Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednoglasno odbacili prijedlog

Vijećnici Krškog ne žele hrvatski nuklearni otpad

Krško
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
05.03.2019.
u 06:00

Na posljednjem sastanku krški vijećnici raspravljali su o zajedničkom slovensko-hrvatskom odlaganju radioaktivnog otpada koji nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško na odlagalištu u Vrbini

Na posljednjem sastanku krški vijećnici raspravljali su o zajedničkom slovensko-hrvatskom odlaganju radioaktivnog otpada koji nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško na odlagalištu u Vrbini. Jednoglasno su odbacili mogućnost zajedničkog odlaganja niskog i srednjeg radioaktivnog otpada, koji bi također skladištio otpad nastao u Hrvatskoj.

Koordinacijski odbor Povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između slovenske i hrvatske vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz NE Krško, njegovo iskorištavanje i stavljanje izvan pogona u polazištu za daljnje pregovore konstatiralo je da rješenje za zbrinjavanje treba obuhvatiti sav radioaktivni otpad, kako otpad iz nuklearne elektrane, tako i institucionalni otpad, što uključuje i otpad iz hrvatskih skladišta. Krški vijećnici, međutim, procjenjuju da to znatno odstupa od već potvrđenih uvjeta koje je općina zatražila u prošlosti te su jednoglasno usvojili odluku da ne podrže načela Koordinacijskog odbora.

Nakon što Slovenija više ne želi pohranjivati radioaktivni otpad, stanovnici Dvora na Uni strahuju kako će se radioaktivni otpad skladištiti u odlagalištu na Trgovskoj gori, kako su još 2001. predviđali planovi Vlade, koja je samo 15 kilometara od Čerkezovca. Naime, u javnost se već dulje vrijeme špekulira da MORH prazni vojarnu Čerkezovac i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

>>Krško

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
07:17 05.03.2019.

Obrene ti si vjerovatno protiv Nezavisne Hrvatske države kaka joj želiš i dalje energetsku ovisnost.

VL
????
07:56 05.03.2019.

Ha, čuj, kad su se kranjski bedaci zakopali u ovisnost o termoelektranama na ugljen do neke 2050., jasno da ne žele još i nuklearni otpad. Mene zanima možemo li taj nuklearni otpad iskoristiti za kakvu bojevu glavu na nekoj raketi. Danas jedino posjedovanje nečega takvog garantira neovisnost pred velikim silama.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
07:16 05.03.2019.

Naravno pametno je to od Slovenaca. Za otpad uz koji stižu ogromni novci nemaju primjedbi a za onaj koji to ne donosi trebamo se sami pobrinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije