Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Visia Croatica preuzima Imunološki zavod

Iako je analiza ponude pozitivna, Visia Croatica prije mora prikupiti osam milijuna kuna za otkup dionica
03. travnja 2015. u 09:51 4 komentara 2806 prikaza
Imunološki
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Obvezujuća ponuda Visia Croatice za preuzimanje Imunološkog zavoda dobila je zeleno svjetlo Povjerenstva koje ju je analiziralo, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom uputit će prije Uskrsa prijedlog Vladi, koja će vjerojatno već idući tjedan na sjednici potvrditi Visia Croaticu kao novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda. Visia Croatica prije toga mora prikupiti osam milijuna kuna, čime će otkupiti dionice, a potom dodatnih 100 milijuna osigurati za ulaganje.

Prošli tjedan na račun joj je sjelo oko dva milijuna kuna, a svi zainteresirani – od građana, udruga i tvrtki – mogu i dalje uplaćivati novac jer će kao udjeličari odlučivati i o budućnosti Imunološkog zavoda. Kako je u uvjetima ponude stajao uvjet o krvnoj dostatnosti, a sami sojevi virusa, bez obzira na novog vlasnika, ostaju vlasništvo države, odnosno država je novom vlasniku dala koncesiju na sojeve, Ministarstvo zdravlja mora utvrditi kako će se ta naknada državi plaćati, a i mora regulirati što je samodostatnost.

Visia Croatica preuzet će 54,38 posto, a u godinu dana od potpisivanja ugovora morat će napraviti sve radnje vezane uz preseljenje proizvodnje u novi pogon. Uskoro će HALMED u novi nadzor kako bi utvrdio mogu li se dobiti privremene dozvole za bakterijska cjepiva i krvne pripravke. A moraju se i osigurati uvjeti kako se ove godine ne bi izgubila dozvola za virusna cjepiva.

>> Imunološki zavod preplavljen pozivima građana koji ga žele spasiti

>> Radnička fronta ministre traže da spase Imunološki, a mladež HDZ-a odlazak premijera

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • brčko:

  glavne aktere oko krize u imunološkom će mo za koju godinu gledati pred sudovima, lopovska posla, sve to nekome ide na ruku. daj bože samo da se proizvodnja nastavi i ti zaposlenici ostanu zbrinuti.

 • Avatar Marko232
  Marko232:

  "sami sojevi virusa, bez obzira na novog vlasnika, ostaju vlasništvo države, odnosno država je novom vlasniku dala koncesiju na sojeve" - bravo Kukuriku koalicija. Tako se to radi. Onemogučiti novom vlasniku da preprodaje licence. A ne kao kad ste ono ... prikaži još! vi za 2 torbe novaca poklonili industriju nafte. Vrijednost ne da je bila 2 torbe novaca, nego više od 2.000 torbi. Sramota.

 • Avatar jaqenhghar
  jaqenhghar:

  Imunološki je "operirao" na cijelom teritoriju ex YU. Zašto se ne bi na prigodan način ponudilo učešće pod jednakim uvjetima, svim ostalim potencijalno zainteresiranim (u regiji van HR) da kroz Visia Croatica participiraju? Možda i da HR država sa ostalim ... prikaži još! državama nastalim raspadom YU bude suvlasnik Imunološkog? Možda bi takva struktura vlasništva bila dovoljno "komplicirana" da spriječi bilo kakvo preuzimanje izvana (neprijateljsko preuzimanje)?