Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada analizira četiri moguća modela za brodogradnju u Istri i Primorsko-goranskoj županiji

Ministar Marić pak kaže kako je uloga Ministarstva financija očuvanje interesa poreznih obveznika i održanje stabilnosti javnih financija
06. rujna 2018. u 11:34 2 komentara 193 prikaza
Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako Vlada u ovom trenutku analizira četiri moguća modela o budućnosti brodogradnje u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, a da će krajnja odluka ovisiti i o stavu Bruxellesa.

Uljanik Brodogradnja Uljanik će morati u predstečaj

"U ovom trenutku analiziramo četiri moguća modela što dalje sa brodogradnjom u Istri i Primorsko-goranskoj županiji", istaknuo je Horvat dodavši da će odabir modela ovisiti i o stavu Bruxellesa oko Uljanika. Vodit će se računa i o tome da se modelom restrukturiranja ne ruši tržišno natjecanje na prostoru Republike Hrvatske, napomenuo je Horvat uoči sjednice Vlade.   

Odgovarajući na upit novinara, izjavio je da u ovom trenutku ne zna za Vladin plan restrukturiranja Uljanika, već da je jedini plan koji je vidio onaj koji je Uprava Uljanika, zajedno sa svojim konzultantima i odabranim strateškim partnerom izradila i svojevremeno dostavila i Vladi.

U planu restrukturiranja, pak, nije vidio "tko će komu što prodavati" i što je zamišljeno sa zemljištem odnosno s ostalim nekretninama Uljanika. Naglasio je da Vlada nije imali prilike birati niti je odabrala strateškog partnera za Uljanik, već da je to napravila sama kompanija. Ponovio je da će Vlada donositi odluke tek nakon što dobije pouzdane informacije je li predloženi plan restrukturiranja ruši postupate tržišnog natjecanja.

>> Prosvjed radnika Uljanika

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:] Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Ukupna jamstva Uljaniku gotovo 70 milijuna eura, velika je vjerojatnost aktivacije'

"Nikakvim mehanizmima niti alatima nemamo mogućnost Bruxellesu određivati do kada oni moraju odgovoriti. Analitika se u Bruxellesu radi, prema mojim informacijama, a s Bruxellesom smo u komunikaciji na dnevnoj bazi. Plan se u ovom trenutku analizira, ja očekujem prve informacije o statusu i pogledu Bruxellesa na taj plan restrukturiranja sutra, u razgovoru sa povjerenicom, međutim do sutra ćemo morat pričekati kakve će biti te informacije", istaknuo je ministar.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u petak dolazi u radni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će sastati s premijerom Plenkovićem i ministrima.

Horvat je ponovio da je predstečajna nagodba također jedna od opcija koje se razmatraju.  

Radnici Uljanik Brodogradnja na prekretnici Jedini spas za Uljanik hitna 
je izmjena stečajnog zakona

Odbacio je mogućnost da će Bruxelles u nečemu oduglovačiti.  Rekao je da u ovom trenutku postoji korektna komunikacija između Ministarstva gospodarstva i direktorata Europske komisije zaduženog za tržišno natjecanje, dodavši da svakodnevno njegovo ministarstvo informira Bruxelles o svemu što se događa oko Uljanika.

Na upit ako se agonija u brodogradilištima produlji u listopad za koji nema plaća te je li onda realna opcija predstečajna nagodba, Horvat je odgovorio: "Ako sve ovo uđe u listopad, postoje modaliteti unutar kojih se na jedan specifičan način mogu isplatiti tri minimalne plaće za radnike Uljanik Grupe".  

Marić: Treba očuvati stabilnost javnih financija

Ministar financija Zdravko Marić nije se na pitanje novinara htio izjasniti o tome je li sklon da Uljanik grupa ide u predstečajnu nagodbu, kazavši da će Vlada o tome raspraviti.

Uljanik ministar horvat: 'Obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda oko 30 milijuna eura'

Ponovio je da je uloga njega i Ministarstva financija očuvanje interesa poreznih obveznika i održanje stabilnosti javnih financija, na čemu je u protekle tri godine "jako puno napravljeno".

Oko raznih scenarija oko Uljanika, Marić je podsjetio da je jučer iznio onaj najgori mogući, koji uključuje otkazivanje narudžbi za izgradnju četiri broda. Tada je kazao da iznos jamstava, za koje postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana, doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura.

Radi se o 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva za nedavno otkazanu izgradnju četiri broda u Uljanik grupi, a treba dodatno uzeti u obzir da su za njihovu gradnju uzimani i financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima.

Uljanik Pet pitanja i odgovora o Uljaniku Za deset dana račun škvera opet na nuli, slijedi li stečaj?

Na pitanje novinara je li mu poznato je li Uljanik pod blokadom i tko stoji iza toga, Marić je odgovorio da on ne raspolaže tim podacima već samo onima koji su objavljeni u medijima.

Najopasnija zanimanja
RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj

A1 izdvaja za Vas

  • like_a_boss:

    marić se boji progovoriti. Kad je svjestan da čim otvori usta - počne lagati...