Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: U Hrvatskoj će se raditi sastojci za Pfizerovo cjepivo

Zagreb: U NSK održana redovna sjednica Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.05.2021.
u 13:06

Trećina odraslih stanovnika primila je barem jednu dozu cjepiva, kazao je premijer.

Prošlog tjedna premašili smo milijun cijepljenih prvom dozom. Do jučer je utrošeno 43.890 doza, a time smo došli do ukupnog broja od 1,109.161 cijepljenoga, a drugu dozu dobilo je 341.008 osoba. Ukupno je utrošeno 1,450.169 doza i ovim smo trećinu stanovništva cijepili barem jednom dozom. Kazali smo da ćemo do 30. lipnja ići prema procijepljenosti od 50 do 55 posto odraslih stanovnika. Pozivam sve da se cijepe, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Dodao je da su u tijeku završni razgovori i planiranje uvođenja zelenih digitalnih putovnica za Hrvatsku.

– Zainteresirani smo da se u EU što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao turistička zemlja mogla prihvatiti sve koji žele doći u Hrvatsku. Razgovarao sam s čelnim čovjekom Pfizera o razdoblju koje je pred nama, dobili smo potvrdu da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti se u proizvodnju materijala za cjepivo. U Hrvatskoj će se raditi sastojci za Pfizerovo cjepivo. Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30 ljudi – kazao je.

Osvrnuo se i na rad nedjeljom.

– Želimo limitirati rad nedjeljom na 16 nedjelja u godini. Vodimo računa o razmjernosti i o tome da je RH turistička zemlja. Moramo balansirati ekonomske aktivnosti i obiteljski život. 

Premijer se osvrnuo i na današnji sastanak Vijeća za obranu, na kojem je uz njega bio i predsjednik Zoran Milanović.

– Jutros smo održali sastanak Vijeća za obranu o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršenju procesa nabave, koja je najveća u povijesti HV-a . Omogućit će vrstu sposobnosti koju nam je korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u obrambenom smislu i kredibilniji saveznik u okviru NATO-a, partner u okviru EU, možemo participirati u različitim međunarodnim misijama – kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je dosad cijepljeno 33 posto stanovništva te da se smanjuje broj hospitaliziranih u bolnicama.

– U odnosu na prošli tjedan imamo pad novozaraženih od 36 posto, a hospitaliziranih za 18 posto. Hrvatska ima dostatne količine cjepiva. Čestitam kolegama i kolegicama, obiteljskim liječnicima, na njihovoj važnoj ulozi u cijepljenju – naglasio je Beroš.

Ministarstvo zdravstva, dodao je, poslalo je uputu HZJZ-u za otvaranje novih termina za cijepljenje.

– S obzirom na dolazak većih količina cjepiva, potrebno je otvoriti termine za cijepljenje minimalno mjesec dana unaprijed – rekao je.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je od posljednje sjednice doneseno sedam odluka.

– Produžuju se mjere za Zagreb, ublažavaju se mjere za kazina u Zagrebačkoj županiji te se popuštaju neke mjere vezane uz autoškole u Istarskoj županiji. Uslijed povoljnije epidemiološke situacije naložili smo demobilizaciju Arene – kazao je Božinović.

Osnovana radna skupina za suradnju s Infobipom oko umjetne inteligencije

Vlada je u četvrtak osnovala radnu skupinu koja treba definirati okvire suradnje s domaćom IT tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije i preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU.

Predsjedavajući radne skupine je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, dok su članovi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te posebna savjetnica predsjednika Vlade i koordinatorica radne skupine Ivana Vukov.

"Zadaće radne skupine su definirati okvir suradnje s Infobipom na području umjetne inteligencije radi ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu i javnoj upravi te stvaranja preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU", naglasio je ministar Ćorić.

Dodao je da se o svemu ta radna skupina treba usuglasiti i s Infobipom te izvijestiti Vladu o postignutim dogovorima i predložiti daljnje mjere, a prema potrebi u rad te skupne može se uključiti i predstavnike drugih nadležnih tijela i institucija, drugih organizacija i tvrtki koje mogu dati doprinos ispunjenju zadaća, kao i vanjski suradnici.

Naznačeno je i da članovi radne skupine, predstavnici drugih tijela i institucija te vanjski suradnici nemaju pravo na naknadu za rad u toj skupini. Do suradnje s Infobipom došlo je na inicijativu te vodnjanske i jedne od najjačih domaćih IT tvrtki, prepoznatoj i u svijetu, a s obzirom da se umjetna inteligencija ili AI smatra ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je i prioritet EU.

U obrazloženju Vlade za se uz ostalo navodi da će se tom suradnjom promicati široka primjena naprednih tehnologija (AI-umjetna inteligencija/AR-proširena stvarnost/ML-strojno učenje/IoT-Internet stvari) te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva.

Ključne riječi

Komentara 25

PR
pravednik2
13:44 20.05.2021.

Kod nas će se praviti samo čipovi. Kod ovoliko stručnjaka antivaksera i ravnozemljaša bit ćemo bolji od Gejca.

Avatar berija1
berija1
13:47 20.05.2021.

nemojte o cjepivu, antiwaxeri i ravnozemljaci pate🤣😂 Ovo je satira, samo mlatite!

PR
Prekosutra
14:35 20.05.2021.

Toliko nesuvislih komentara na jednom mjestu! I kako onda dalje!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije