Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast stanovništva

Vir u devet godina dobio triput više stanovnika!

'Nekretnine na viru - ilustracija'
'Arhiva'
13.05.2010.
u 08:40

Na Viru živi oko 3000 ljudi, no na otoku stalnu adresu ima i oko 1500 doseljenika iz BiH koji rade vani, kaže Kristijan Kapović.

Na otoku Viru je od posljednjeg popisa broj stanovnika uvećan gotovo 200 posto. Od 1608 prijavljenih 2001. godine sada ih je, kako nam je rekao načelnik općine Vir Kristijan Kapović, gotovo 4500. Do tih su podataka u Općini došli zbog potrebnih izmjena Prostornog plana, koji je posljednjih godina zbog pokušaja da se legalizira bespravna gradnja na Viru predmet zanimanja mnogih Virana i vlasnika više od 8000 bespravno sagrađenih objekata. Osim što se na otoku intenzivno bespravno gradilo, istodobno je trajalo i intenzivno naseljavanje pa je danas, kako tvrdi Kristijan Kapović, na Viru gotovo dvostruko više doseljenika nego autohtonoga stanovništva.

– Na Viru stalno živi oko 3000 ljudi, iako ih je prijavljeno 4480. Uz oko 1500 domicilnih tu je još toliko kontinentalaca, odnosno Zagrepčana, Varaždinaca, Osječana, Sišičana i drugih. Mahom su to umirovljenici koji na Viru imaju vikendice, a živjeti im je ovdje mnogo ljepše nego u nekom gradu na kontinentu. Imamo i oko 1500 doseljenika, većinom iz BiH, a mnogi od njih rade u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Kako se u BiH ne kane vratiti, na Viru im je stalna adresa, i ovamo će vratiti nakon rada u inozemstvu – rekao je Kapović i dodao da očekuje barem toliko povećanje broja stanovnika na Viru i idućih desetak godina.

– Kada napokon za nekoliko godina budemo imali svu komunalnu infrastrukturu i bolje uvjete života, na Viru će se broj stanovnika još više povećavati. Argument više je i to što na Viru nema napetosti između domicilnih stanovnika i doseljenika – rekao je Kristijan Kapović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije