Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković o napadima: Takve divljačke ispade moramo oštro sankcionirati

Rekao je kako Hrvatska 'želi biti uključiva' te da želimo da bude  'društvo koje je tolerantno i poštuje tradicionalne vrijednosti'.
13. lipnja 2019. u 10:48 24 komentara 1153 prikaza
Na sjednici Vlade raspravljano o subvencioniranim stambenim kreditima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno je u četvrtak oštro osudio napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, poručivši da od svih tijela očekuje da se protiv takvih neprihvatljivih, primitivnih i divljačkih ispada bore agilno i aktivno te ih oštro sankcioniraju.

Sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Plenković o preporukama EK: Mirovinska reforma je pozitivno ocijenjena

"Smatram da je to nedopustivo i u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcioniraju, a to znači da radimo i na promjeni klime u društvu koja očito u jednom segmentu dostiže stupanj polarizacije, pa i netrpeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

U napadu na petero osoba u dobi od 21 do 26 godina sudjelovalo je više osoba koji su tražili "gdje su Srbi", a napadu je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac koji je sezonce štitio od razularene mase. Djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše ozlijeđeni. 

Plenković je poručio  da "u ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj koja je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće, koja želi biti uključiva, koja želi društvo koje je tolerantno i poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima".

Plenković očekuje od svih tijela da se protiv toga bore agilno i aktivno. "Tu naravno mislim i na policiju, pravosuđe koje treba djelovati, ali uopće i na sve društvene aktere i na političke stranke da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne koja dijeli i stvara preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju", zaključio je premijer.

Torcida Nakon napada na sezonce Pretučeni vatrogasac javio se Torcidi: Je l' teško napisati da osuđujete napad?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je najnovije izdanje euroobveznica ocijenio vrlo uspješnim i naglasio kako je riječ o dosad najpovoljnijem refinanciranju obveza države na međunarodnom tržištu, a taj se uspjeh po njegovim riječima može pripisati provođenju reformi i dizanju hrvatskog kreditnog rejtinga na investicijski.

Plenković je u uvodu Vladine sjednice Fitchovo i ranije S&P-jevo dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu stavio u kontekst Vladinih reformskih napora.

To je, kako je rekao, rezultat političke stabilnosti koju je osigurala Vlada kao i njezinih reformskih procesa.

Zdravko Marić Pozitivni izgledi Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

"Omogućili smo da u smirenom ozračju ostvarimo gospodarski napredak", rekao je Plenković, a među Vladine uspjehe ubrojio je uz ostalo rast BDP-a i izlazak iz prekomjernih financijskih neravnoteža.

Sve to, kako je rekao, utjecalo je na uspješan izlazak Hrvatske na međunarodna financijska tržišta te je jučerašnje izdanje euroobveznica ocijenio vrlo uspješnim.

Plenković kaže da je Vlada izabrala trenutak u kojemu su domaći pokazatelji dobri, a globalno tržište pozitivno i ističe da je to dosad najpovoljnije refinanciranje obveza koje Hrvatska ima na međunarodnom tržištu kapitala.

Napomenuo je da je refinancirana obveznica iz 2009. godine koja je imala kamatu veću od šest posto te da je interes od 5,5 milijardi eura bio znatno veći od izdanih 1,5 milijardi.

"Dakle, Hrvatska kotira jako dobro", rekao je premijer i dodao da skupina investitora "tek otkriva Hrvatsku kako povoljnu robu", zahvaljujući investicijskom kreditnom rejtingu.

Zahvaljujući refinanciranju, Hrvatska će na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata za 500 milijuna kuna, a to je gotovo jednako proračunu Ministarstva uprave, zajedno sa svim njegovim uredima u županijama, rekao je Plenković.

Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga jako dobra vijest'

Istaknuo je kako Vlada želi trošak kamata smanjiti ispod dva posto BDP-a.

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, što je najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sada. Dospijeće obveznice je 2029. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto. Iz Ministarstva financija najavljuju da će se novim izdanjem refinancirati dolarska obveznica koja dospijeva u studenome.

