Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada: Otvoreni smo za dijalog s predstavnicima svih sindikata

"Nitko u vladi, osobito ne premijer nije krivo informiran, brojke su lako utvrdive", izjavio je za Hinu glasnogovornik Vlade Marko Milić
13. listopada 2019. u 20:19 9 komentara 392 prikaza
Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U reakciji na otvoreno pismo predstavnika školskih sindikata Vlada je u nedjelju poručila kako je otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata te istaknula kako vodi odgovornu fiskalnu politiku i povećava plaće u skladu s mogućnostima.

Ivan Penava i Andrej Plenković DAVOR IVANKOVIĆ Buna u HDZ-u. Stier, Kovač i Penava idu na Plenkovića. To nije I-RE-LE-VAN-TNO

Sindikati su, među ostalim, u svom pismu ustvrdili da premijer nije ispravno upoznat s njihovim zahtjevima i da svoj stav temelji na percepciji.

"Nitko u vladi, osobito ne premijer nije krivo informiran, brojke su lako utvrdive", izjavio je za Hinu glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Istaknuo je da je, za razliku od vlade SDP-a, ova vlada povećala osnovicu plaće za 587 kuna, kao i da su plaće dodatno rasle i temeljem tri kruga poreznih rasterećenja. Vlada je vratila regres i božićnicu za javne i državne službe, za što je osigurano 550 milijuna kuna godišnje, od čega za Ministarstvo znanosti i obrazovanja oko 225 milijuna kuna te povećala prava za troškove prijevoza, što je na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje, dodao je.

Iz Vlade su također podsjetili da je za njihova mandata povećana i visina dnevnice sa 150 na 170 kuna, a potom nedavno i na 200 kuna, kao i visina osnovice za izračun jubilarnih nagrada, te zaključila Granske kolektivne ugovore za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (za što je osigurano 50 milijuna kuna na godišnjoj razini).

Konferencija sindikata o štrajku u školama OTVORENO PISMO Sindikati premijeru: 'Niste nam dali prilike argumentirati naše zahtjeve'

Slijedom povećanja osnovice za 3+2 posto rebalansom za plaće vlada je u ovoj godini osigurala otprilike 300 milijuna kuna, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kuna u sustavu znanosti i obrazovanja.

"Time smo od početka mandata pokazali i da držimo do digniteta i statusa svih zaposlenih u sustavu obrazovanja", istaknuli su iz Vlade.

Paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala je plaće svim državnim i javnim službenicima, što je, kako dodaju, "potvrda da vodimo i vodit ćemo i dalje politiku plaća na odgovoran, sistemski i cjelovit način, gledajući širu sliku."

"Zahvaljujući zdravom gospodarskom rastu koji se više ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na poreznom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova osigurali smo u tri godine rast plaća, povećanje minimalca i rast mirovina", podsjetili su iz Vlade.

Andrej Plenković IVA PULJIĆ-ŠEGO Plenkovića u sedlo vraća samo pobjeda na izborima

Smatraju duboko pogrešnom argumentaciju da je - to što je proračun u suficitu, a proces izrade proračuna za 2020. u tijeku  - prigoda za vršiti pritisak na vladajuće za dodatno podizanje plaće pored svih dosadašnjih i predviđenih budućih povećanja, jer bi Hrvatsku vratilo u politiku zaduživanja, ponovni pad kreditnog rejtinga i rast kamata što bi posljedično ugrozilo daljnje povećanje plaća u narednim godinama. 

"Taj scenarij nije povoljan ni za koga i zato smo ponudili najviše što je trenutno moguće, a jamči daljni rast plaća", kažu iz Vlade.

Također podsjećaju da je tijekom posljednjih sastanaka Vlada sindikatima u obrazovanju, unatoč tome što je granski kolektivni ugovor i dalje na snazi, ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i dva posto od prvog lipnja iduće godine te nastavak razgovora o daljnjim povećanjima u nadolazećem razdoblju.

Andrej Plenković u Osijeku Nakon intervjua u Večernjem Plenković o Penavi: Dobro je imati ambiciju

Iz Vlade poručuju kako to smatraju razumnom ponudom u postojećim okolnostima i da ne razumiju potrebu za odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka svega mjesec dana nakon početka školske godine.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Dok im je SDP smanjivao place nisu strajkali , strajkaju kad im rastu?? Ja bi ucitelje i profesore pitao hoce li strajkati i nazad SDP , mislim da bi brzo prestali strajkati.

 • rimac444:

  Plenkoić je svojim ponašanjem dokazao da je postojan i da neće ugrožavati Hrvatsku zbog parzitskih sinidikata i prosvjetara koji su ionako preplaćeni za svoj rad i rezultate rada. Plenković ima podršku ogromne većine hrvatskog naroda koji misli svojom glavom i ... prikaži još! ne daje se manipulrati komunjarskim medijima.

 • Kluk:

  Treba pogledati po medijima i vidjeti koliko zarađuju predsjednici sindikata: Između 17 000 i 22 000 kuna mjesečno. Dakle, više od ministra ili još bolje od ministra Marića koji teškom mukom svo ovo drži pod kontrolom i smanjuje dugove.