Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNA PROMJENA IZBORNOG ZAKONA

Visoki predstavnik ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u strukturama BiH

Sarajevo: Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao konferenciju za medije
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
05.09.2021.
u 22:03

Schmidt je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

Novi Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ukazao je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji.

"Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem", rekao je Schmidt na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u "kompliciranim državnim strukturama".

Schmidt, koji je početkom kolovoza preuzeo funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), je ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.

"Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora", rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.

"Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje", rekao je Schmidt

Schmidt je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

"Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti", rekao je Schmidt.

Na skupu u bavarskom Neustadtu an der Aich, gdje je izborni okrug zastupnika Christiana Schmidta, je sudjelovao i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble.

Komentara 6

MA
Mama
08:28 06.09.2021.

Dio Bosnjačke politike gura unitarizam kako bi se BiH raspala i kako bi oni dobili čisti muslimanski dio BiH ,po mogucnosti sto veći a Komsic je tu samo radi fotelje.Znaju oni da bi to dovelo do rata ,pa nisu glupi, zbog toga se Yuga raspala a oni najvece zrtve toga.Hrvatskoj je u interesu cijela i jaka BiH ,sto prije u EU, sa ravnopravnim nasim Hrvatima u njoj i od toga se nesmije odstupiti.Raspad BiH neide nam u prilog, dosla bi na Srbija preblizu a stvorili bi i nove dvije "Gaze" na svojim granicama

SI
sisavac
10:09 06.09.2021.

ovaj lik nema legitimitet, njega nije un potvrdio, kao ni prethodnika. sve te odluke su realno pravno nevažeće. jer ih je donijela osoba bez ovlasti. sad kad su shvatili da nastavak igre nije tako jednostavan, u 20 godina se nije pomaklo na bolje, već na gore, pri čemu su visoki predstavnici naveliko pomagali nastavku kaosa svojim odlukama, gdje su ciljano neke političare micali, a druge ostavljali, mada imaju isti jezik... bosna se raspala kao država, društvo. europi je teško priznati da se granice i dalje budu mijenjale, a oni zapeli da ih ukidaju. to se ne uklapa u eu projekt nadnacionalne države. zato je bih žrtva. i bit će još neko vrijeme. narodi su platili strahovitu cijenu, i trebaju konačno rješenje da bi nastavili živjeti. sve dok će u federaciji bih biti tolko kantona/županija, sa tolko ministara, sa tolko administracije, bosna je osuđena na lagano umiranje. zar je tako teško prihvatit činjenicu da se juga raspala, da su se formirale etnički gotovo pa čiste države, i da je kosovo uzeto srbiji upravo da se formira čista etnička država, kao jedini garant smirivanja stanja..? zar je tako teško to primijeniti na bih? rs je u biti entitet sa obilježjima države, etnički dosta homogen, i prirodno je da se prvom prilikom spoji sa maticom, srbijom. hrvatski dijelovi bih također, sa hrvatskom. ostane sasvim dovoljna prostor za formiranje čiste bošnjačke, muslimanske, države. najveći gubitnici su političari, za kojima bi se jako smanjila potreba. a oni su najveći problem.

KR
Krotila
23:23 05.09.2021.

🇭🇷 Herceg Bosna 🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije