Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada traži pravobranitelja/icu za ravnopravnost spolova

Na tu dužnost može biti imenovan hrvatski državljanin/ka sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem koji/ja je osobnim zauzimanjem poznat/ta javnosti u području zaštite ljudskih prava
23. rujna 2019. u 07:27 3 komentara 308 prikaza
Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska Vlada raspisala je Javni poziv za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova, sadašnjoj Višnji Ljubičić osmogodišnji mandat istječe koncem listopada.

Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma PRIHVAĆENI SINDIKALNI ZAHTJEVI Odbor za Ustav čeka s odlukom o raspisivanju referenduma: Vlada ima 60 dana za tražene izmjene zakona

Pravobranitelja/icu imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog, imenuje je na vrijeme od osam godina i može biti ponovno imenovan/na. Na tu dužnost može biti imenovan hrvatski državljanin/ka sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem koji/ja je osobnim zauzimanjem poznat/ta javnosti u području zaštite ljudskih prava.

Prijave, uz koje je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta podnose se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na temelju prispjelih prijava, Vlada će Saboru predložiti imenovanje.

Ilustracija DOPUNA ZAKONA Vlada donijela novu odluku vezanu uz cijene grijanja na plin

Pravobranitelj/ica djeluje neovisno i samostalno, prati provođenje Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču te ravnopravnosti. Najmanje jednom godišnje izvješćuje Sabor o svom radu i uočenim pojavama.

 Uz to, razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve  diskriminacije prema pojedincima ili grupama koju su počinila tijela državne uprave, lokalne uprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • IvoDivo:

  Nadajmo se da će to konačno biti neki muškarac, jer nam društvo postaje sve više feminizirano. Žene preuzimaju pozicije za koje nisu spremne, samo zbog nekih ključeva ravnopravnosti, a zapostavljaju svoje uloge majke, supruge, nositeljice obitelji i društva

 • Jugovina:

  Uvjet: članska karta, ostalo prema potrebi.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nitko ne bi smio imati prednost pri zapošljavanju na temelju svojih prethodnih poslova, znanja, kompetencija. to je diskriminacija. kakve veze ima što netko nema ništa od ovih traženih kvalifikacija, pa naši saborski zastupnici nisu liječnici, pa dižu ruke za zakone ... prikaži još! i pravilnike kojima se regulira liječenje. nisu ni inženjeri, pa dižu ruke i direktno odlučuju o građenju. nisu ni nuklearni stručnjaci pa dižu ruke za ovakve stvari. nisu ni ekonomisti, pa dižu ruke za zakone kojima se uređuje tržište... tako je i sa ovime. bitno, jedino bitno, je da su dobre osobe. u duši. :)