Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada: Zaštita od poplava Karlovca i Karlovačke županije strateški projekt države

Ususret sjednici Andrej Plenković posjetio je Opću bolnicu Karlovac, uključujući novouređene dnevne bolnice i kirurgije za čije je uređenje i modernizaciju izdvojeno 35,7 mil. kuna bespovratnih sredstava
06. prosinca 2018. u 13:33 9 komentara 472 prikaza
Sjednica Vlade u Karlovcu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Strateškim investicijskim projektom za državu Vlada je na sjednici u Karlovcu proglasila "Projekt zaštite od poplava Grada Karlovca“ ukupno vrijedan 670 milijuna kuna, a u Hrvatski sabor uputila je i konačni prijedlog zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe.

Premijer Plenković pustio u rad agregat hidroelektrane OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE U sunčane elektrane i vjetroelektrane HEP u 2019. ulaže 600 mil. kuna

Investitor "Projekta zaštite od poplava Grada Karlovca“ su Hrvatske vode, a provodio bi se u Karlovcu, Ozlju, općinama Barilović, Draganić i Lasinja, te u Zagrebačkoj županiji (Jastrebarsko i općine Klinča Selo i Pisarovina).

Od poplave će se trajno obraniti 23.800 stanovnika

Ministar gospodarstva Darko Horvat naveo je da se projekt, kojem je cilj smanjenje rizika od plavljenja Karlovca planira financirati sredstvima iz EU fondova u iznosu od 85 posto ukupno prihvatljivih troškova, dok bi Hrvatske vode sufinancirale 15 posto nacionalne komponente.

Sjednica Vlade u Karlovcu
1 / 7
Premijer Plenković posjetio Opću bolnicu Karlovac

Izgradilo bi se 52 kilometra novih nasipa te rekonstruirao 21 kilometar nasipa, a izgradile bi se i pregrada na rijeci Kupi (Brodarci), tri ustave, prokop Korana i dr.

Zakonom o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe će se omogućiti brža gradnja nasipa, retencija i drugih protupoplavnih objekata uz Kupu, čime će se od poplava trajno obraniti 23.800 stanovnika Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Andrej Plenković i Viktor Orban Banski dvori Plenković i Orban o prodaji Ine: Ključno je pitanje cijene

Njime se omogućava da Hrvatske vode u zoni gradnje protupoplavnih objekata izvlaste vlasnike čak 15.000 katastarskih čestica, te da paralelno s dokumentacijom i gradnjom ide postupak vještačenja vrijednosti nekretnina i obeštećenja vlasnika po tržišnim cijenama njihove imovine, kako bi se moglo povući oko 900 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Na sjednici je tako podržana realizacija vodnogospodarskih projekata na području Grada Karlovca i Karlovačke županije, usvojeni su zaključci u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, te u vezi s podržavanjem razvoja geotermalnog potencijala na području Grada Karlovca, odnosno Rečice.

Sjednica Vlade u Karlovcu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlada je odlučila darovati Gradu Karlovcu više nekretnina, bivšu Vojarnu Luščić vrijednosti 49,8 milijuna kuna, 20 stanova i poslovnu zgradu na Zrinskom trgu broj 3.

Darovnici je prethodilo sklapanje nagodbe u vezi mirnog rješenja spora u vezi zgrade na Zrinskom trgu 3, kroz koje se grad odrekao potraživanja od 3,2 milijuna kuna od države, a gradu je darovano i zemljište od 176 512 četvornih metara u svrhu sanacije i uređenja odlagališta komunalnog otpada "Ilovac".                           

Usvojen je niz zaključaka važnih za razvoj infrastrukture, poput revitalizacije vrelovodne mreže Karlovca, te o pomoći depriviranim područjima Karlovačke županije.

Za Središnji centar za vođenje i nadzor prometa 8,4 milijuna kuna

Vlada je zaključkom podržala realizaciju projekta izgradnje objekta Središnjeg centra za vođenje i nadzor prometa i Nacionalne pristupne točke Karlovac.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da će se zbog prometnog značenja Karlovca, kao jednog od najvećih cestovnih prometnih čvorišta u Hrvatskoj, uložiti 8,4 milijuna kuna bez PDV-a, za praćenje prometnih događanja te meteorološke situacije radi kvalitetnijeg nadzora i upravljanja cestovnim prometom.

Usvojen je i zaključak o rekonstrukciji državne ceste DC228 s izgradnjom mosta i pristupnih cesta preko Kupe u Pokupju, o aktivnostima na obnovi ili izgradnji zamjenskog mosta preko potoka Kamenica kod GP Obrež – Božakovo i oko 12 kilometara nove trase državne ceste DC42 na dionici Saborsko – Rakovica.

