Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisali Javni poziv

Vlada traži pravobranitelja/icu za ravnopravnost spolova

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.09.2019.
u 07:27

Na tu dužnost može biti imenovan hrvatski državljanin/ka sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem koji/ja je osobnim zauzimanjem poznat/ta javnosti u području zaštite ljudskih prava

Hrvatska Vlada raspisala je Javni poziv za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova, sadašnjoj Višnji Ljubičić osmogodišnji mandat istječe koncem listopada.

Pravobranitelja/icu imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog, imenuje je na vrijeme od osam godina i može biti ponovno imenovan/na. Na tu dužnost može biti imenovan hrvatski državljanin/ka sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem koji/ja je osobnim zauzimanjem poznat/ta javnosti u području zaštite ljudskih prava.

Prijave, uz koje je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta podnose se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na temelju prispjelih prijava, Vlada će Saboru predložiti imenovanje.

Pravobranitelj/ica djeluje neovisno i samostalno, prati provođenje Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču te ravnopravnosti. Najmanje jednom godišnje izvješćuje Sabor o svom radu i uočenim pojavama.

 Uz to, razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve  diskriminacije prema pojedincima ili grupama koju su počinila tijela državne uprave, lokalne uprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke.

Komentara 3

IV
IvoDivo
10:40 23.09.2019.

Nadajmo se da će to konačno biti neki muškarac, jer nam društvo postaje sve više feminizirano. Žene preuzimaju pozicije za koje nisu spremne, samo zbog nekih ključeva ravnopravnosti, a zapostavljaju svoje uloge majke, supruge, nositeljice obitelji i društva

NO
Nordik
07:57 23.09.2019.

Uvjet: članska karta, ostalo prema potrebi.

Avatar nekakav
nekakav
07:58 23.09.2019.

nitko ne bi smio imati prednost pri zapošljavanju na temelju svojih prethodnih poslova, znanja, kompetencija. to je diskriminacija. kakve veze ima što netko nema ništa od ovih traženih kvalifikacija, pa naši saborski zastupnici nisu liječnici, pa dižu ruke za zakone i pravilnike kojima se regulira liječenje. nisu ni inženjeri, pa dižu ruke i direktno odlučuju o građenju. nisu ni nuklearni stručnjaci pa dižu ruke za ovakve stvari. nisu ni ekonomisti, pa dižu ruke za zakone kojima se uređuje tržište... tako je i sa ovime. bitno, jedino bitno, je da su dobre osobe. u duši. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije