Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vijećnici Krškog ne žele hrvatski nuklearni otpad

Na posljednjem sastanku krški vijećnici raspravljali su o zajedničkom slovensko-hrvatskom odlaganju radioaktivnog otpada koji nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško na odlagalištu u Vrbini
05. ožujka 2019. u 06:00 5 komentara 1494 prikaza
Krško
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Na posljednjem sastanku krški vijećnici raspravljali su o zajedničkom slovensko-hrvatskom odlaganju radioaktivnog otpada koji nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško na odlagalištu u Vrbini. Jednoglasno su odbacili mogućnost zajedničkog odlaganja niskog i srednjeg radioaktivnog otpada, koji bi također skladištio otpad nastao u Hrvatskoj.

Rusija Energija za 200.000 ljudi Prva u svijetu: Rusija predstavila plutajuću nuklearnu elektranu

Koordinacijski odbor Povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između slovenske i hrvatske vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz NE Krško, njegovo iskorištavanje i stavljanje izvan pogona u polazištu za daljnje pregovore konstatiralo je da rješenje za zbrinjavanje treba obuhvatiti sav radioaktivni otpad, kako otpad iz nuklearne elektrane, tako i institucionalni otpad, što uključuje i otpad iz hrvatskih skladišta. Krški vijećnici, međutim, procjenjuju da to znatno odstupa od već potvrđenih uvjeta koje je općina zatražila u prošlosti te su jednoglasno usvojili odluku da ne podrže načela Koordinacijskog odbora.

NE Krško JEFTINA ENERGIJA Slovenija gradi drugi, jači blok Krškog? Greenpeace protiv

Nakon što Slovenija više ne želi pohranjivati radioaktivni otpad, stanovnici Dvora na Uni strahuju kako će se radioaktivni otpad skladištiti u odlagalištu na Trgovskoj gori, kako su još 2001. predviđali planovi Vlade, koja je samo 15 kilometara od Čerkezovca. Naime, u javnost se već dulje vrijeme špekulira da MORH prazni vojarnu Čerkezovac i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

>>Krško

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Obrene ti si vjerovatno protiv Nezavisne Hrvatske države kaka joj želiš i dalje energetsku ovisnost.

 • ????:

  Ha, čuj, kad su se kranjski bedaci zakopali u ovisnost o termoelektranama na ugljen do neke 2050., jasno da ne žele još i nuklearni otpad. Mene zanima možemo li taj nuklearni otpad iskoristiti za kakvu bojevu glavu na nekoj raketi. ... prikaži još! Danas jedino posjedovanje nečega takvog garantira neovisnost pred velikim silama.

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Naravno pametno je to od Slovenaca. Za otpad uz koji stižu ogromni novci nemaju primjedbi a za onaj koji to ne donosi trebamo se sami pobrinuti.