Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaduživanje

U Vladi su već spremni na to da EU neće prihvatiti njihov plan za rezanje deficita

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
09.02.2014.
u 16:08

Slovenija je prije nekoliko dana odustala od plasmana obveznica. Kako će ih izdati RH, ako EU ne prihvati rebalans?

Pitanje svih pitanja u ocjeni zadnjeg rebalansa proračuna, koji je trebao ponuditi odgovore na europske zahtjeve smanjenja strukturnog deficita, jest hoće li EU pristati na to da se prihodi po osnovi izvlačenja osoba s beneficiranim stažom iz 2. stupa već od ove godine ukalkuliraju kao tekući, a ne jednokratni prihodi. Poznato je, naime, da se Slavko Linić sprema obvezati pred EU da će u 2016. primitke po osnovi izvlačenja beneficiranih iz 2. stupa zamijeniti prihodima od novog poreza na nekretnine, poreza na kamate te poreza na kapitalnu dobit koji su kontinuirani, ali ih još nema i pitanje je hoće li ih nova vlast uvesti u 2016. godini.

Pojedini stručnjaci procijenili su da se Linić možda diskretno konzultirao s predstavnicima EK o priznavanju kontinuiteta te da je dobio pozitivan mig, ali je najnoviji intervju koji je dao premijer Zoran Milanović otkrio da hrvatska Vlada zapravo već očekuje nova natezanja s EU te se u idućem razdoblju može očekivati dalje urušavanje hrvatskog fiskalnog kredibiliteta na međunarodnoj razini. S obzirom na to da ni Mađarima ni nedavno Poljacima nije prošlo prebacivanje sredstava iz 2. stupa u proračun kao stavka za koju se može smanjiti strukturni deficit (to mogu biti samo prihodi od tekućih uplata osiguranika), može se pretpostaviti da će slično proći i Hrvatska te da Milanović i Linić zapravo računaju na trogodišnji okvir koji su dobili za eliminaciju deficita.

Drugim riječima, s obzirom na to da će početni proračunski minus biti i viši od predviđenog i bez obzira na širinu ukupnog Linićeva zahvata (prilagodba je viša od 8 milijardi kuna), Hrvatska neće u ovoj godini moći isporučiti obećano te, sasvim sigurno, ni u 2015., tako da sva financijska drama ostaje onome tko bude vodio zemlju u postizbornoj 2016. godini.

Iz Milanovićeva intervjua jasno je da već računa na to da za nepriznavanje prihoda od prebacivanja beneficiranih za smanjivanje strukturnog deficita zapravo nema konkretnih penala te govori o procesu trogodišnjih pregovora. Problem je u tome što neispunjavanje obećanja u ritmu rezanja deficita može dovesti do nastavka rasta cijena zaduživanja te stoga financijskog kolapsa. Valja upozoriti da su se prije nekoliko dana Slovenci vratili nedovršena posla iz SAD-a. Krenuli su u novo izdavanje dvojne dolarske obveznice, ali su procijenili da je bolje povući se s tržišta nego ulaziti u rizik previsoke cijene. Hrvatska samo može proći gore nego Slovenija, pogotovo uz nova natezanja s tijelima Europske unije.

>> Obveznu mirovinsku štednju trebalo bi uplaćivati u proračun, a mirovine iz proračuna

Komentara 4

ZE
zeus777
08:08 10.02.2014.

Ajde nas pustite da radimo i prestanite nas više gušiti porezima za svaku glupost. Imamo znanja, volje i sposobnosti i itekako imamo što ponuditi strancima. Državi treba priljev novca iz inozemstva, a vi to svojim kompliciranim sustavima otežavate. Hrvatska bi procvjetala kada bi tisuće malih obrtnika i djelatnika moglo izvoziti svoje proizvode i usluge, da ih u startu ne pokopate doprinosima, golemim poreznim stopama i davanjima. Pustite nas da zaradimo, i taj novac trošimo u našoj zemlji. Jel to tako komplicirano shvatiti? ...i još nešto, kako da naplatim tražbine od firmi koje mi dvije godine duguju, a sada su u predstečajnoj nagodbi? Nikako, pretpostavljam...

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
13:52 11.02.2014.

i kaj je za činit? 50 iljadarki iz "uprave" odmah na cestu....i to je po 100 mil eura mjesečno manje, što znači benefit od 1,2 milijarde eura godišnje ima Hrvatska neobrađenih polja kolko hoćeš....ili prodajite "upravu" negdje u svijetu....ali zaali za takve, kupca nema

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:16 11.02.2014.

aaa jes ga popuilaran ovaj linić...jedan od najuspješnijih...takva je slika u javnosti ! hihihihhhihi kolko milijardi štete košta njegov 1 radni dan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije