Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: Ovo je milenijski projekt. Ambicije su ogromne, to su četiri pelješka mosta!

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
13.02.2014.
u 10:30

Na današnjoj sjednici Vlade, koja se odvija u sjeni priča o rebalansu proračuna, ministri su glasali o izvješću o poslovanju HRT-a, gradnji golf-terena na šumskom zemljištu i davanju dozvole za još jedan kredit HŽ Infrastrukturi.

Na današnjoj sjednici Vlade, koja se odvijala u sjeni priča o rebalansu proračuna, ministri su glasali o izvješću o poslovanju HRT-a, izgradnji golf-terena na šumskom zemljištu i davanju dozvole za još jedan kredit HŽ Infrastrukturi.

Vlada je odlučila da će za Program provedbe posebnih mjera zaštite od požara u 2014. bit će izdvojeno 114 milijuna kuna.

Raspravljala je o Izvješću o poslovanju HRT-a za 2012. u kojemu se apostrofira neuspjeh zbog poslovanja s gubitkom od 28,9 milijuna kuna, zatim nezadovoljavajući trend likvidnosti, a upozoravaju i na kašnjenje s pokretanjem Trećeg programa HTV-a. Vlada upozorava i na nužnost “žurne provedbe programa restrukturiranja”, jer smatra da svaki dan kašnjenja HRT-u stvara dodatne gubitke. Ministrica Andrea Zlatar Violić predstavila je izvješća o HRT-u.

– Za razliku od japanske vlade, nećemo pokušavati ostvarivati utjecaj na program javne televizije jer želimo samo utjecati na konsolidaciju financija HTV-a – kazao je Milanović i dodao kako je program stvar svakog gledatelja.

Tereni za golf moći će se graditi i u šumama

Vlada današnjim izmjenama Zakona o šumama pojednostavljuje postupak izdvajanja šumskih zemljišta koja su u državnom vlasništvu. Isto tako, omogućuje će se izgradnja golf-igrališta i kampova koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu. Investitori će dobiti pravo građenja na takvim šumskim područjima s time da će samo zemljište ostati u vlasništvu RH. Drugim riječima, omogućit će se izgradnja objekata za potrebe golfa i kampova.

Iz šumsko-gospodarskog područja izdvajaju se i sve površine koje su namijenjene podizanju višegodišnjih nasada što će, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, znatno olakšati izgradnju pratećih objekata i omogućiti povlačenje sredstava iz europskih fondova. Ministar poljoprivrede Jakovina predstavio je na sjednici Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, nakon čega su ga ministri prihvatili.

– Ubrzava se postupak raspolaganja šumama u svrhu poticanja investicije, gospodarskog rasta i zapošljavanja – rekao je Jakovina.

HŽ-u dozvola za kredit od 170 milijuna kuna

Vlada je dala i suglasnost HŽ Infrastrukturi za kreditno zaduženje kod OTP banke od 170 milijuna kuna. Riječ je, zapravo, o reprogramu kredita zaključenog 13. veljače 2013., koji je HŽ Infrastruktura uzela radi osiguranja likvidnosti i nesmetanog poslovanja, a zbog nemogućnosti naplate potraživanja od HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga.

Ali, kako je u međuvremenu HŽ Infrastruktura 14. lipnja 2013. donijela odluku o oprostu duga HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu i time izgubila mogućnost naplate potraživanja potrebnih za povrat navedenog kredita, HŽ Infrastruktura dogovorila je s OTP bankom reprogram, što će cijenu kredita uvećati za 0,5 posto.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Projekt Borongaj vrijedi otprilike milijardu eura"

Prijedlog odluke o darovanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Sveučilištu u Zagrebu u svrhu izgradnje Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj predstavili su ministri Ranko Ostojić i Željko Jovanović. Vrijednost nekretnine iznosi više od milijardu kuna, rečeno je na sjednici Vlade.

– Ovim darivanjem više od milijardu kuna kuna Sveučilište dobiva stvarnu perspektivu, da što prije bude među 300 najboljih u svijetu – rekao je Jovanović i dodao kako je dezinformacija da je propalo 400 milijuna eura za ovaj projekt. – Projekt Borongaja vrijedi otprilike milijardu eura i za njega će trebati intenzivna međuresorna suradnja i suradnja sveučilišta – rekao je Jovanović.

"To su četiri pelješka mosta"

– Procjena cijelog projekta je više od milijardu eura. To je ogromno i pitanje je je li ostvarivo u tom obliku, to su četiri pelješka mosta – kazao je Milanović i dodao da je to jedan "milenijski projekt". – Ambicije su ogromne, možda bi bilo realnije da su velike, a ne ogromne. Mi smo predali ovo zemljište Sveučilištu i to ne treba gledati kao milostinju ili milodar. Sada je centar interesa na Sveučilištu u Zagrebu – kazao je Milanović.

– Kampus Borongaj milenijski je projekt, najveći u povijesti Sveučilišta. Ambicije su velike. Nismo gotovi, još ćemo pomagati – zaključio je premijer Milanović.

Ministarstvo pravosuđa dobilo 400 tisuća eura iz zalihe

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade iz proračunske zalihe za 2014. godine Ministarstvu pravosuđa je odobren iznos od 400 tisuća eura.

Novom pomoćnicom ministra pravosuđa, koja će upravljati radom Uprave za organizaciju pravosuđa, imenovana je Gordana Klarić. Privremenom predsjednicom Uprave Agencije za ugljikovodike, koja će obaviti poslove u vezi s upisom Agencije u sudski registar i organizirati početak rada Agencije, imenovana je Barbara Dorić. Predsjednicom Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća-Croatia House“ imenovana je Sandra Sekulić, a članicama Danijela Barišić, Vesna Cvjetković, Tamara Perišić i Daniela Petričević Golojuh.

"Razriješeni su voditelji i dio članova te imenovani nova voditeljica i dio članova pojedinih Resornih radnih skupina za projektnu provedbu pojedinih reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016., kao predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva uprave. Tako je razriješen voditelj Resorne radne skupine za provedbu mjere „Smanjenje proračunskih investicija i supstitucija izvora financiranja sa sredstvima iz EU fondova“ Juraj Ivanković i članica Katarina Čop Bajde. Novom voditeljicom imenovana je Ivana Nagy, a članicama Nataša Filipović i Lucija Rosandić. Isto tako, Goran Kolarić imenovan je novim članom Resorne radne skupine za provedbu mjere „Objedinjena javna nabava“.

Imenovanja i razriješenja

Sukladno novom Zakonu o veterinarstvu (Narodne novine, br. 82/2013 i 148/2013), imenovani su članovi Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o veterinarstvu. Članovi su Željka Domijan, Žaklin Acinger Rogić, Miljenko Jurjević, Marijan Mačković i Sunčica Marini.

Imenovan je novi član Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe Robert Markt, kao predstavnik Hrvatskog Crvenog križa, a dosadašnji član Nenad Javornik razriješen je. Također, Robert Markt imenovan je, kao predstavnik Hrvatskog Crvenog križa, a Nenad Javornik razriješen, dužnosti člana Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja", izvijestili su iz Vlade.

>>Maras brani Rajka Ostojića: Sigurno troši manje od Milinovića

Komentara 95

MC
mcmarko
10:26 13.02.2014.

Osim što je HŠ pun kriminalaca iz svih mogućih stranaka, sada će još omogućiti mafiji rušenje i gradnju golf igrališta. Vode i šume su naše jedino pravo blago, a oni se prema tome ponašaju kao prema prljavim čarapama. Nesposobnjakovići i ovi sada i oni prije. Katastrofa od nesposobnosti.

OV
ovrhovršitelj
10:06 13.02.2014.

Prodajte HRT i ukinite obaveznu pretplatu.....

TP
Tihomir Prdež
10:00 13.02.2014.

Hrvati nezadovoljni radom Vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije