Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada prihvatila Končarovu ponudu restrukturiranja 3. maja

Vlada je donijela i odluku o godišnjoj naknadi u visini od tri kune po četvornome metru uz promjenljivi dio naknade u iznosu od jedan posto od godišnjeg prihoda
10. veljače 2011. u 15:17 8 komentara 9 prikaza
kosor
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila prihvatiti ponudu Jadranskih ulaganja Danka Končara za ulaganje u riječko brodogradilište 3. maj, a njihov program restrukturiranja tog škvera bit će proslijeđen na ocjenu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji.

- Radimo danonoćno na rješavanju pitanja brodogradnje i otklanjanju svih problema, a Europska komisija nam je u tome suradnik i partner – rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Za 3. maj je inače bila zainteresirana austrijska tvrtka A-Tec, no kako je zapelo na insolventnosti, Vlada je tu ponudu odbila prošli mjesec te je HFP raspisao treći krug privatizacije u trajanju od deset dana.

Vlada je donijela i odluku o godišnjoj naknadi u visini od tri kune po četvornome metru uz promjenljivi dio naknade u iznosu od jedan posto od godišnjeg prihoda koji će morati plaćati brodogradilišta, a riječ je o koncesiji u svrhu korištenja luka. To se odnosni na brodogradilišta Kraljevica, 3. maj, Brodotrogir, Brodogradilište specijalnih objekata Split i Brodogradilište Split. Do sada je ta naknada bila samo pola kune po četvornome metru a promjenljivi dio naknade bio je jedan posto od godišnje dobiti.

Novim zakonom o policiji predviđa se da policijski službenik ne smije biti član političke stranke, politički djelovati u ministarstvu, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima. Također, ne smije obavljati samostalnu gospodarsku ili profesionalnu djelatnost niti obavljati poslove ili pružati usluge pravnoj ili fizičkoj osobi. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, u kontekstu depolitizacije policije, predložio je da se  zakonom ili podzakonskim aktom regulira i pitanje minimalnih obilježja u službenim policijskim prostorijama koja označavaju da je riječ o državnoj instituciji.

- Treba  ograničiti mogućnost unošenja nepoželjne politizacije na mala vrata u policijske prostorije. Konkretno, treba dopustiti čovjeku da svoje osobne ljubavi, afinitete, ideale i idole ima na svom radnom stolu, ali ne i na zidu službene prostorije, a kad mu prestane mandat, da to pokupi i ponese sa sobom na novu dužnost, rekao je Uzelac.

U zakonu se predlaže novi način imenovanja i razrješenja rukovodećih policijskih službenika, pa će se glavni ravnatelj birati putem javnog natječaja, a njegovi zamjenici, pomoćnici i načelnici putem internog oglasa.

Bačić: Za poticanje kupnje prvog stana o

Bačić: Za poticanje kupnje prvog stana osigurano 22 milijuna kuna

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić izjavio je  kako je u državnom proračunu za poticanje kupnje prvog stana osigurano 22 milijuna kuna te procijenio da bi, u slučaju da svi krediti budu u maksimalnom pojedinačnom iznosu, moglo biti prodano oko 760 stanova.

 - Koliko bi stanova moglo biti prodano ovist će o visini kredita, ali kada bi svi uzeli maksimalni iznos kredita, odnono sto tisuća eura, moglo bi biti prodano negdje oko 760 stanova samo u ovoj godini, kazao je Bačić odgovarajući na upite novinara o novinama u vladinom poticanju prodaje stanova.

 Zakon o poticanju prodaje stanova kojim bi se smanjile kamatne stope na kredite, a država bi sa 66 posto sufinancirala kamatu na bankovne kredite za kupnju prvih nekretnine trebao bi biti na dnevnom redu Vlade sljedeći tjedan.  Kredite uz tako subvencioniranu kamatu mogli bi dobiti građani koji prvi put kupuju stan ili umjesto manjeg kupuju stan s većom površinom.

-Mislimo da će model koji smo predložili biti prihvatljiv za banke i da će u njemu naći svoj interes, rekao je Bačić.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • -obrisani-:

    Sjajan posao....sanirat ćemo tu sitnicu od 12 milijardica kunića....pa da Danko može bez brige rastjerat radnike ..........i.....dić....Hotelčinu.....na 20 katova...

  • klek88:

    Puno ograničenja,nije dobro 1.primjer-policajac ima suprugu koja se bavi poljoprivredom te je i registrirana i upisana u upisnik OPG po ovom Zakonu suprug nesmije voziti niti traktor ,niti kamion i što sada?

  • henderson:

    komunista koncar?????????? z zogreba koncar?????????