Sjednica Vlade u Karlovcu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Također su usvojeni zaključci u vezi s provedbom projekta obnove državne ceste DC36 - na dionici Blatnica Pokupska - most na kanalu Kupa, duljine 6,7 kilometara, te obnove državne ceste DC6 GP Jurovski Brod (granica s Republikom Slovenijom) - Ribnik - Karlovac na pojedinim dionicama, u ukupnoj duljini 18 kilometara i za završetak izgradnje čvora Novigrad - izmještanje državne ceste DC6 od čvora Novigrad do Lišnice.

Darovanje nekretnina gradovima i općinama

Vlada je usvajanjem zaključaka omogućila da se krene i u realizaciju projekta prilagodbe infrastrukture na relaciji Zagreb – Karlovac, obilaznice Plitvičkih jezera, obilaznice Grada Ogulina, zapadne obilaznice Grada Karlovca, u izradu studijske dokumentacije za novu spojnu cestu od karlovačke ulice Banija do budućeg rotora na budućem karlovačkom prstenu, te realizaciju izgradnje podvožnjaka Mažuranićeva obala, također u Karlovcu.

Za niz je drugih nekretnina u državnom vlasništvu Vlada iskazala namjeru za darovanje gradovima i općinama, sve za projekte od društvenog interesa, primjerice vojarnu Svetica-Kneja Gradu Slunju, vojno skladište Općini Plaški, dio nekretnine Gradu Dugoj Resi, bivšu vojarnu Sveti Petar za izgradnju dječjeg vrtića i dr.

Vlada je Karlovcu darovala 20 stanova, kao i bivšu Vojarnu Luščić vrijednu 57 milijuna kuna, te najavila da će se na toj lokaciji graditi sportski tereni, bazen, stanovi za mlade obitelji i poduzetnički inkubator.

Prihvaćen je i prijedlog za pilot program palijativne skrbi hrvatskih branitelja koji će se provoditi u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi.

Andrej Plenković i Viktor Orban REZULTATI SUSRETA Plenković: Cijena otkupa Ine od MOL-a može biti nepremostiva prepreka

"Mislim da je Opća bolnica sada spremna osigurati dobru zdravstvenu zaštitu za građane Karlovačke županije", rekao je premijer na početku sjednice. "Ova sjednica je važna jer donosimo nekoliko zakona koji su važni za Karlovačku županiju", napomenuo je.

"Dolazak u Karlovac i ova sjednica Vlade nije samo simboličnog karaktera. Usvojit će se niz odluka s konkretnim mjerama za poticanje razvoja, uključujući proglašenje projekta 'Projekt zaštite od poplava Grada Karlovca' strateškim investicijskim projektom", rekao je Plenković.

"Ova županija je važna za Hrvatsku jer predstavlja povijesno križište najvažnijih prometnica, povezuje i jadransku i kontinentalnu Hrvatsku. Sve ključne povijesne ceste prolaze kroz Karlovačku županiju", nastavio je premijer.

"Ukupna vrijednost projekata i sporazuma koji će se potpisati danas nakon sjednice iznosi 2,582 mlrd kn. To je snažna poruka podrške Vlade  razvoju županije i Grada Karlovca", istaknuo je Plenković.

Ususret sjednici Andrej Plenković posjetio je Opću bolnicu Karlovac, uključujući novouređene dnevne bolnice i kirurgije za čije je uređenje i modernizaciju izdvojeno 35,7 mil. kuna bespovratnih sredstava.

"Modernizacija i obnova Opće bolnice Karlovac samo je jedan od projekata za koje će se izdvojiti ukupno 1,350 mlrd. kn, za 27 bolnica diljem. Naš je cilj modernizacija i veća dostupnost hrvatskog zdravstva uz smanjenje troškova i dugova sustava", rekao je premijer.

Na dnevnom redu sjednice bit će prijedlog zakona o brdsko-planinskim područjima koji ide u drugo čitanje, zakon o potpomognutim područjima, zakon o slivu rijeke Kupe te, niz zakona koje je pripremila minsitrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i brojni projekti za Karlovačku županiju.

Andrej Plenković REAKCIJA NA POVJERENSTVO Plenković: Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja

Premijer je ocijenio da će sastanak u Karlovcu biti vrlo zanimljiv i sadržajan.

Pogledajte video: Oporba 'okupirala' saborsku govornicu

 

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • rightside:

    eto, sad je karlovac potpuno siguran od poplava,,))))neznam jedino ako se dogodi ipak poplava,mislim da ce bit krive klimatske promjene,ili "volja prirode" ili nemormalne padavine,,a nikako ovaj anemicni,,da ne velim kaj,,no sad ozbiljno,, karlovcani lijepo se vi vec sad pocnite ... prikaži još! pripremat za visok vodostaj,,da vas nebi opet "iznenadile" lazi druga premjera i njegovis pomocnih "drugova"))))))

  • leonarda:

    Napokon netko misli i na taj kraj

  • korisnik1928:

    eh, u hrvatskoj se slabo govori klimatskim promjenama a još manje o energetskoj učinkovitosti koju brojni nikako ne razumiju, ulaganjem u energetiku koja ovisi o složenim tehničkim rješenjima donosi nam kasnije smanjenje potrošnje