Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Višnja Ivačić: "Manjina terorizira većinu mještana"

Starima i nemoćnima na silu se ulazi u kuće i dvorišta i otima sve, od starog željeza do raznog alata, uništavaju se povrće i cvjetni nasadi...
31. svibnja 2012. u 16:25 2 komentara 13 prikaza
'03.03.2011., Cakovec- Direktori Hrvatskih voda u posjetu zupaniji Medjimurskoj porazgovarali su sa nacelnicima i gradonacelnicima medjimurskih opcina. Visnja Ivacic, nacelnica opcine Pribislavec. Pho
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

“U našoj općini mještani su sustavno već niz godina izloženi maltretiranju, narušavanju sklada i raznim oblicima nezakonitog ponašanja mještana romskog naselja. Izloženi su oštećenjima imovine, prijetnjama, vrijeđanju i fizičkom nasilju. Starima i nemoćnima na silu se ulazi u kuće i dvorišta i otima sve, od starog željeza do raznog alata, uništavaju se povrće i cvjetni nasadi...”

Piše to, uz ostalo, u opširnom dopisu koji je nadležnim institucijama uputila načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić (HNS), tražeći od države da zaštiti ustavna prava mještana.

– Prema dobivenim pritužbama procjenjujem da su mještani u krađama dnevno oštećeni za iznose od 2000 do 5000 kuna. Često narušavanje javnog reda i mira, glasna glazba, galama i svađe u alkoholiziranom stanju čuju se po cijelom naselju. Spaljivanje guma, izolacija na žici i smeće, životinjski otpad poput koža, utroba i kosti, u ljetnim mjesecima izazivaju užasan smrad i potencijalna su opasnost od zaraze. Ide se korak i dalje, pa se stanovnicima Pribislavca prijeti i verbalno i fizički – istaknula je načelnica na konferenciji za novinare, iznoseći primjere maltretiranja mještana, posebno onih koji žive uz romsko naselje.

– Većinu mještana terorizira dio stanovnika romske nacionalne manjine, koji pred zakonom naše domovine ostvaruju sva prava, a ne izvršavaju ustavne obveze – istaknula je načelnica Ivačić.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • valek000:

    Bravo Višnja! Nek se priključe i načelnici ostalih općina, mještani, svi Međimurci i naravno Romi. Teroru treba stati na kraj...Amnesty Internationalu poručujem da ne moralizira i ne prijeti tužbama nego pomogne u rješavanju gorućeg problema

  • točkica1:

    Nadam se da će institucije otkriti čija su djeca koja prave s...nja! Kad policija dođe u naselje i pita čija su djeca ispada da su ničija. Ali svakog mjeseca roditelji uredno dižu dječji doplatak za tu istu "ničiju" djecu! Tko sad tu koga...?