Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o životnom partnerstvu

'Vlada stopirala gej svadbe zbog izbora za Europski parlament'

Zagrebački gay pride
Foto: Robert Anić/PIXSELL
09.04.2014.
u 08:00

Mnoge gej osobe planirale su sklapanje životnog partnerstva u svibnju

Što je sa zakonom o životnom partnerstvu? Pitaju se to danima udruge civilnog društva koje promiču prava LGBT osoba. Sporni zakon, koji je potkraj veljače prošao prvo čitanje u Saboru, trebao je, tvrde u udruzi Zagreb Pride, biti izglasan u Saboru u travnju.

Mnoge gej osobe zbog toga su planirale sklapanje životnog partnerstva u svibnju. Međutim, kako sada stvari stoje, na ozakonjenje svojih veza još će morati pričekati. Jer Vlada još nije uputila u Sabor zakon na drugo čitanje. Navodno su dva razloga za odgađanje. Prvi, tvrde u udrugama s kojima smo kontaktirali, krije se u tradicionalnoj Povorci ponosa koja će se u Zagrebu održati 14. lipnja i na kojoj, prema glasinama, Vlada želi dobiti besplatnu reklamu. Zbog toga se nekoliko udruga odlučilo i organizirati te ovih dana planiraju započeti kampanju kako bi ubrzali donošenje zakona.

– Zakon o životnom partnerstvu predizborno je obećanja Vlade. LGBT zajednica je na ovakav, u svojoj biti konzervativni zakon predugo čekala. Sada kada je konačno izboren, pitamo se što čekaju. Ako je sve spremno, neka ga puste u raspravu, LGBT obitelji dovoljno su čekale – kaže Daniel Martinović iz udruge Zagreb Pride.

Drugi razlog, a što nam je potvrdio i izvor iz Vlade, krije se u europskim izborima (25. svibnja). U Vladi se boje političke štete koju bi im donijela saborska rasprava o životnom partnerstvu u finišu izborne kampanje.

– Planiramo Zakon o životnom partnerstvu pustiti u Sabor nakon što prođu izbori za Europski parlament, a svakako prije 15. srpnja (zakonskog roka) – kaže izvor iz Vlade.

U Ministarstvu uprave kažu da zakon nigdje nije “zapeo” i da će Konačni prijedlog zakona biti prihvaćen na sjednici Vlade “kada bude gotov, a svakako nakon prihvaćanja Obiteljskog zakona”. Kažu da moraju čekati konačni prijedlog Obiteljskog zakona jer se neka pitanja u Zakonu o životnom partnerstvu, poput odnosa prema djeci u smislu roditeljske skrbi, trebaju uskladiti s Obiteljskim zakonom. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kaže da će konačni prijedlog Obiteljskog zakona na Vladi biti idući tjedan, a da će Sabor o zakonu raspravljati u svibnju.

>> Milinović: Šime i Nenad posvoje dijete. Tko je mama, a tko tata?

Komentara 35

BU
Bulaba
08:38 09.04.2014.

Nego, zašto je zavod za javno zdravstvo prestao objavljivati udjele homoseksualnih osoba u novootkrivenoj HIV pozitivnoj populaciji i što govori podatak o čak 1% HIV pozitivnih od 1000 testiranih u Zagrebu u 2013?

JU
JureFr
08:24 09.04.2014.

U nasoj vladi su sve Gay "ovi"

Avatar najbolji13
najbolji13
09:01 09.04.2014.

kako se naziva strucno, kad ti neko zabranjuje da mislis svojom glavom, i kad vecina ljudi osuduju nesto a zbog svoga stava moze bit kaznjeno?Da li je jasno nekome tko pise govori za gay prava,da 90% stanovnistva je protiv toga?I to apsolutno nema nikakve veze s podjelama zaostali i napredno,vec ima s podjelama normalno i nenormalno ,nastrano i uobicajeno..zar u tim tzv vladajucim tzv sluzbama mora sutit i pisati dikate necije koji promoviraju nesto sta je osudeno od vecine normalnih ljudi?Možemo li ocekivati od takvih izvrsioca da za koju godinu proglase i nesto drugo sta je izopaceno sasvim normalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije