Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznati talijanski intelektualac: 'Tijekom korone mafija će pokušati preuzeti turizam'

Pisac Roberto Saviano za Večernji list govori o planovima kriminalaca
11. travnja 2020. u 12:30 10 komentara 12921 prikaza
Roberto Saviano
Foto: Carlo Cozzoli/IPA/PIXSELL

Ima li talijanska mafija veze u Hrvatskoj i kakva je općenito situacija u svijetu kad je riječ o organiziranom kriminalu, osobito u vrijeme pandemije koronavirusa? Na to je pitanje, među ostalim, odgovarao talijanski novinar i pisac Roberto Saviano, autor kultne knjige Gomorra, u razgovoru s novinarima iz udruženja Stampa Estera tijekom videoveze koja je trajala više od sat i pol. Savianu mafija prijeti smrću zbog tekstova i knjiga koje je objavio te živi pod policijskom zaštitom.

18 arrests against the 'escapades, exponents of the Mafia district of Passo di Rigano. Antimafia operation of the Police NACIONALNA KARANTENA Što radi talijanska mafija u doba koronavirusa?

Šarićev proboj u Italiju

Saviano je rekao da je London svjetski glavni grad pranja novca, da se mafija proširila u Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj… Za ulazak u Hrvatsku talijanska se mafija mora dogovarati s hrvatskom. U Sloveniji, primjerice, u potpunosti dominiraju talijanski karteli. Savianu je dobro poznat i Darko Šarić, uhićen i osuđen u Beogradu; kaže da je bio jedan od najvećih svjetskih krijumčara droge. Šarićeva skupina je 2008. i 2009. talijanskoj mafijaškoj organizaciji ‘Ndrangheti oduzela veliki dio narkotržišta. Šarić je nudio kokain bolje kvalitete po nižim cijenama. Drogu su uvozili iz Južne Amerike, a u ožujku 2014. Darko Šarić je uhićen te je 2018. osuđen na 15 godina zatvora.

Mafija posluje i na turističkom tržištu, a ove godine turizma neće biti. Što nam to donosi? Sve hotele i turističke tvrtke koje budu propale pokušat će kupiti mafija. Isto tako, pokušat će se ubaciti u sve tvrtke koje će biti u teškoćama zbog koronavirusa. Već sada je ušla na tržište lihvarenja. Lihvari su, primjerice, ljudima u poteškoćama posuđivali novac, a onda je on trebao biti vraćen u višestruko većim iznosima u kratko vrijeme. Mafija posuđuje novac koji se vraća bez kamata, ali onoga tko se zaduži drži u šaci i bilo kada može zatražiti protuuslugu.

ISTRAŽIVALA RAZARANJA Kad su leševi po cesti, mafija je slaba jer vodi ratove za prevlast. Najjača je kad nema mrtvih

London centar pranja novca

London će nakon Brexita postati privlačniji za mafiju cijeloga svijeta. Zašto? Jer se Velika Britanija neće trebati pridržavati određenih pravila kao dok je bila članicom EU, a ipak će jednom nogom, preko Malte, primjerice, biti prisutna u EU. Jednostavno, financijska ustanova u Londonu koja prima mafijaški novac može osnovati svoju podružnicu na Malti i tako oprati novac. Nema zemlje u kojoj nema mafije.

Ruska mafija je najsnažnija u svijetu, a snažna je i srpska. A kako dileri isporučuju drogu u vrijeme koronavirusa kada ne smiju stajati na ulicama i kojim putem dolazi droga budući da su prekinuti zračni letovi? Pitao sam Saviana bi li legalizacija droge smanjila utjecaj mafije, kao u slučaju ukidanja prohibicije. Pisac koji je svoj život posvetio borbi protiv mafije kaže da osobno zagovara legalizaciju droge. Cijeli razgovor sa Savianom donosimo u Obzoru od 18. travnja.

VIDEO Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • marlony:

  Jadna ti država gdje mafija djeluje..Nije mi jasno kako i ti mafijaški krimosi žele imati vlastitu djecu dok je upravo njihovoj djeci "glava 24 sata u torbi" ???? Koji je to mozak ?

 • Avatar Gerbil
  Gerbil:

  Prvo mafija je puno bolje organizirana od drzave. Drugo, nije zagusena birokracijom.

 • Dony:

  U Hrvatskoj bi trebalo legalizirati mafiju