Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odlučila

Država će 4 godine plaćati polovicu rate stambenog kredita

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.06.2017.
u 11:20

- Možemo svi biti zadovoljni sa završetkom procesa lokalnih izbora - kazao je Plenković.

U jeku raspleta političke krize, a nakon što je Središnji odbor HNS-a sinoć prihvatio da se krene u pregovore o koaliciji s HDZ-om, danas se održala i sjednica Vlade Andreja Plenkovića.

 

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković komentirao je aktualne političke događaje, ali moguće imenovanje novih ministara i koaliciju HDZ-a i HNS-a nije spomenuo. 

 

- Možemo svi biti zadovoljni sa završetkom procesa lokalnih izbora - kazao je Plenković i zahvalio se DIP-u i svima koji su sudjelovali u tim izborima i čestitao pobjednicima. - Siguran sam da ćemo s gradovima, županijama i općinama nastaviti suradnju - kazao je Plenković. - Naš susret sa svim županima održat ćemo u srpnju u Požegi na inicijativu požeško-slavonskog župana. Na tom sastanku ćemo dogovoriti strukturirani rad između Vlade župana, gradonačelnika i načelnika - kazao je Plenković. 

Komentirao je i potpisivanje sufinanciranja Pelješkog mosta jučer u Bruxellesu. - Najveće jedinstveno financiranje dosad. Otvaramo put da se do 2020. 2021. spoji južni dio Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske - kazao je Plenković.

1/12

- Smatramo da je dobar ulazak Crne Gore u NATO - rekao je Plenković te dodao kako je dobro i što je Makedonija dobila novi Vladu. Spomenuo je i terorističke napade u Teheranu i Londonu. - Terorističke prijetnje su danas realnost - rekao je Plenković i naglasio da će danas raspraviti nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i nacrt prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

- Dokumenti su izrađeni na tranparentan, uključiv način i svi su imali prigodu sudjelovati u njihovoj izradi - kazao je Plenković, dok je ministar obrane Damir Krstičević rekao da je odgovornost za sigurnost proširena. - Hrvatskoj je potrebno partnerstvo za sigurnost - rekao je Krstičević.

Povoljniji krediti

- Strategija nacionalne sigurne sigurnosti definira četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva - rekao je ministar te dodao da je pitanje nacionalne sigurnosti nadstranačko pitanje. Vlada je usvojila i nacrt prijedloga nacionalne i domovinske sigurnosti. 

Konačni prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji je također upućen u Sabor, predviđa, pak, povoljniju kupnju prve ili veće nekretnine vrijedne do 100 tisuća eura građanima mlađima od 45 godina. Država bi takvim osobama subvencionirala polovicu rate u prve četiri godine otplate, odnosno tijekom još dvije godine ukoliko je u obitelji osoba s invaliditetom ili obitelj dobije, odnosno usvoji dijete. Za to je u ovogodišnjem proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna, a iduće 35 milijuna kuna, kojima u Vladi očekuju pomoći 1.500 obitelji.

Strateški projekti

Vlada je na sjednici uvrstila na popis strateških investicijskih projekta četiri projekta poboljšanja ili razvoja vodno-komunalne infrastrukture - u Đakovu, Metkoviću, Velikoj Gorici i Vukovaru, ukupno vrijedna više od 1,6 milijardi kuna.

 Projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture u Đakovu vrijedan je više od 251 milijun eura, vrijednost projekta u Metkoviću je 275,5 milijuna kuna, u Velikoj Gorici 395,9 milijuna kuna, dok je projekt u Vukovaru „težak“ 361,9 milijuna kuna.

 Sva četiri projekta sufinanciraju se iz sredstava iz fondova Europske unije, što je bio i jedan od kriterija pri odlučivanju o njihovom uvrštavanju među strateške projekte. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić istaknula je kako očekuje da će njihovo uvrštavanje među strateške projekte ubrzati i njihov dovršetak, jer je ovom odlukom utvrđen i hodogram aktivnosti na jedan brži način nego što je uobičajena procedura.

 

Hrvatska kandidira za sjedište Europske agencije za lijekove

Odlukom Vlade osnovana je radna skupina za pripremu kandidature Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove, koja zbog Brexita seli svoje sjedište iz Londona, a o čemu bi odluka trebala biti donesena za nekoliko mjeseci. Radnu će skupinu voditi ministar zdravstva Milan Kujundžić, a činit će je i ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier, državne imovine Goran Marić, financija Zdravko Marić, znanosti Pavo Barišić, turizma Gari Cappelli i poljoprivrede Tomislav Tolušić. Također, u radnu su skupinu imenovani i ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode Siniša Tomić te savjetnica premijera Dubravka Vlašić Pleše.

 Od 27 članica Europske unije, 21 je zainteresirana da privuče tu, jednu od najvećih europskih agencija. Odluku o kriterijima donijet će do kraja ovog mjeseca Europsko vijeće, a kandidature se očekuju do kraja srpnja ove godine. Osnovana je i radna skupina za objedinjavanje inspekcijskih službi, što je jedna od reformskih mjera predviđenih Nacionalnim programom reformi. Radnu skupinu činit će predstavnici ministarstava gospodarstva, financija, poljoprivrede, rada, turizma i zdravstva te Porezne i Carinske uprave i Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

 Potpredsjednica Vlade Dalić je pojasnila da će ta radna skupina, uz ostalo, raditi na izradi zakona kojim bi se objedinile sve inspekcijske službe na području gospodarstva, što bi trebalo rezultirati manjim troškovima i većoj efikasnosti tih službi, ali i poboljšanjima u poslovnom okruženju. U saborsku proceduru je Vlada poslala konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim se, uz ostalo, ponovno otvara rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata koji su vidljivi na snimci iz 2011. godine, i to do 30. lipnja 2018. godine.

Zaduženja

Na dnevnom su redu bile i suglasnosti za zaduženja grada Kutine te općina Babina Greda i Lovran. Grad Kutina zatražio je od Vlade suglasnost za prenamjenu neiskorištenog dijela sredstava iz 3,55 milijuna kuna vrijednog kredita podignutog prošle godine kod Privredne banka Zagreb (PBZ). S preostalih 1,2 milijuna kuna Kutina planira uložiti u izgradnju nogostupa i pješačke staze u gradu.

 Općini Babina Greda dana je suglasnost za zaduženje od 3 milijuna kuna kod HBOR-a za sufinanciranje projekta izgradnje školske sportske dvorane, a općina Lovran će kod iste banke podići kredit od 2,8 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete u Lovranu, Medveji, Lignju, Tuliševici i Lovranskoj Dragi.

Barišić stigao u 9 sati

Ministar turizma Garri Cappelli je na ulasku u Vladu rekao da će Predsjedništvo HDZ-a o tome odlučiti. - Za Hrvatsku je dobro da ima stabilnost - rekao je Cappelli. Ministar obrazovanja Barišić je u Vladu stigao oko 9 sati, piše televizija N1. Ako se ostvari dogovor HDZ-a i HNS-a, Barišić više neće biti ministar u Vladi.  - Treba nam stabilna država - kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić pri ulasku u Vladu.

Na dnevnom redu sjednice koja počinje u 10 sati jest prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. 

Strateški investicijski projekti

Prema prijedlogu Strategije, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo. 

Na dnevnom redu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo“, "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje“, „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice“ i „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara".   

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

Komentara 33

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
10:00 08.06.2017.

Kada će se raditi novi raspored sjedenja u saboru predlažem da se ovih 5 HNS-ovaca smjesti kod Steve i Glasnovića...

SA
sargu123
10:13 08.06.2017.

Vrdoljak i njegova ekipa su kao žohari, preživjet će i nuklearni udar! A žohari mi se gade, fuj!

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
09:55 08.06.2017.

Novi izbori !!!!!°°°°•○♡●♤\♡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije