Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Vlada nije kriva za iseljavanje, ali mjere nisu adekvatne, vrijeme je za uzbunu'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Branimir Bradarić
1/10
01.06.2018.
u 09:51

Predsjednica je rekla da joj je žao što Vlada RH nije prihvatila njezin poziv za održavanje sjednice Vlade na tu temu

Izvođenjem državne himne i podizanjem zastave ispred zgrade Osječko-baranjske županije danas je započeo četverodnevni posjet predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ovoj županiji. U svojoj izjavi okupljenima Grabar-Kitarović je rekla kako je Osijek pokazao svoju vrijednost u Domovinskom ratu te da je bio i ostao "nepokoreni grad". Ponovila je i kako će ustrajati na rješavanju pitanja nestalih iz Domovinskoga rata bez obzira na njihovu nacionalnost.

– U vrijeme rata dogodila su se velika razaranja dok je privatizacija ugasila brojne tvrtke i radna mjesta. Građane smeta što vide da sustav nije jednak prema svima i da se politika pretvorila u poligon za promicanje stranačkih interesa i zapošljavanja preko veze. Političke elite otuđile su se od naroda i onda se čude što bujaju populističke opcije. Politika mora izaći iz zagrebačkih salona kako bi osjetila što narod želi – rekla je Grabar-Kitarović.

Poručila je kako hrvatski narod želi samo pristojan i normalan život, a ne da razmišlja može li prehraniti jedno ili dvoje djece. Poručila je da žele ne razmišljati hoće li im zbog neplaćenoga telefonskog računa doći višestruko veća ovrha nego što je iznos glavnice ili će im na vrata zakucati utjerivači dugova.

Foto: Branimir Bradarić

– To su razlozi zašto mladi odlaze iz države. Odlaze i jer su razočarani u sve nas i misle da ne vidimo pravo stanje stvari i da živimo u svom virtualnom svijetu. Kada mladi odlaze iz najbogatijeg dijela zemlje, kao što su Slavonija, Baranja i Srijem, onda je to poziv na uzbunu – istaknula je Grabar-Kitarović.

Poručila je i kako više nema vremena za odgađanje demografske krize te da aktualna Vlada nije kriva za njezin nastanak, ali da mjere koje se donose nisu adekvatno odgovorile na njezinu eskalaciju. Istaknula je i kako je krajnje vrijeme za donošenje akcijskog plana, gdje bi se donijele konkretne demografske mjere, kao i mjere koje bi pomogle blokiranim građanima. Rekla je i kako joj je žao što je Vlada odbila prijedlog za zajedničkom sjednicom Vlade na ovu temu te da će ona svoje mjere predstaviti 11. lipnja. Planira o tome razgovarati sa svim političkim dionicima. Predsjednica je prozvala Vladu i za nedonošenje reformi rekavši kako smo na polovici godine a da reformi nema.

– Ova je godina bez izbora i trebala je biti iskorištena za donošenje najvažnijih reformskih iskoraka. Međutim, reforme stoje. Agrokor jest veliki problem, ali ne smije biti izlika jer nije jedini hrvatski problem. Mi nemamo više vremena za donošenje raznih strategija i moramo djelovati – istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako su nam potrebni novi iskoraci u decentralizaciji, dodatne mjere fiskalne i funkcionalne decentralizacije, kao i mjere kako bi se stanovništvo zadržalo i ugrožena područja demografski i gospodarski oporavila. Spomenula je i kako bi trebalo donijeti i različite porezne stope te osigurati veće plaće zaposlenima za ista radna mjesta kao u Zagrebu.

– Problemi nisu mali, ali čvrsto sam uvjerena da ćemo uspjeti. Najveća motivacija su nam mladi ljudi, divni seljaci i radnici, uspješni poduzetnici. Optimist sam jer vjerujem u snagu domovine. Vjerujem i u naše ljude i hrvatsko zajedništvo – rekla je Grabar Kitarović. 

Kolinda Grabar-Kitarović
1/10

Komentara 154

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
11:04 01.06.2018.

Ratna agresija, mirna integracija, minska polja to je dugo trajalo i upropastilo slavoniju. Onda 4 godine Milanovica , ministar Jakovina prepusta svoje ministarstvo Todoricu koji zrtvuje Slavoniju kako bi vise zaradio i investirao u Srbiju i zapadni balkan, EU otvara granice za radnike, Milanovic poziva narod na odlazak i nastaje stampedo "trbuhom za kruhom. To je odprilike povjest Slavonije zadnjih 28 godina, u Lici i ostalim krajevima nije puno drugcije. Nakon odlaska Milanovica dvije godine blokira vladu firma most iz Metkovica, njihovi nesposobni ministri ne znaju i ne rade nista, zauzeli mjesta i blokiraju promjene. Ova vlada pocinje slobodno raditi tek nakon nogiranja cuprije iz koalicije, napravila je za tu godinu dana vise nego sve vlade zajedno i nije ih u redu napadati, rezultati ce se viditi do kraja ove i iduce godine.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
11:27 01.06.2018.

Stalno pojedinci prodaju apokaliptične priče o egzodusu. Da je istinita "procjena"o masovnim iseljavanjima, pa mi bi imali demografski slom i prva tri mjeseca 2018., a gle čuda imamo rast broja rođenih u odnosu na 2017. i 2016.. Godišnja migracijska bilanca je primjerice mnogo niža u usporedbi 2016. sa 2017.od 2015. sa 2016. Najveći val iseljavanja je bio u mandatu Milanovićeve koalicije, i sad se broj iseljenih stabilizirao i smanjuje, povećava se doseljavanje o kojem nitko ne priča. Daleko je to od lijepih vijesti, ali očekivano od ulaska EU! Poljaci, Slovaci, baltičke države, Mađari su to prolazili, imali su pet godina od ulaska u EU vrhunac iseljavanja. Ako nastavimo u sljedećih 5 godina imati ove stope rasta od 2,5 do 3% BDP-a, mi ćemo opet postati useljenička država i masa onih koji su otišli će se vratiti kao što su se Poljaci vraćali sa viškom novca, novim znanjima i novim tehnologijama. Oni koji su otišli, nisu otišli da se asimiliraju u drugim državama, već misle o povratku i na kraju krajeva doznake koje šalju u Hrvatsku pokazuju da su itekako povezani sa Hrvatskom.

RA
rafael885boban
10:47 01.06.2018.

Kriv su Tito i komunisti za ovakvo stanje u hrvatskoj .........SAMO NAS HDZ MOZE VODIT U BOLJU BUDUCNOST...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije