Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenija gradi drugi, jači blok Krškog? Greenpeace protiv

Iako gradnja drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom još nije predviđena nijednim službenim dokumentom, direktor Gen energije Martin Tovšak kazao je da o tome već danas treba razmišljati
13. rujna 2017. u 12:12 4 komentara 861 prikaza
NE Krško
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dozvola za rad nuklearke Krško nedavno je produžena na 2043. godinu, a tvrtka Gen energija koja upravlja 50-postotnim vlasničkim udjelom Slovenije zauzima se za gradnju jačeg drugog bloka radi osiguranja održive energetske sigurnosti Slovenije, ali i Hrvatske, čemu se protive neke nevladine i ekološke organizacije, piše u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

Otok Tri milje Otok tri milje Zatvara se nuklearka u kojoj se dogodila najteža nesreća u SAD-u

Tako u Greenpeaceu Slovenija ocjenjuju da je o oslanjanju na nuklearnu energiju iz Krškog kao održiv i jeftin energetski potencijal moguće govoriti samo zato što njeni vlasnici u cijenu struje ne ugrađuju dovoljan udio za njenu razgradnju nakon što prestane djelovati i potenciraju strategiju oslanjanja na obnovljive i alternativne izvore energije.

"Kad bi Gen energija plaćala pošten udio za buduću razgradnju i za pohranjivanje nuklearnog otpada, tada ne bi mogli govoriti o jeftinoj energiji iz Krškog", kazala je za "Dnevnik" Katja Huš iz Greenpeacea.

Iako gradnja drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom još nije predviđena nijednim službenim dokumentom, direktor Gen energije Martin Tovšak kazao je da o tome već danas treba razmišljati i da je zato vlasnik slovenske polovice nuklearke za studije o isplativosti gradnje drugog bloka u zadnjih 11 godina potrošio 14 milijuna eura.

Drugi blok nuklearke Krško (NEK2) snage 1200 megavata dugoročno bi i održivo pokrio prosječne energetske potrebe Slovenije ako bi se te potrebe kombinirale s potrebama Hrvatske, Austrije ili Italije, kazao je Martin Novšak, direktor Gen energije.
Njihove studije pokazuju da bi gradnja i postavljanje drugog bloka na sadašnjoj lokaciji trajali oko deset godina, a cijena bi bila od 3,5 do 5 milijardi eura.

Pri sadašnjim razmjerno niskim cijenama struje nuklearka Krško vlasnicima, Gen energiji i HEP-u, donijet će u 20 godina produženog rada dvije milijarde eura dodane vrijednosti, dok bi nova nuklearka - budući da bi imala veću snagu - u istom razdoblju Sloveniji i Hrvatskoj donijela barem četiri milijarde eura, pa bi njena gradnja bila ekonomski isplativa, smatraju u Gen energiji.

nafta SVJETSKA BANKA: Sirovine koje su dotakle dno, u 2017. jačaju: Barel nafte skočio za 29 posto trump, melania ZAOKRET U ENERGETICI SAD će jačati fosilna goriva, Trump želi smanjiti uvoz nafte i plina Baterija Problem manje Revolucionarno otkriće: Studentica pronašla način da baterije traju do 400 godina
Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  Razmišljamo li mi? Pa Krško je puno bliže Zagrebu nego što je Pelješki most bliži Sarajevu.

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Skretanje s stvarni problema. Uprave HEP_a sa suficitom od 1.37 milijardi kuna silni novac trose na reklame i sponzorstva. Dok je zadnja Hidrocentrala izgrađena kod Ogulina prije 7 godina. Zakonsku obavezu ulaganja u obnovilje izvore energije pokrivaju tako da subvencioniraju ... prikaži još! strance da prave vjetroparkove i ter.el.na biomasu. Dobar trik; sponzorirat ovakav članak koji će opravdat njihovo ne ulaganje dok struji raste cijena uz enormnu dobit (posle oporezivanja) 1 371 milion kuna

 • Avatar daleko
  daleko:

  Ah ti Slovenci,bacaju novce za razvoj energije,bolje bi im bilo da kao moji Srbi i Hrvati, kupe migove ili nešto od naoružanja, nego novce trošiti na privredu:))