Zajednički agenti izdanja desetgodišnje obveznice bili su Citigroup, Erste Group i JP Morgan.

Transakcija je najavljena u utorak, 11. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za investitore, kako bi na taj način pripremilo teren za transakciju koja je počela danas, 12. lipnja u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman, čemu su dodatno doprinijela i nova imena koja ulažu isključivo u kreditni rizik investicijske razine, te je u konačnici ostvarena snažna potražnja u ukupnom iznosu od oko 5,5 milijardi eura, što je oko 3,7 puta više u odnosu na iznos izdanja.

Na sjednici Vlade raspravljano o subvencioniranim stambenim kreditima
1 / 8
Na sjednici Vlade raspravljano o subvencioniranim stambenim kreditima

Tijek sjednice:

10.31 - Govorio je i o slučaju nasilja na Braču.

-Smatram da je to nedopustivo. U ime Vlade osuđujem sva takva nasilja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i represivnom djelovanju protiv takvih dojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi oštro sankcioniraju a to znači da radimo na promjeni klime u društvu koja očito u jednom segmentu dosiže stupanj polarizacije pa i netrepeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva. - rekao je Plenković. 

Rekao je kako Hrvatska 'želi biti uključiva' te da želimo da bude  'društvo koje je tolerantno i poštuje tradicionalne vrijednosti'.

- U ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj nema mjesta takvim ispadima i očekujem od svih tijela da se bore aktivno i agilno - rekao je Plenković. 

10.28 - Rekao je i kako pozitivni gospodarski aspekti i aspekti koje se odnose i na povećanje investicija i na administrativna rasterećenja te kako je niz makroekonomskih pokazatelja jako dobar.

- Naravno da sve to ima utjecaja i na ove trenutke kada Hrvatska izađe na međunarodna tržišta - rekao je Plenković.

Rekao je i kako su ministar Zdravko Marić i on smatrali da je puno bolje ići na međunarodna financijska tržišta i naći kvalitetan način za refinanciranje postojećih obveznica. Rekao je kako su postigli najjeftinije refinanciranje ikada.

- Možemo to stvarno smatrati uspjehom - izjavio je i dodao da su izdali 1,5 milijardi a interes je bio 5,5 milijardi. Rekao je kako je ovo vrlo važan signal investitora.

- Zahvaljujući ovakvom financiranju na godišnjoj ćemo razini smanjiti plaćanje kamata u iznosu od 500 milijuna kuna.

Pretučena djevojka NAPAD NA BRAČU Pretučena djevojka: Nisu imali milosti, divljački su me šutali na tlu

10.26 - Premijer se na počeku osvrnuo na dolazak Jean Claude Junckera.

- Sastanak s njim bila je prigoda da konstatiramo napredak u ispunjavanju naših kriterija pristupa šengenskom prostoru - rekao je i dodao da Hrvatskoj nedostaje još nekoliko tehničkih detalja da dobijemo pozitivnu evaluaciju.

Govorio je i o pripremi za provedbu uvođenja eura.

- Tu idemo zaista zacrtanim planom - rekao je.

- Važno je da dijelimo stav koliko je važno osigurati stabilnost i europski put naših susjednih zemalja - dodao je premijer.

Pričao je i odluci agencije Fitch koja je također podigla kreditni rejting na investicijsku razinu.

- U samom izvješću se govori o Vladi koja je ostvarila preduvjete - rekao je premijer.

Govorio je i o BDP-u od 3,9% i dobrim najavama za idući kvartal. Rekao je i kako će turistička sezona biti na razini onoga što smatramo najboljim unatoč lošem vremenu u svibnju.

 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • okolo:

    apsolutno je u pravu...divljake, kriminalce, treba sankcionirat ..da su napadači na mamića oštro kažnjeni, vjerojatno se ovaj incident ne bi dogodio

  • vadis:

    Bravooo Plenkovicu! Ove mlade kriminalce treba strogo kazniti. Zamislite, netko vas na ulici napadne jer niste iste nacionalnosti?

  • zeze12:

    pa kako ćete kontra svog biračkog tijela?!? hahahaha