Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će sastavljati Vladu?

Most nije odlučio kome će dati podršku. Za HDZ i SDP pripremili popis reformi

prgomet i petrov
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/20
09.11.2015.
u 18:05

Danas se odlučivalo o popisu reformi, odnosno promjenama koje će na kraju biti na stolu, rekao je Petrov nakon sjednice

Nacionalno vijeće Mosta nije na današnjoj sjednici odlučivalo o tome kome će dati podršku za sastavljanje Vlade.

– O tome nismo odlučivali. Danas se odlučivalo o popisu reformi, odnosno promjenama koje će na kraju biti na stolu – rekao je Petrov nakon sjednice.

Most želi jasno definirati koje su to promjene, ali ne želi izazvati ustavnu krizu. Stoga će napraviti realan popis reformi. Nadaju se da će ga prihvatiti neka od dvije velike koalicije ako im je stalo do općeg dobra.  Petrov smatra da se ne treba bojati "bolnih rezova" koji mogu donijeti samo dobro. Na pitanje je li istina da su sa SDP-om dogovorili suradnju te je li Dragi Prgometu ponuđeno mjesto premijera ili potpredsjednika Vlade, Prgomet je odgovorio da je pitanje toliko nevjerojatno da na njega ne može odgovoriti. Na novinarsko pitanje je li Most jedinstven s obzirom na to da Petrov i Prgomet imaju različite stavove o mogućim koalicijama, Petrov je odgovorio da nisu.

"Naklapanja da se već postigao dogovor s HDZ-om ili SDP-om nisu točna"

Gradonačelnik Omiša iz redova Mosta Ivan Kovačić kazao je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo da ništa ne zna o navodnom dogovoru MOST-a i koalicije Hrvatska raste te navodnoj ponudi za premijersko mjesto Dragi Prgometu

– Stvarno ne znam ništa o tome, a cijelu večer sam bio tamo. Bilo kakva medijska naklapanja da se već postigao dogovor s HDZ-om ili SDP-om nisu točna – jasan je bio Kovačić te objasnio da "Most ne ide u koalicije". 

Nećemo potpisati nikakav koalicijski ugovor

– To znači da nećemo potpisati nikakav koalicijski ugovor kojim bismo dobili nekakva ministarska i direktorska mjesta u državnim firmama, kao što to rade sitne male strančice koje su već napravile koalicijske ugovore ili s HDZ-om ili SDP-om – kazao je Kovačić te dodao da mogu raspravljati da "da se provedu reforme iz njihova programa". 

– Uz takvu suradnju je moguće da podržimo neku Vladu – zaključio je Kovačić. 

Iako je bilo najavljeno njegovo gostovanje na Hrvatskom radiju, čelnik Mosta Božo Petrov ga je otkazao zbog sastanka Nacionalnog vijeća Mosta.

– Još uvijek smo svi zajedno – kazao je danas čelnik Mosta Božo Petrov uoči sastanka Nacionalnog vijeća Mosta na kojem bi se trebalo odlučiti o daljnjim koracima nakon sinoćnjih izbora na kojima su osvojili 19 saborskih mandata. Naglasio je kako nije bilo pokušaja članova Mosta da se okrenu jednoj ili drugoj strani. – Naša riječ znači više od bilo kakvih dokumenata. Definitivno nikada neće biti koalicija, za to se ne morate brinuti – kazao je ranije Petrov.

Podsjetimo, Most je na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojio 19 mandata te je izvjesno da niti jedan veliki blok, Domoljubna koalicija i Hrvatska raste, bez njih neće moći složiti Vladu. Domoljubna koalicija osvojila je 59 mandata (3 dijaspora), dok Hrvatska raste ima 56 mandata, a IDS je već rekao da će im dati podršku u sastavljanju Vlade, ali uz neke uvjete. 

"Jedini javni poziv za razgovore dobili smo iz stožera SDP-a"

Iz izjave drugog čelnika Mosta Drage Prgometa za HRT može se zaključiti da  bi ta koalicija mogla tražiti i premijersko mjesto. – Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje zemlje i reforme. Mi smo pobjednici ovih izbora. Bez Mosta nema Vlade i mi ćemo odlučiti tko će biti novi premijer i kako će izgledati nova Vlada – rekao je Prgomet. Ipak, Prgomet je kazao kako poslijeizborni pregovori još nisu počeli.

– Jedini javni poziv za razgovore dobili smo iz stožera SDP-a. Poštujemo volju građana, a od ostalih se razlikujemo po tome što smo kampanju vodili na pošteni način. Teško mi je reći hoćemo li već danas odlučiti kako dalje – kazao je Prgomet. 

>>Petrov i Prgomet popili kavu na Iblerovu trgu. Hoće li tražiti i premijersko mjesto?

>>Ovo su zastupnici Mosta koji ulaze u Sabor

>>Tko će sastaviti većinu i biti premijer nakon ovakvih rezultata izbora?

Komentara 143

Avatar Abcda
Abcda
15:56 09.11.2015.

Bozo , ako gurnes Hrvatsku jos 4 godine u ruke SDP-a , Hrvatska ti nikada nece oprostiti .

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
15:52 09.11.2015.

Ako poštujete volju građana onda vam je i jasno da građani nisu željeli da vi vodite zemlju ali jedan dio je svakako želio da pomognete! Prema tome ne bi bilo korektno prema građanima da tražite mjesto premijera ali pridružiti se pobjednicima to bi bio pravi potez i tu vas podržavam...

KA
KaNiDora
15:22 09.11.2015.

Treća stranka, odnosno nije ni stranka nego na brzinu sklepana koalicija i sad bi mjesto - premijera ?' To može samo kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije