Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplava u Varaždinskoj županiji

VIDEO 'Ovako nije bilo od 2012. Djeca su se sklonila, mi smo ostali'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/11
30.10.2018.
u 18:38

Do poplave je došlo zbog obilnih kiša u Austriji i Sloveniji, gdje je palo i do 600 mm padalina po četvornom metru

Zbog nabujale rijeke Drave u općini Cestica u Varaždinskoj županiji evakuirane su obitelji. Kako su izvijestili u PU varaždinskoj, poplava je pogodila područje Lovrečan Otoka i Brezje Otoka. Zbog visokog vodostaja rijeke Drave privremeno je za teretna vozila zatvoren granični prijelaz sa Slovenijom u Dubravi Križovljanskoj. Kuće je zasad napustilo četvero obitelji.

Na terenu su vatrogasci i druge službe koje pomažu mještanima. Vodostaj i dalje raste. To su područje i prijašnjih godina pogađale poplave po dolasku vodenog vala iz Slovenije. 

Do poplave je došlo zbog obilnih kiša u Austriji i Sloveniji, gdje je palo i do 600 mm padalina po četvornom metru, pa rijekom Dravom stiže vodeni val koji kanali ne mogu prihvatiti. Neki su mještani odlučili ostati u zaseoku Lovrečan Otoku jer vjeruju da će se voda povući i da nema veće opasnosti.

Pogledajte videe nabujale Drave (autor: ŠRK Čestica)

- Sve je pod kontrolom - rekao nam je oko 17.45 sati općinski načelnik Mirko Korotaj i dodaje da će za pola sata do sat vremena donijeti odluku o tome treba li provesti evakuaciju nekih obitelji. Policija je, kažemo mu, u 17.35 sati izvijestila da su obitelji već evakuirane.

- Problem je što je to nebranjeno područje na kojem živi šest obitelji s 21 stanovnikom. Oni su prije 30 ili 40 godina dobili novac da se isele i izgrade kuće izvan ugroženog područja. No, ostali su unutar tog nebranjenog područja - kaže Korotaj.

- Maloljetna djeca su se sklonila, a mi odrasli smo ostali. Voda se izlila, tu je oko kuće i sad samo čekamo da podzemne vode poplave podrum. Treba vremena da voda prođe i da se sve vrati u normalu - kažu u obitelji Težak na kućnom broju 2 u Lovrečan Otoku. To područje, kažu, nije moguće obraniti jer je polje široko, pa nema druge nego pričekati da val prođe. Jedan nam je mještanin rekao da je njegov otac prije nekoliko desetljeća dobio kredit na 30 godina s povoljnom kamatom da sagradi kuću izvan ugroženog područja, no ostao je bez posla, a od poljoprivrede nije uspio sagraditi novu kuću na sigurnoj lokaciji. U selu kažu da takve poplave nije bilo od 2012. godine.

Velika šteta od poplava na tom je području zabilježena 2012. godine, kad je u Općini Cestici proglašena elementarna nepogoda.

Ključne riječi

Komentara 7

SC
schwertransport
18:50 30.10.2018.

Joj mene kaj je zrasla

UM
umnjak
18:20 30.10.2018.

Ako se nisu željeli premjestiti iz ugroženog područja, sami odgovaraju za svoju sigurnost.

Avatar rubinet
rubinet
19:39 30.10.2018.

" 600 mm padalina po četvornom metru" ?! Hrvatsko stručno meteorološko nazivlje poznaje samo "oborine". Nikakove "padaline".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije