Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ukupna jamstva Uljaniku gotovo 70 milijuna eura, velika je vjerojatnost aktivacije'

Na pitanje aktiviraju li se jamstva i "sjedaju" li odmah na državni proračun, Marić je kazao da su jamstva po svojoj formi i samom pravnom izričaju u "mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv"
05. rujna 2018. u 10:57 18 komentara 1298 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako postoji velika vjerojatnost da će jamstva izdana Uljaniku biti aktivirana te kako je riječ o iznosu koji ukupno doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura.

Radnici Uljanik Brodogradnja na prekretnici Jedini spas za Uljanik hitna 
je izmjena stečajnog zakona

Odgovarajući na pitanja novinara uoči užeg kabineta Vlade, Marić je kazao da, gledano iz perspektive Ministarstva financija, postoje jamstva koja su izdana i pokrivaju određene obveze i za koje postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana.

"S obzirom da je ranije objavljeno da su raskinuti ugovori o gradnji četiri broda, uz 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva, treba još dodatno uzeti u obzir da su za gradnju tih brodova uzimani financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima. Dakle, govorimo o iznosu koji doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura", rekao je Marić.

Na pitanje aktiviraju li se jamstva i "sjedaju" li odmah na državni proračun, Marić je kazao da su jamstva po svojoj formi i samom pravnom izričaju u "mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv".

>> Prosvjed radnika Uljanika u Zagrebu

[video: 26421 / Prosvjed radnika Uljanika i 3. Maja] Uljanik ministar horvat: 'Obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda oko 30 milijuna eura'

Napominje da u dijalogu i razgovoru s naručiteljima i financijskom industrijom treba vidjeti što će biti, pri čemu je realno pretpostaviti da će naručitelji, odnosno potencijalni kupci, aktivirati jamstva.

"Što se tiče odgovornog upravljanja javnim financijama i proračunske politike, ja kao ministar financija uzimam u obzir i najgori mogući scenarij, u smislu da se sve aktivira i bude povučeno", poručio je Marić.

S obzirom da u petak u radni posjet Hrvatskoj dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margaretha Vestager, a na pitanje jesu li bliže rješenje poput stečaja ili predstečaja, ministar financija je kazao da se vlade, pa tako ni ova, problematikom Uljanika nije bavila godinama, već je upravljanje bilo na upravama, nadzornim odborima te u konačnici na vlasnicima.

Uljanik Pet pitanja i odgovora o Uljaniku Za deset dana račun škvera opet na nuli, slijedi li stečaj?

"Sada je nastala već poznata situacija, pa ne možemo očekivati da imamo neko instant rješenje. Vodimo brigu o brojnim aspektima, no nebrojeno sam puta rekao da situacija nije jednostavna", poručio je Marić.

Dodao je da ne zna kako bi okarakterizirao novonastalu situaciju oko otkazivanja gradnje brodova.

>> Radnici Uljanika danima su prosvjedovali čekavši plaću za srpanj

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • bihacano:

    ..Puknit ce balun...kad tad...a to je jako blizu...Još jedan u nizu "domoljubnih" poteza pro-cetnickog HDZ-a koji je izrucio generale, htio Srbima dat autonomiju preko ZVO, uveo cirilicu u Vukovaru i koalirao sa SDSS-om.----

  • Hrvatska:

    Maricu pusti neka propadnu.❤️

  • sjs:

    Jupi, zaboravimo na porezno rasterećenje.