Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada povlači nekoliko prijedloga zakona: Dodatno ćemo ih razmotriti s partnerima

Riječ je o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti...
16. listopada 2019. u 09:19 15 komentara 1202 prikaza
Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati.

mirando mrsić izmjena zakona o radu Demokrati: Radni tjedan za starije od 60 godina skratiti na 35 sati

Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

"Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice", primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).

Vladin potez 'brani' Ante Babić (HDZ) i ističe da su "okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima".

Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i sa Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Telefonska sjednica

Vlada je priopćila kako su na telefonskoj sjednici koji su održali jučer odlučili da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku pojedini zakonski prijedlozi.

Riječ je o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona te prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona.

– Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru – priopćeno je iz Vlade.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je izvijestila da otkazuje, odnosno odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana u srijedu, 16. listopada, s početkom u 10 sati.

Vlada - sjednica Odgovor na otvoreno pismo Vlada: Otvoreni smo za dijalog s predstavnicima svih sindikata

Kako se navodi u obavijesti HUP-a, konferenciju odgađaju budući da su dobili najavu iz Vlade da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina.

"Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva. U očekivanju smo novih informacija te ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja", navodi se još u obavijesti.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar southman
  southman:

  Vlada ne smije popustiti poslodavcima jer će time izazvati još veći bunt u sindikatima. Prijedlog je bio jako dobar i treba na njemu ustrajati ali treba doraditi dio po pitanju bolovanja nakon 65. godine koji poslodavcima najviše "bode oči" !

 • Avatar raco
  raco:

  pa zašto sad to povlačenje, pa mi stvarno nismo u stanju ništa napraviti kako treba. Prijedlog je odličan, rad do 65. a poslije tko želi. Šta je tome falilo?

 • boris:

  pokusaj malo ovako malo onako za ocuvanje fotelja, nikakav program