Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI EPILOG

Visoki kazneni sud objasnio zašto je umanjio kaznu čovjeku koji je u Rijeci pijan usmrtio dvoje ljudi

Izbor najboljih fotografija u 2014. godini
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
01.06.2022.
u 08:27

Vozio sa 1,48 promila i dvostruko brže od dozvoljenog. Prošao kroz crveno i na zebri usmrtio dva pješaka. Kazna mu sada umanjena za godinu i pol dana jer su premalo cijenjene olakotne okolnosti

Prije osam godina kroz centar Rijeke vozio je s najmanje 1,48 promila alkohola u krvi te brzinom od najmanje 95 kilometra na sat. Odnosno dvostruko većom od dozvoljene. Zbog toga je skrivio nesreću i to na pješačkom prijelazu gdje se zbog prevelike brzine nije uspio zaustaviti iako je za njegov smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu.

Naletio je na Darija Krbavca (50) i Marka Bunozu (47), dvojicu pješaka. I usmrtio ih. Nakon toga se nije zaustavio da im pomogne. Zbog svega navedenog Aleksandru Cupaću (42), Županijski sud u Rijeci u siječnju ove godine izrekao kaznu od devet godina zatvora. On se na nepravomoćnu presudu žalio, a Visoki kazneni sud (VKS) mu je žalbu uvažio pa mu je kazna umanjena za godinu i pol dana.

Drugim riječima, Cupać je sada pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora, a izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju tri godine dulje od izrečene kazne zatvora. Odnosno ta zabrana mu počinje teći nakon što odsluži izrečenu mu kaznu.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost te obiteljski status (dvoje maloljetne djece). Pravilno je otegotnim cijenjena kriminalna količina u postupanju optuženika jer je svojom vožnjom prekršio tri zakonske odredbe (alkohol, brzina i crveno svjetlo na semaforu), a nakon nesreće nije stao i makar pokušao pružiti pomoć stradalima. Žrtve su imale 50 i 47 godina i iza njih su ostala djeca. Međutim, Visoki kazneni sud je zaključio da su premalo vrednovane utvrđene olakotne okolnosti. Optuženik je barem djelomično priznao kršenje određenih zakonskih odredbi, odnosno da se kretao brzo, gotovo dvostruko više od dopuštene brzina. Od počinjenje djela proteklo je osam godina, a podaci o ranijem životu i obiteljskom statusu optuženika su premalo cijenjeni. Zato je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni. Sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju tri godine će otkloniti okolnosti koje omogućuju ili poticajno djeluju na počinjenje novog kaznenog djela, a mjera je razmjerna s težinom počinjenog djela i stupnjem počiniteljeve opasnosti - navodi se u obrazloženju odluke VKS-a.

Komentara 6

BF
bf23
08:57 01.06.2022.

Pravosuđe nam je vrh,nema što...

SA
SarumanovBrat
08:58 01.06.2022.

Nego jel platio kaznu u njemačkim markama?

HR
hrUsrcu
08:52 01.06.2022.

pio je pijan i to je olakona...... blak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije