Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vladimir Putin: Dopustili smo ujedinjenje Njemačke, a NATO nas je izigrao u Jugoslaviji

U spomenutom intervjuu Putin je kazao kako je Rusija trebala predvidjeti velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke, ali se pokazala nesposobnom za to “gubeći tlo pod nogama”.
08. ožujka 2018. u 14:32 233 komentara 69392 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL

Vladimir Putin dao je intervju news-kanalu na YouTubeu Russia Insight, koji će uskoro biti objavljen kao dokumentarni film naslovljen “Svjetski poredak 2018.”, a uoči skorih predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji.

Mijenjaju se odnosi Putin ima raketu kojom može gađati Trumpovu Floridu

Neki dijelovi iz tog intervjua već su objavljeni, poput izjave da bi  “uništio cijeli svijet ako bi opstanak Rusije bio u pitanju” te potvrđuju Putinovu zaoštrenu predizbornu retoriku.

Putin se osvrnuo na pogreške koje je ruska politika učinila u 1990-ima, nakon sloma komunizma simboliziranog padom Berlinskog zida te jačanjem NATO-a i SAD-a. Riječ je o razdoblju prije njegova dolaska u Kremlj. 

U spomenutom intervjuu Putin je kazao kako je Rusija trebala predvidjeti velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke, ali se pokazala nesposobnom za to “gubeći tlo pod nogama”. Bilo je to vrijeme raspada Sovjetskog Saveza na čelu s Mihailom Gorbačovim te doba kada je na čelu Rusije bio Boris Jeljcin.

“Ne samo što smo pridonijeli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoeuropskih zemalja očekujući, naravno, da će NATO prestati postojati s okončanjem Varšavskog pakta ili da se, u boljem slučaju, više neće širiti”, kazao je Putin.

Došlo je do nove geopolitičke borbe pod plaštom ideoloških napetosti i vala širenja NATO-a na istok. U tom smislu spomenuo je i bombardiranje SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) 1999. godine, američke vojne intervencije u Iraku i Afganistanu te eskalaciju vjerskog ekstremizma na Sjevernom Kavkazu.

“To se događalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali trebali smo to očekivati. Pa ipak, najblaže rečeno, pokazali smo nesposobnost i nemoć da shvatimo što će se dogoditi s Rusijom diljem svijeta nakon našeg jednostranog uzmaka”, rekao je Putin.

Vladimir Putin 'PORAST AKTIVNOSTI' Putin tvrdi: Spriječili smo rad više od 400 stranih špijuna Vladimir Putin Putin o Ukrajini: 'Washington nikada prije nije tako grubo i drsko prevario Moskvu' Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Mate Mijić Putin i Merkel podržavaju prosvjede protiv LNG terminala na Krku
Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • rasta sev:

  Kojim pravom ne dozvolili ujedinjenje nijemcima, odlazak silom prisvojenih republika raspad varšavskog bloka sve su to bile nasilne "uguvorne" tvorevine isto kao i jugoslavija.

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Jedino sto treba zaliti da NATO nije ranije iz zraka sredila JNA i cetnike da spase velik dio Hrvatske, deblokiraju Sarajevo, Vukovar, Dubrovnik te pomognu , Osijeku, Gospicu ... Nisu ih zbog Rusa skrkali da se vrate doma i prestanu napadati susjede

 • šolman:

  Putine, otkud vama pravo da odlučujete hoće li se njemački narod ujediniti ili ne? Gledajte svoja posla, imate dosta nereda i sirotinje u vlastitoj zemlji.