Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Više od 1500 "Šumoboraca" posadilo 25.000 novih sadnica

30.01.2022.
u 15:48

Iza projekta stoje Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, a u svojim će budućim akcijama djelovati u suradnji s Rezolucijom Zemlja, najvećom ekološkom akcijom u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list.

Manje od dva mjeseca, više od 1500 Šumoboraca, 17 velikih akcija pošumljavanja i čak – 25.000 novih sadnica. Ove impresivne brojke rezultat su dosadašnjeg rada u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, a riječ je o prvom hrvatskom programu  kompenzacije emisija CO2 sadnjom stabala koji je pokrenut u studenom prošle godine. Iza projekta stoje Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, a u svojim će budućim akcijama djelovati u suradnji s Rezolucijom Zemlja, najvećom ekološkom akcijom u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list. 

– Uz pomoć i nadzor šumara Hrvatskih šuma, sadile su se nove šume na području Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i otoka Čiova i to primarno na mjestima gdje su šume već uništene djelovanjem klimatskih promjena – objasnio je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske. Volonteri su u ovom projektu simbolično nazvani Šumoborci, a tijekom trajanja projekta se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske provodi istoimeni edukativni program. Do sada je održano 24 predavanja za 650 učenika u 11 škola, a učenici su saznali više o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, ali i o tome što kao društvo, zajednica i pojedinci možemo činiti kako bismo te posljedice i negativne učinke u budućnosti umanjili.

– Nakon edukacija, učenici se uključuju u akcije pošumljavanja, zajedno s ostalim volonterima Šumoborcima. Na taj način mogu posaditi svoje sadnice i time nadomjestiti dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska – poručuju iz Saveza izviđača Hrvatske, a najavljuju i nove akcije u ovoj godini te još više novih sadnica. Cilj je, naime, posaditi barem 50.000 sadnica te akcije pošumljavanja proširiti i na područje Slavonije, Gorskog Kotara, središnje i sjeverne Hrvatske. 

– Jako smo zadovoljni dosadašnjim odazivom – i škola i ostalih građana. Uključiti 1500 ljudi da rade nešto korisno za sebe i okoliš i to vani, gdje zna biti i blatno i hladno, nije lako. Velika većina djece i mladih s kojima radimo akcije pošumljavanja nikada prije nisu bili u prilici posaditi svoje stablo. Šumoborci im upravo to omogućuju. Ali omogućuju im i da puno više zavole prirodu i počnu se za nju intenzivnije brinuti – zaključio je Dan Špicer koji je ujedno i glavni koordinator projekta.

Komentara 1

MA
MatanP
13:57 06.02.2022.

Za svaku pohvalu. Samo nastavite tako!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije