Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada bez naknade izvođačima ukinula gradnju pelješkog mosta

Vlada je raskinula ugovor za pelješki most te za subvencije svim studentima prve godine studija izdvojila 146 milijuna kuna.
17. svibnja 2012. u 09:08 344 komentara 16 prikaza
vlada, sjednica vlade,milanović,čačić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Vlada je prihvatila sporazum o raskidu ugovora o gradnji pelješkog mosta. Premijer Zoran Milanović pohvalio je ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića jer je uspio sporazumno raskinuti ugovor za pelješki most a da država ne mora platiti naknadu za izgubljenu dobit.  Pelješki most trebali su graditi Konstruktor Inženjering, Viadukt i Hidroelektra. Projekt je vrijedio 1,9 milijardi kuna, no izvedeno je tek tri posto radova.

Izvođači nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti

Ministar Hajdaš Dončić objasnio je da Hrvatske ceste zbog financijske situacije ne mogu osigurati potrebna sredstva za nastavak gradnje mosta pa je s izvođačima radova dogovoren sporazumni raskid ugovora o gradnji.

– Izvođačima će biti priznati svi stvarni troškovi, ali nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti – dodao je ministar. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako bi svaka vlast željela imati pelješki most, ali sada se Hrvatska mora okrenuti jeftinijem i efikasnijem rješenju toga problema. Kazao je kako od svojih ministara očekuje da ozbiljno pristupe provedbi projekta neumskog koridora. Cilj neumskog koridora isti je kao i pelješkog mosta – spojiti Hrvatsku, ali na jeftiniji i učinkovitiji način – zaključio je premijer, objavili su u Vladinu priopćenju.

Odobrene subvencije studentima prve godine

Vlada je također na današnjoj sjednici za subvencije svim studentima prve godine studija izdvojila 146 milijuna kuna. 
– Naše je strateško opredjeljenje graditi Hrvatsku kao društvo utemeljeno na znanju i ova je odluka u tom smjeru – naglasio je ministar Željko Jovanović objasnivši da svi studenti koji upisuju prvu godinu u akademskoj godini 2012./2013. neće morati plaćati školarinu.

Otvarajući sjednicu, premijer Milanović najavio je redefiniranje prava i obveza u javnom sektoru.

– Zbog krize će se neke navike morati mijenjati i prilagođavati. Imamo relativno visoku javnu potrošnju – kazao je premijer Milanović pa ćemo državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze da bismo očuvali i otvorili radna mjesta u privatnom sektoru.

Milanović: Nitko nikome nije pokazao prst

– Nitko nikome nije pokazao ni mali, ni srednji, ni bilo koji drugi prst – kazao je Milanović komentirajući jučerašnju najavu pregovora sa sindikatima o smanjenju javne potrošnje.

– Želimo da svaki radnik ima visoku plaću, regres, božićnicu, uskrsnicu i ostale dodatke, no pitanje je što je od toga moguće i što hrvatsko društvo i gospodarstvo mogu platiti – naglasio je premijer dodavši da njegova vlada pritom prvenstveno misli na javni interes i nema favorite, ljubimce ili posebne skupine kojima se obraća. Ove godine neće biti velikog gospodarskog rasta, borimo se za bilo kakav rast. Ova godina mora biti godina konsolidacije, naglasio je predsjednik Vlade, a sljedeća mora biti godina stvarnih promjena i rasta.

Prije početka sjednice aktivisti Građanske akcije provocirali su prvog potpredsjednika Radimira Čačića da je Todorićev sluga na što je on odgovorio da jest jer, kako je kazao, ministar znači sluga.

Čačić: Imamo dužnost i obvezu obavje&sca

Čačić: Imamo dužnost i obvezu obavještavati javnost o svom radu

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je da će uskoro morati razgovarati sa sindikatima javnog sektora oko izmjena kolektivnih ugovora. Naime, kaže da država nema novca za beneficije poput božićnice i regresa te da je ipak najvažnije sačuvati radna mjesta.

– Treba nam zadržavanje što više radnih mjesta, naročito onih koja su produktivna. Također, vrlo važna je i stabilnost plaća ljudi u radnom odnosu – kaže Čačić, prenosi tportal.

Upitan je li istina da njegovo ministarstvo plaća emisiju na Hrvatskom radiju koju koristi za samopromociju, Čačić je rekao: Mi imamo dužnost i obvezu obavještavati javnost o svome radu, postoji proračunska stavka za to i postojala je i kod bivše vlade\". (IČ/VLM)

HRAST: Štetno je odustati od grad

HRAST: Štetno je odustati od gradnje pelješkog mosta

Stranka HRAST oglasila se povodom današnje Vladine odluke o raskidu ugovora o gradnji pelješkog mosta. Iz te stranke i dalje smatraju da gradnja tog mosta nije smjela doći u pitanje jer se, kako tvrde, radi o općenacionalnom interesu povezivanja hrvatskog teritorija.

– Ovom odlukom nova državna vlast pokazuje nerazumijevanje političke, a ne samo prometne dimenzije pelješkog mosta. HRAST smatra da je štetno, s ekonomskog i strateškog stajališta, odustati od gradnje pelješkog mosta, imajući u vidu dugoročne interese Republike Hrvatske. HRAST podupire zahtjeve građana u Neretvansko-dubrovačkoj županiji da se most sagradi i dade mu se ime Hrvatski most jer to on doista i jest i trebao bi biti – most koji spaja Hrvatsku – dodaje se u priopćenju. (IČ/VLM)

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • novahrvatska:

    Pelješki most će jednoga dana biti bespredmetno pitanje jer će se Hrvatska proširiti do linije Vrbas-Neretva (Banja Luka-Zap.Mostar) a to će zbiti relativno brzo, čim prođu Balkanski i Svjetski rat!

  • Pegaz:

    Super za studente, ali sto je s onim redovnima koji su se prijasnjih godina upisali? Zasto su oni iskljuceni?

  • IDujas:

    17.05.2012. u 16:35h Zir je napisao/la: /* */ Koštat će puno puno više!