Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Frka Petešić:

'Vlada neće mijenjati uredbu o koeficijentima preko koljena, nastavljamo pregovore'

Zagreb: Zvonimir Frka Petešić u ime Vlade dao izjavu vezano za ostavku Marića
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
29.11.2019.
u 19:43

Ne samo da su djeca taoci, sad su i drugi zaposlenici u javnim službama taoci jer im se ne može povećati plaća što je Vlada najavila, kaže Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i predstavnika školskih sindikata pred novinare je izašao Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

– Sindikati su nas izvijestili o rezultatu izjašnjavanja djelatnika u sustavu obrazovanja, najvažnije nam je bilo na koji način zaustaviti štrajk. Premijer je apelirao da se čim prije obustavi štrajk da se djeca čim prije vrate u školu. No, za sada nema pomaka u tim pozicijama. U poziciji smo koju smo imali prije dva mjeseca iako je Vlada napravila nekoliko ustupaka, no i dalje smo ukopani u početnim rovovima i to otežava pronalazak rješenje – rekao je i dodao:

– Predstavnici su jako čvrsti oko koeficijenata. Jako otegotna okolnost je da se jednostavno postavlja stopostotni zahtjev kao preduvjet oko koeficijenata da bi se potpisao kolektivni ugovor za podizanje plaća od 6,12 posto u javnim službama. Ne samo da su djeca taoci, sad su i drugi zaposlenici u javnim službama taoci jer im se ne može povećati plaća što je Vlada najavila.

Rekao je da Vlada apelira na predstavnike sindikata da se djeca vrate u školu i da ne budu taoci.

– Nastavit će se razgovori, vidjet ćemo što će biti.

Na pitanje je li vlada spremna izmijeniti uredbu o koeficijentima, odgovorio je:

– Da, ali na kvalitetan način, to se ne može raditi preko noći. To zahtjeva vremena. Međutim da ne čekate da se to dovrši mi vam nudimo kroz dodatke gotovo ista materijalna prava. Učitelj koji ima 10 godina radnog staža s jednim djetetom i 12 posto prireza imao bi s koeficijentima 375 kuna povišice, a s vladinim prijedlogom 575 kuna.

Ponovio je da Vlada neće mijenjati uredu o koeficijentima.

– Vlada neće mijenjati uredbu o koeficijentima preko koljena nego na jedan način koji će biti kvalitetan – rekao je Zvonimir Frka Petešić.

VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Komentara 63

DU
Deleted user
20:27 29.11.2019.

Viktor Gotovac, profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Sama pitanja nisu pitanja, proceduralno se nisu rješavala u procesu kolektivnih pregovaranja, niti sadržajno mogu biti rješavana kroz kolektivno pregovaranje.ŠTRAJK NE ZAKONIT. Za inicijatore nezakonitog štrajkaa Zakon o radu predviđa mogućnost sankcioniranja. Ta sankcija može ići i do izvanrednog otkazivanja ugovora o radu i naravno naknade štete koja bi mogla biti usmjerena prema onom tko je taj nezakoniti štrajk inicirao. To bi u ovom slučaju bili sindikati.

KA
kasuv
20:40 29.11.2019.

ako popustite ovim ucjenama nikad više nema mog glasa za vas,svaki dan sam u kontaktu sa inženjerima koji po cijel dane provode po gradilištima,teško dobiju godišnji i imaju iste plače kao ove koje se ovoj gospodi nudi za rad od pola dana ,sve subote slobodne itd lp

IV
ivicasbgr
20:30 29.11.2019.

Nikakvi sindikati,lijepo je danas pojasnio Bauk sto se sprema,pa razmislite tko stoji iza strajka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije