Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od sto mafijaških šefova zatražilo i dohodak od države

Inače, u srijedu se u Senatu raspravljalo i glasovalo o nepovjerenju ministru pravosuđa Alfonsu Bonafedeu iz M5s, jer su podnosioci zahtjeva za njegov opoziv smatrali da je odgovoran što je za vrijeme koronavirusa iz zatvora u kućni pritvor pušteno više od 400 mafijaša.
20. svibnja 2020. u 15:25 0 komentara 531 prikaza
ULTIMA DOMENICA DI FASE 2 NELLA CITTA
Foto: Marco Iacobucci/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Više od 101 šefova i članova glavnih klanova kalabrijske mafije ‘ndrangheta zatražilo je temeljni dohodak (reddito di cittadinanza) od države. Neki su ga već dobili, a nekima je trebao stići ovaj mjesec. To je otkrila talijanska financijska straža u operaciji nazvanoj “Mala civitas”.

18 arrests against the 'escapades, exponents of the Mafia district of Passo di Rigano. Antimafia operation of the Police NACIONALNA KARANTENA Što radi talijanska mafija u doba koronavirusa?

Agenti financijske straže iz Reggio Calabrije uhitili su članove klanova obitelji Tegano i Serraino iz mjesta Gioia Tauro, zatim članove klanova Commisso-Rumbo-Figliomeni iz Siderna, Cordì iz Locria, Manno-Maiolo iz Caulonia i D'Agostino iz Canola. Neki od njih su se svojedobno hvalili kako novce ne broje, već ih stavljaju na vagu, a sada, pošto se vode u poreskim uredima kao oni koji nemaju posao, zatražili su temeljni dohodak bez rada. Neki su dobili, a neki su tek trebali dobiti taj dohodak, odnosno već im je bilo ukupno isplaćeno 516 tisuća eura. Svi oni su već bili optuživani za mafijaško udruživanje.

Među uhićenima su i djeca talijanskog Pablo Escobara, kakvim ga smatraju protumafijaški istražitelji, odnosno Roberta Pannunzia zvanog “Bebé”, koji je jedan od najvećih svjetskih brokera kokaina. Njegov stariji sin Alessandro Pannunzi, osim što se oženio za kćerku kolumbijskog proizvođača kokaina, bio je osuđen za uvoz droge u Italiju. Sada je zatražio građanski dohodak.

Roberto Saviano INTERVJU Roberto Saviano: Mafija se krizi već prilagodila, sada posuđuje novac bez kamata

Prije izvjesnog vremena uhićen je i mafijaš sa Sicilije koji je zatražio temeljni dohodak, a vozio se u Ferrariju. Mnogi mafijaši, kako se u poreskim uredima vode kao oni koji ništa ne posjeduju, jer, dakako, novce koje zarađuju na kriminalni način ne prijavljuju porezu, su zatražili temeljni dohodak koji je uveden na inzistiranje Pokreta 5 zvijezda (M5s). Kada je zakon o davanju dohotka za nerad usvojen članovi pokreta M5s su klicali ispred parlamenta kako je zahvaljujući njima ukinuto siromaštvo. Znalo se da će biti i onih koji će htjeti iskoristiti situaciju, ali da će se prijaviti i toliki broj mafijaša, koji zasigurno ne oskuduju s novcem, kako bi dobivali mjesečno oko 600 eura nije se moglo očekivati. Pohlepa je nevjerojatna stvar.

Inače, u srijedu se u Senatu raspravljalo i glasovalo o nepovjerenju ministru pravosuđa Alfonsu Bonafedeu iz M5s, jer su podnosioci zahtjeva za njegov opoziv smatrali da je odgovoran što je za vrijeme koronavirusa iz zatvora u kućni pritvor pušteno više od 400 mafijaša. Bonafede se branio kako je primijenjen zakon star 50 godine, te da nije odgovoran što su mafijaši iz najstrožih zatvora pušteni u kućni pritvor.

Roberto Saviano Roberto Saviano Poznati talijanski intelektualac: 'Tijekom korone mafija će pokušati preuzeti turizam'

Sada je donio mjere kako bi se mafijaše vratilo u zatvore. Stranke vladine većine (M5s, Demokratska stranka, Italija živa i Slobodni i jednaki) glasovale su protiv nepovjerenja ministru i tako mu sačuvali položaj. M5s je prijetio da će bude li Bonafedeu izglasovano nepovjerenje pasti i vlada. To je, čini se, bilo odlučujuće, jer stranke vladine većine ne žele pad vlade u ovo krizno vrijeme.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.