Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN PROBLEM

Državni tajnik: Nema kolinja! Virus svinjske kuge može preživjeti godinama, prenosi se i na ruci, cipelama...

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.09.2023.
u 14:38

Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjske kuge za svinjogojstvo, poručio je državni tajnik Mladen Pavić

Dosad je na području Vukovarsko-srijemske županije eutanizirano oko 17.200 svinja zbog afričke svinjske kuge, kazao je to državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, dodajući kako je dosad bilo zahvaćeno čak 780 domaćinstava. Kako je objasnio za N1, eutanazija se od prijave na sumnju obavlja istog dana na temelju simptoma ili temeljem laboratorijskog nalaza. 

- Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjke kuge za svinjogojstvo. Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja - kazao je. 

- Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana - dodao je. 

- Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja. Upravo zbog prirode bolesti, zbog izuzetno lakog prijenosa. U prva tri dana smo imali tri pojave koje nisu povezane. Tri potpuno odvojena slučajeva, isključivo ljudski faktor. Bolest se odnese na kosi, na ruci, na cipelama - poručio je, zbog čega je zabranjeno od 30. lipnja klanje svinja za vlastite potrebe.

- Od prvog dana pojave bolesti, od 30.6. zabranjeno je klanje svinja za vlastite potrebe. Može se dogoditi da zakoljete svinje u vrijeme inkubacije koja može biti do 19 dana - kaže Pavić. 

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, ljudi se ne mogu zaraziti, no Pavić je poručio kako ''bilo kakvim propustom može doći do eksplozije bolesti''.

- Mi smo jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja, i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u laboratariju, apsolutno sve ide na eutanaziju - zaključio je.

>> VIDEO Požar u restoranu kraj Petrinje

Komentara 63

PA
Paserdzan
14:51 17.09.2023.

Jeste primjetili kako se zahuktala kampanja za eutanaziju svinja i ubjedjivanje javnosti kako je ta navodna africka kuga jako opasna? Podsjeca vas to na jednu drugu kampanju?!

BE
Beyonder
17:08 17.09.2023.

Da imamo istraživačke novinare otkrili bi tko su glavni uvoznici mesa

PA
Paserdzan
14:50 17.09.2023.

Prijevara! Kad uniste proizvodjace mesa, tad ce nam prodavati umjetno genetski modificirano "meso" na kojem ce zaradjivati milijarde kao i na "cjepivima"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije