Drago Hećimović, načelnik stožera za obranu od poplava u Kosinju.

Joso Živković, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje, istaknuo je da su sve službe u pripravnosti te da se veći problemi ne očekuju.

– Cijelu noć pratilo se stanje na području grada Gospića. Vatrogasne snage i na širem su području Otočca radile na ispumpavanju stambenih objekata. U Kosinju su u funkciji čamci koji premošćuju dio prometnica koje su trenutačno odsječene. HGSS je spreman u slučaju potrebe zbrinjavanja starijih i bolesnih koji trebaju do bolnice – kazao je Živković.

Stanje na širem području Gospića se smiruje, vodostaji rijeka su u opadanju. Pod vodom je nekoliko podruma, no broj intervencija tijekom noći se smanjio.

Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera za Gospić, kazao je da se stanje normalizira.

– Vodostaj opada i sve odlazi prema Kosinju. Ne očekujemo povećanje vodostaja nego normalizaciju situacije. Vatrogasci su na terenu, ispumpavaju podrume, a maloprije smo imali i akciju GSS-a koji su pomogli preko vode prevesti nekoliko ljudi.

U Otočcu te okolnim naseljima Ličko Lešće, Čovići, Prozor i Sinac vatrogasne ekipe rade na ispumpavanju objekata, a u pomoć su im upućena i četiri pripadnika Državne intervencijske postrojbe Zadar s dva vozila i devet pumpi.

Gospićka gorska služba posljednjih nekoliko dana imala je nekoliko intervencija, većinom prevoženja starijih osoba iz poplavljenih područja.

Još uvijek su pod vodom prometnice Pazarište – Plana, Pazarište – Podastrana, Gospić – Lički Novi, Smiljan – Novoselo, Donji Kosinj – Rudinka te Gornji Kosinj – Kosinjski Bakovac.

Komentara 6

DI
duncan_idaho
10:39 22.01.2013.

jebe* ovu nesposobnu zemlju i ljude, po zimi ljudi kmeče da ima previše vode, po ljeti da ima premalo....

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:40 22.01.2013.

Hm Konačno da u Hrvatskoj nešto raste, iako nije baš ugodno to što raste. Sad političari mogu malo odahnuti, jer narod ima drugu "zabavu". Malo nas neće. Stigle gladne godine. Ljeti suša, zimi snijeg i poplave. Još kad tome pridodašš loše upravljanje državom, drži gaće.

KV
kviki111
12:52 22.01.2013.

Nije mi jasno da ni jedan saborski zastupnik ne zatraži u saboru izvještaj kamo je utrošen novac koji uplačujemo hrvatskim vodama! U pitanju je lova kojom bi sagradiliu nasip oko Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije