Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE SMILJANI SRNEC

Svjedočili policijski službenici: Tek nakon pet godina shvatili su da je Jasmina nestala

Suđenje Smiljani Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
27.11.2019.
u 14:47

Obdukcijom su utvrđene izvanredno opsežne ozljede glave u predjelu lijeve strane čela i lica

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec. Prema nalazu i mišljenju sudsko-medicinskog vještaka prof. dr. Josipa Škavića proizlazi da se tijelo njezine sestre Jasmine Dominić nalazilo u krajnje neprirodnom položaju. Prema gore je bio okrenut i izložen prednji dio zdjelice sa spolovilom i prednja strana natkoljenice, a potkoljenice savijene u koljenima bile su usmjerene sa stopalima prema dnu zamrzivača.

"Tijelo je presavijeno u predjelu struka uz djelomično rotiran gornji dio tijela tako da se žrtva Jasmina Dominić na dno zamrzivača oslanjala lijevom stranom lica, prednjim lijevim dijelom prsnog koša i lijevog ramena te lijevom rukom, dok joj je desna ruka bila savinuta u laktu i ručnom zglobu te se nalazila ispod natkoljenica", navodi se u mišljenju vještaka koji je utvrdio da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću uslijed višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga.

Obdukcijom su utvrđene izvanredno opsežne ozljede glave u predjelu lijeve strane čela i lica. Raspored opsežnih ozljeda na relativno maloj površini tijela, na što upućuje praksa, nastaje kod osoba koje se tijekom ozljeđivanja nalaze u nekom pasivnom fiksiranom položaju, najčešće ležeći na podlozi, pri čemu je ozlijeđeni dio glave, u konkretnom slučaju, lijeva strana glave, čela i lica okrenuta prema osobi koja zadaje ozljede, dok je nasuprotni dio glave oslonjen o podlogu. Ozljede glave nastale su zbog najmanje pet do šest udaraca tupim tvrdim predmetom.

Prijelom kostiju lubanje kakav je zadobila rezultira gubitkom svijesti, a smrt u pravilu nastupa kratko vrijeme nakon ozljeđivanja, pri čemu se može raditi o nekoliko do najviše deset minuta. Žrtva je krvarila, no ne može se utvrditi koliko je točno krvi izgubila.

Vještak je isključio letvu kao sredstvo počinjenja ubojstva. Isto tako, isključio je i mogućnost da je udarena šakom. Na pitanje postoji li mogućnost da su ozljede nastale jer je udarena više nego jednim sredstvom, ponovio je da ne može govoriti o jednom točno određenom predmetu ozljeđivanja. U praksi, dodao je, nije uobičajeno mijenjanje sredstava prilikom takvih ozljeda. Ne želi se upuštati u procjene na koji je način tijelo dospjelo u zamrzivač. Naveo je najjednostavniji način kako se može pohraniti.

– Budući da je vodeći dio tijela glava, uobičajeno bi bilo da se tijelo podigne tako da se drži za gornji dio – kazao je.

Ne može se izjasniti je li se žrtva nalazila na podu ili na nekoj drugoj podlozi.

Svjedočila je i liječnica hitne medicinske pomoći. Kad je 16. veljače stigla u kuću u Palovcu, prije nego što je pregledala Smiljanu, policajac ju je zamolio da pogleda u škrinju. U crnoj vreći za smeće vidjela su se, kazala je, koljena.

Vezano za predmet kojim je ubojstvo počinjeno, sve ukazuje na ozljede nanesene čekićem ili sjekirom, istaknuo je vještak.

U nastavku suđenja Smiljani Srnec danas su svjedočili i policijski službenici koji su radili na slučaju nestanka Jasmine Dominić. Službenik Policijske postaje Čakovec sjeća se da je u kolovozu 2005. godine Smiljanina majka došla prijaviti nestanak kćeri.

Raspisana je potraga za nestalom i pretražen signal mobitela. Nakon otprilike mjesec dana na policiju je stigao i otac Martin Dominić koji je donio Jasminine osobne dokumente. Majka je na pitanje zašto je tek 2005. prijavila nestanak rekla da je u međuvremenu obitelj kontaktirala s njom, odnosno da je razgovarala sa sestrom Smiljanom. Nakon pet godina vidjeli su da je nema i da nije na studiju u Zagrebu. Martin je rekao da su dokumenti nađeni u Jasmininoj sobi. Nakon prijave nestanka nije se provjeravala kaznena ili prekršajna evidencija članova obitelji jer se radilo o običnom nestanku, a nije bila praksa da se tada to provjerava. U prijavi nestanka navodi se da je vrijeme nestanka kolovoz 2000., a mjesto nestanka Zagreb i Dubrovnik.

Policijska skužbenica rekla je da je na dan pronalaska tijela zazvonio službeni telefon. Javila se ženska osoba i predstavila se kao Smiljana Srnec. - Tražila je kolegu koji taj dan nije bio tu, pitala sam zbog čega zove. Rekla je da treba baš kolegu. Mislim da je poziv bio u subotu u 12.05. Nazvala sam kolegu i rekla mu da ga je zvala. Imala je drhtav glas i zvučala je uznemireno – ispričala je.

VIDEO Smiljanina majka Katarina Dominić odbila je svjedočiti

Ključne riječi

Komentara 6

GR
gragakarlovac
13:11 27.11.2019.

koji ludaci! ovo treba strpati u zatvor za uvijek...zivjela banana Hrvatska

KE
KellyJelly
13:40 27.11.2019.

Smilju ce pustit da ode svojima u Austriju, ova je ocigledno pala na stubama, usput se zamotala i upala u skrinju

BO
boskovic
17:37 27.11.2019.

Netreba tu biti sudac svakom tko je upoznat sa dogadjajem mora biti jasno 19 godina nije smio nitko otvorit zamrzivac ona nije dozvoljavala pa je lagala majki i oca i susjede da se cuje sa Jasminom otac je cesto plakaoakao dok ga je netko upitao za Jasminu jer ju je jako volio svi to znaju Nemoze se izvuci da je brani stotinu advokata i da joj je bog otac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije