Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Više od 400.000 kuna otpremnine za šefa Janafa upletenog u aferu?

Dragan Kovačević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
21.09.2020.
u 19:22

Kovačević je inače pod istragom Uskoka da je primio 1,96 milijuna kuna mita

Dragan Kovačević, predsjednik uprave tvrtke Janaf koja se našla u centru velike afere oko namještanja poslova i uzimanja mita, u idućim danima bit će smijenjen s čelne funkcije Jadranskog naftovoda, a unatoč optužnici mogao bi biti 'nagrađen' s velikom otpremninom. Naime, prema ugovoru ima pravo na otpremninu od devet plaća ili pravo da ostane raditi kao savjetnik uprave ako ga Vlada smijeni prije isteka mandata. 

No kako 24sata neslužbeno doznaju, Janaf će ići na osporavanje njegova prava.

>> VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Kovačević je 2012. godine, kad je prvi put imenovan za predsjednika uprave, imao neto plaću od 18.800 kuna, koja je u ovih osam godina narasla na 25.700 kuna, koliko je prijavio u zadnjoj imovinskoj kartici. No isplata otpremnine se računa prema bruto plaći jer se računaju i porezi i doprinosi. Kako je njegova bruto plaća nešto viša od 45.000 kuna, za otpremninu bi trebalo izdvojiti oko 407.000 kuna jer ne dolazi u obzir da ostane savjetnik uprave.

Kovačević je inače pod istragom Uskoka da je primio 1,96 milijuna kuna mita od Kreše Peteka, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek, kako bi s još dva direktora u Janafu osigurao Peteku dva posla vrijedna zajedno oko 40 milijuna kuna. Sudac je i njemu i ostalima odredio istražni zatvor od mjesec dana, koji se može produljiti još dva mjeseca. 

- Otpremnina je predviđena kad bi predsjednik uprave bio smijenjen u redovnom postupku. Postoji i klauzula u ugovoru koja kaže da će posebno povjerenstvo odlučivati koji su razlozi njegove nemogućnosti obavljanja posla. A kako je jasno zbog čega ne dolazi na posao i zbog čega je smijenjen, oni imaju pravo odlučiti da isplata otpremnine nije opravdana - kaže izvor upućen u ovu pravnu peripetiju.

>> VIDEO Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf

Kovačeviću bi ipak uhićenje moglo biti tek početak problema. Istražitelji su, kako doznajemo, u Janafu uzeli i niz druge dokumentacije vezano za poslovanje te tvrtke, a ne samo za dva posla sustava hlađenja i mjernih stanica za koje se tereti da je primio 1,96 milijuna kuna mita.

- Čini se da je ovo što mu se stavlja na teret samo uvertira - kaže sugovornik.

Osim toga, novi predsjednik uprave koji će biti izabran na natječaju također će dobiti zadatak da provede kompletnu računovodstveno financijsku forenziku.

Ključne riječi

Komentara 13

AN
antiekstremist
07:23 22.09.2020.

Nemojte ga smjenjivati a onda mu nakon mjesec dana dajte otkaz zbog nedolaska na posao !

JA
jadnatikoza
20:22 21.09.2020.

Pa neka. Narod ih bira već 30 godina pa onda je valjda i zaslužio. Izaberimo ljudi opet HDZ i SDP, razne Milanoviće, Kovačeviće, Plenkoviće, Čermake, Pašaliće i Kutle, koga briga što će sve propast i djeca nam iselit

KA
kajbiti
19:41 21.09.2020.

Nadam se, iskreno se nadam, da ce netko konacno ovaj zakon o otpremninama direktorima ukinuti. Pa oni sami sa sobom potpisuju ugovor o otpremninama. Tak direktori koji su firme doveli u stecaj, dugove, a da ne govorim o lopovluku su najveci vjerovnici firmi. I kojim novcima ova ekipa placa ove skupe odvjetnike godinama dok traju parnice? Zakon o porijeklu imovine i to odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije