Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVA U OGULINU

Ogulinu prijeti novi vodni val. 'Pripremite vodu, hranu, lijekove...'

Ogulin
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
18.09.2017.
u 21:04

Gradnja retencije Turkovići snage 6,5 milijuna kubika vode, vrijedne 15 milijuna eura, riješit će poplave u Ogulinu do 2020. godine

– Umorna sam od svega. Svakih nekoliko godina događaju se slične stvari, a sada je još i pitanje što nas čeka idućih dana, hoće li biti još i gore. Kada je voda počela prodirati u dvorište, kuću i druge objekte, nisam stigla spasiti ni 35 kokica – govori nam kroz suze Marija Turković s kojom obilazimo poplavljeno prizemlje njene kuće na staroj cesti u Ogulinu. Njezino i naselja Kirasići, Podvrh i Marković Selo i u ponedjeljak, kada se Dobra povukla u svoje korito i oslobodila središte Ogulina, bili su poplavljeni.

Marijanka Brozović sa suprugom je ostala zarobljena na katu kuće. Podrum, gdje joj je kuhinja, pliva u vodi koja je poplavila namještaj, hladnjak, suđe. Pumpe su odavno isključili i čekaju da se voda sasvim povuče iz kuće i dvorišta. Tek nakon toga ima smisla postaviti isušivače. A njih je putem ogulinskog Crvenog križa do ponedjeljka ujutro zatražilo 40-ak domaćinstava diljem Ogulina. No stvarne su potrebe, smatraju, daleko veće. – Strahujemo od idućih dana jer su najavljene padaline u utorak i srijedu. Oko 50 pripadnika Hrvatske vojske s amfibijom i drugom opremom došlo je u Ogulin i tu će ostati idućih dana. Punimo vreće pijeskom, čistimo odvodne kanale kako bismo se pripremili za moguće nove poplave – kazao nam je Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina koji danima obilazi građane.

O štetama, kaže, još ne mogu govoriti, no s obzirom na to da je šteta od poplave prije 17 godina bila 35 milijuna kuna, a kako je ova nešto slabija, po prvim procjenama napravila je štetu od 30 milijuna kuna. – Poplavljeno je oko tisuću objekata, od toga čak 480 obiteljskih kuća – dodao je gradonačelnik Domitrović.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, sa suradnicima je jučer obišao ogulinsko područje.

– Do nedjelje je u Ogulinu palo 230 litara vode, uz najavu novih kiša to je u desetak dana više od 300 litara vode. Previše u premalo vremena. Gradnja retencije Turkovići snage 6,5 milijuna kubika vode, a vrijedna 15 milijuna eura, ovaj bi problem riješila. Gradili bismo je u četiri faze, a već ove godine imat ćemo natječaj za izvođače radova kako bismo retenciju sagradili do 2020. – kazao je Davorin Piha, voditelj Vodnogospodarske ispostave Srednja-Donja Sava iz Hrvatskih voda.

Ogulin
1/6
Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:39 19.09.2017.

Gdje je Mrak Taritaš da sredi neke pare za obnovu?

DU
Deleted user
11:12 19.09.2017.

prije 50 godina je bilo normalno da u jesen Ogulin popliva više puta , i normalno je bilo da snjeg opstane na zemlji od 11 pa do 5mj. Nadam se da je novogradnja to imala u vidu i podizala see na veću visinu .... stari dio grada se mora štititi bar vrećama :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije