Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Plenković objasnio zašto je kasnila sjednica: Razgovarao sam sa županom Bobanom

Ilustracija
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.04.2020.
u 11:25

Na početku sjednice premijer je iznio informacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) da je oko 563 tisuće radnika već prijavljeno za mjere koje su uspostavljene za očuvanje radnih mjesta, a za naknade plaća dosad je isplaćeno oko 294 tisuća kuna

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u četvrtak da je oko 563 tisuća radnika prijavljeno za mjeru očuvanja radnog mjesta te da je nešto više od 92 tisuće pristiglih zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja, od kojih je 76 tisuća već riješeno.

Na početku sjednice premijer je iznio informacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) da je oko 563 tisuće radnika već prijavljeno za mjere koje su uspostavljene za očuvanje radnih mjesta, a za naknade plaća dosad je isplaćeno oko 294 tisuća kuna.

Kad je riječ o odgodama poreznih davanja, izvijestio je da je od nešto više od 92 tisuće pristiglih zahtijeva, Porezna uprava riješila više od njih 76 tisuća. To znači, ocijenio je, da su i Porezna uprava i HZZ vrlo promptno i učinkovito reagirali u provedbi mjera, zahvalivši svim djelatnicima i nadležnim ministrima.

Osvrnuvši se na HBOR-ov program portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost koji je Europska komisija ovih dana odobrila, Plenković je ustvrdio da je dobar i da je brzo dobio potporu od EK, ocijenivši da su i EK i hrvatske službe koje se pokrenule zahtijev brzo reagirale.

EK je, naime, potvrdio 6. travnja HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Izravni korisnici portfeljnog osiguranja bit će banke u Hrvatskoj i HBOR kao kreditor koji će izvoznicima i njihovim dobavljačima odobravati nove kredite za likvidnost. 

Premijer Plenković još je istaknuo i da su jučer isplaćene mirovine u visini od 3,1 milijardu kuna, dodavši da će, kolikogod bude trajala koronakriza,Vlada nalaziti način da sredstva za mirovine budu osigurana.

Tijek sjednice:

11.46 - Ministar Beroš izvjestio je kako su u proračunu izdvojena sredstva od ukupno 43 milijuna kuna za Hrvate izvan RH kao pomoć u suzbijanju koronavirusa.

11.42 - Ministar Zdravko Marić kazao je kako je ministarstvo financija izradilo prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu. 

-Predmetnom preraspodjelom osiguravaju se uštede, odnosno financijska sredstva u ukupnom iznosu od 2,1 milijardu kuna - rekao je ministar i dodao da je ovo prva preraspodjela i da će u idućim tjednima biti promjena.

11.31 - To nisu mjere popuštanja i relaksacije. S jedne strane smo se vodili potrebom zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i omogućavanje građanima da dobiju friške domaće namirnice. Ta odluka je s te strane opravdana. Sve se to mora odvijati s vrlo striktnim uputama - rekao je ministar Davor Božinović komentirajući otvaranje tržnica i duljeg rada trgovina.

- Imamo informacije od jutros da u većini tih mjesta se poštuju mjere koje su propisane. Imamo neke podatke da se to ne radi na nekim mjestima i timovi civilne zaštite izlaze na teren i vrlo brzo će se utvrditi jesu li dojave bile dostojanstvene - rekao je ministar.

11.26 - Ministar Beroš rekao je kako je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih 10,11 posto. 

Rekao je i kako se ispituju okolnosti ulaska koronavirusa u bolnicu u Biogradu te da je ona spremna za primitak COVID-19 bolesnika.

Govorio je i posjetu Splitu kako bi dobio uvid u situaciju. Rekao je kako sada nema težih komplikacija no i da je potreban maksimalni oprez jer se radi o starijim osobima slabijeg zdravlja.

Govorio je i lažnim vijestima. Kazao je kako te vijesti mogu ugroziti ljudske živote i dodatno pojačati anksioznost i paniku.

- Ključ uspjeha je u našim rukama stoga je ovih blagdana više nego ikad ostati doma - rekao je ministar Beroš. 

11.23 - Preksinoć smo dobili informaciju o zarazi u Domu za starije i nemoćne u Splitu. Jučer su u Splitu bili i ministrica Bedeković i ministar Beroš. Ono što je u ovom trenutku u tijeku je izrada epidemiološkog izvješća o tome što se stvarno dogodilo s obzirom da imamo nekoliko zaraženih štićenika. Nakon razgovora sa županom, ako budu utvrđeni neki propusti, tada će županija donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni Očekujem da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa - rekao je premijer Plenković u uvodu i dodao da je sjednica kasnila jer je razgovarao sa splitsko-dalmatiskim županom Blaženkom Bobanom.

Govorio je i gospodarskim mjerama.

- Mogu kazati da se jako dobro i dinamično provode mjere iz prvog paketa - rekao je i dodao da je prijavljeno oko 563 tisuće radnika za isplatu naknade.

Ključne riječi

Komentara 11

MA
manipulacija
10:25 09.04.2020.

Na svakom je ministarstvu sada da reže svoje troškove koliko treba! Otpuštati ljude u ovakvim okolnostima nije prihvatljivo, a vjerujem da se takvim mišljenjem vodi i Vlada

BO
bolonjez
10:29 09.04.2020.

S ovom Vladom i ovim Stožerom na dobrom smo putu i ovim im putem dajem sve pohvale na njihov rad! Sva rješenja su brza i efikasna te se nadam da će tako djelovati i nadalje!

DD
duda.dudica
10:34 09.04.2020.

Kad slušam Bernardića i ostale populiste, drago mi je da u našoj Vladi ipak sjede ovi ljudi koji su uspjeli Hrvatsku izvuć iz groba nakon SDP-a, a vjerujem da će i s trećim paketom ekonomskih mjera poboljšati situaciju koja nas je snašla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije