Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2019. u 08:00

Dojam je da HDZ-u više odgovaraju izvanredni nego redovni izbori...

Premijer Andrej Plenković jučer je, valjda prvi put u mandatu, napadno izbjegavao reći da je stabilnost Vlade najbitnija te da rušenje vlastite Vlade, zbog pritisaka HNS-a i povećanja plaća učiteljima, i izvanredni izbori nisu opcija. Politička stabilnost svojevrsna je Plenkovićeva mantra koju ponavlja cijeli mandat i u ime koje je presložio većinu u Saboru na, za mnoge, neprincipijelan način. Jer vlast je formirao sa strankom koja je mandate osvojila na koalicijskoj listi SDP-a. Što se sad događa?

Odgovor može biti samo jedan, i samom Plenkoviću je, izgleda, sve jasnije da mu je riskantno čekati kraj mandata i ići na redovne parlamentarne izbore. Iz njegove perspektive, situacija u HDZ-u sve se više usložnjava. Oko Plenkovića se steže politički obruč. Da razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a, najavio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Izazivača je već četiri ili čak pet, što govori o Plenkovićevoj sve slabijoj poziciji u stranci. Dojam je da njegovi protukandidati, možda i sinkronizirano, rade na tome da ga psihološki poljuljaju neočekivanim kandidaturama, što premijera i šefa HDZ-a čini sve manje sigurnim u svoju poziciju. Plenković se upravo hrva s odlukom Povjerenstva o povredi načela djelovanja, pritiscima koalicijskih partnera, pritiscima sindikata... On uporno pokušava amortizirati sve napade recitacijama o makroekonomskim uspjesima Vlade.

Ali sve dok građani taj bolji život ne osjećaju i u stvarnosti, Plenkovićevo ponavljanje “fantastičnih” brojki postaje kontraproduktivno. Jer nešto ne štima kad se sam moraš hvaliti i isticati svoje uspjehe. Da bi Plenković okrenuo priču u svoju korist i u stranci i u javnosti, njemu je neophodna izborna pobjeda. “Poguranac” koji će ga vratiti u sedlo. Dojam je da mu je relativna izborna pobjeda ipak bliža na izvanrednim nego na redovnim izborima za godinu dana. Možda idućih dana netko od stranačkih proroka nagovijesti da je vrijeme za izbore, a možda Plenković upregne nove stranačke saveznike koji će mu osigurati politički štit. 

VIDEO Plenković: Javnost mora znati

Komentara 5

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:23 13.10.2019.

Dok u Hrvatskoj postoje oni ( a ima ih nažalost puno ) kao ovaj Robi mora postojati i Plenković jer su takvi političari jedina garancija da ćemo biti uljuđena članica EU a ne balkanska država prepuna političkog jada i čemera ! A Plenkoviću je svejedno kada će na izbore jer će biti relativni pobjednik kada god oni bili i imati će 10-ak zastupnika više od SDP-a samim time i osiguranu vlast !

DU
Deleted user
09:58 13.10.2019.

Plenković je za sve njih - direktor svemira - on i Bernardić nebo i zemlja - to svi vide !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije