Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Hrvatska nema veze s NDH i nije faktor nestabilnosti

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
29.08.2019.
u 11:18

Vlada je danas raspravljala i o potpisima za referendum inicijative '67 je previše' te je prihvaćeno izvješće prema kojem je od prikupljenih 748.624 potpisa birača njih 708.713 vjerodostojno.

Želim osuditi sve napade na pripadnike srpske manjine koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Važno je da je policija djelovala brzo i da su pronađeni svi počinitelji te će oni odgovarati. Riječ je o nedjelima za koja će pojedinci odgovarati, a nije riječ o nekakvoj klimi u društvu ili da je to odraz bilo kakve politike - kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

- Prva smo Vlada koja gradi politiku uključivosti svih manjina u politički život, štitimo njihova prava i želimo da se osjećaju dobro i sigurno. Od toga nećemo odstupiti. Stoga smo inzistirali da u parlamentarnoj većini budu svi predstavnici manjina. To je dobro za uspostavljanje povjerenja i tolerancije - naglasio je Plenković.

 

Dodao je i kako odbacuje teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Europe.

- Ta teza ne stoji niti u jednoj varijanti. Rješili smo sve svoje temeljne nacionalne zadaće i gradimo društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. To je Hrvatska u 2019. godini. Isto tako, Hrvatska je i faktor stabilnosti te pokretač država jugoistoka Europe te njihov zagovornik na putu prema EU.

Osvrnuo se i na usporedbe s NDH.

- Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Ona nema veze s NDH. Utemeljna je na Domovinskom ratu i demokratskim procesima. Stasala je zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti svih koji su dali živote za nju. Ovo je zemlja koja je i ugledna u međunarodnoj zajednici, a naš položaj nikad nije bio snažniji

Premijer je kazao i kako svi zajedno moramo raditi na tolerantnijoj klimi u društvu.

- Postoje pojedine političke opcije, snage i ljudi koji svoj politički život i put opstanka vide u kreiranju napetosti. Posebice između Hrvata i srpske manjine ili pak na poentiranju u odnosima između Hrvatske i Srbije. Međutim, to nije politika Vlade, HDZ-a i parlamentarne većine. Naša je politika izgradnja normalnih dobrosusjedskih odnosa, rješavanje svih pitanja, pa i onih zaostalih iz velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ali na civiliziran način. A pitanje zaštite prava srpske manjine je uređeno po najvišim europskim standardima i to ćemo njegovati. Mi kažemo dosta spirali mržnje.  

Vlada - sjednica
1/7

Za rast BDP-a kazao je kako hrvatsko gospodarstvo već 20 kvartala bilježi rast.

- Nadam se da će i treće tromjesečje biti pozitivno. Ovaj rast je veći nego u Europskoj uniji - istaknuo je Plenković.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade bilo je i izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše“ o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je 748.624 potpisa za referendum kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu.

- Provjerom broja i vjerodostojnosti procjena je kako je 708.713 potpisa birača vjerodostojno - izvijestio je državni tajnik Nekić nakon čega je izvješće prihvaćeno. 

Komentara 124

Avatar rubinet
rubinet
11:12 29.08.2019.

Slažem se. Današnja Hrvatska nema veze s NDH. Današnja je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu kad su tisuće Hrvata i Hrvatica ustali u obranu svoje Domovine.

MA
magdalenakristo
11:08 29.08.2019.

Na krivu ste se Vladu okomili kad se priča o temi “67 je previše”, to je projekt Milanovićevih ministara. I ne, nije previše.. kad se toliko ogledate na ostale zemlje EU

TU
tuzo5
11:09 29.08.2019.

SDP-ova Vlada je ta koja je promijenila zakon i radni vijek pomakla na 67 godina. Tadašnji ministar Mirando Mrsić, dovoljno je upisati u google "mrsić 67"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije