Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada prihvatila izmjene dva turistička zakona

Predložene izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru
14. veljače 2019. u 11:44 1 komentara 261 prikaza
Vlada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene dva turistička zakona - o ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat.

Vlada - sjednica Sjednica Vlade Plenković: Uljaniku smo dali 2,8 mlrd. kn, ljudi u Rijeci i Puli moraju shvatiti što to znači

"S obzirom da od 1. travnja 2019. Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, kao i poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija i Carinske uprave te poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, vrši se usklađivanje dva turistička zakona s odredbama zakona o državnom inspektoratu", objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Predložene izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru.  Vlada se suglasila i da se u Saboru prilikom glasovanja o predloženim izmjenama Zakona o privatizaciji Ine prihvate četiri amandmana koje se na Zakon o privatizaciji Ine podnijeli HDZ-ov zastupnik Branko Bačić te Klub HDZ-a.

Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti Rasprava o upravljanju ljudskim potencijalima Za turizam je potrebno bar četiri godine srednje škole

Tim se amandmanima uvodi obveza predstavnicima države u Upravi Ine na čuvanje poslovne tajne koju saznaju na sjenicama Uprave. To se radi radi usklađenja predloženog zakona o privatizaciji Ine sa Zakonom o trgovačkim društvima, objašnjava ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Amandmanima se produžuje i rok - s osam na 15 dana - u kojem ministar zadužen za energetiku može podnijeti tužbu trgovačkom sudu protiv odluka Uprave Ine koje ozbiljno ugrožavaju, odnosno dovode u pitanje sigurnost opskrbe energijom i sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.

>>Mirenje vlade i sindikata

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Ovozemaljski:

    Ajde smislite zakon kako da ljudima bude lakše i bolje, a da pritom država također više zarađuje, a da bude manji trošak inspekcija i manja birokracija! Znam da... u Hrvatskoj je to ne moguće jer mozak naših političara to ne ... prikaži još! dopušta. Gary sve najbolje o tebi, ali od kad si ministar ništa se pozitivno ne događa, samo još više raste planski birokrativni turizam sa minimalnim tehničkim uvjetima, umjesto da se sve prepusti tržištu kao šta su to napravili Amsterdam, Barcelona, Pariz.