Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA PANDEMIJE

Hrvatski drvni klaster predlaže nove mjere u cilju suzbijanja posljedica krize

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
06.04.2020.
u 13:04

Drvoprerađivački sektor u prosjeku izveze robu u vrijednosti od 1,2 milijardi eura i osigurava važne devizne priljeve za RH, s time da se u postojećim okvirima očekuje ovogodišnji pad izvoza od 25-35%.

S pandemijom koronavirusa i zatvaranjem granica brojnih država drvoprerađivačka industrija u Hrvatskoj jedna je od onih koja je posebno ugrožena. Jedan od razloga tome je i činjenica što je ta industrija velikom svojim dijelom okrenuta prema izvozu. S ciljem ublažavanja krize Hrvatski drvni klaster Vladi RH uputio je drugi prijedlog mjera u području oporavka izvoza.

Iz klastera navode i kako je kriza najprije pogodila upravo drvnu industriju s obzirom na to da udio izvoza u poslovanju prelazi preko 70% i da se trgovačke aktivnosti sektora odvijaju na globalnom tržištu. 

Drvoprerađivački sektor u prosjeku izveze robu u vrijednosti od 1,2 milijardi eura i osigurava važne devizne priljeve za RH, s time da se u postojećim okvirima očekuje ovogodišnji pad izvoza od 25-35%. Podsjećaju i kako je klaster još 6. veljače predložio prvi set mjera od kojih su neke obuhvaćene u Vladinim paketima pomoći gospodarstvu.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Hrvatski drvni klaster Vladi je predložio šest mjera kojima bi se osigurao uspješniji post krizni oporavak ove industrije. Kao prvu mjeru predlažu aktiviranje agencije (službe) za izvoz koja bi imala snažan kadrovski i infrastrukturni potencijal koji bi bio u neposrednoj (dnevnoj) komunikaciji s izvoznicima. Predlažu i aktiviranje gospodarske diplomacije koja, kako navode, treba sadržavati intenzivnije praćenje gospodarskih kretanja te brzu obradu i distribuciju prikupljenih informacija.

Jedna od mjera je i potpora za uvođenje online prodaje u okviru koje predlažu uvođenje potpora s intenzitetom od 70% svih troškova informatičkih prilagodbi, s maksimalnom potporom od 50.000 kuna u cilju masovnijeg odaziva tvrtki.

Isto tako predlažu i natječaje za sufinanciranje pripreme izvoza i obradu tržišta gdje bi troškove komuniciranja s potencijalnim kupcima i tržištima u okruženju smanjene pokretljivosti, poput korištenja pouzdanih web platformi, izrada elektroničkih promidžbenih materijala, troškovi putovanja, provizije za agente i posrednike te troškovi za sajmove na pojedinim oporavljenim tržištima bili sufinancirani od strane nadležnih ministarstava kroz vrlo jednostavne natječaje te kroz brze i učinkovite procedure plaćanja i pravdanja.

Predlažu i aktiviranje EU mehanizama za nastup na trećim tržištima kao i bolju informiranost i vidljivost svih institucija i sastavnica javne uprave.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:12 22.06.2020.

gospodo jednom ste bili spašeni bilo bi lipo da sad svoje propadanje financirate sami a ne hrvatski narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije