Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenija gradi drugi, jači blok Krškog? Greenpeace protiv

Iako gradnja drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom još nije predviđena nijednim službenim dokumentom, direktor Gen energije Martin Tovšak kazao je da o tome već danas treba razmišljati
13. rujna 2017. u 12:12 4 komentara 853 prikaza
NE Krško
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dozvola za rad nuklearke Krško nedavno je produžena na 2043. godinu, a tvrtka Gen energija koja upravlja 50-postotnim vlasničkim udjelom Slovenije zauzima se za gradnju jačeg drugog bloka radi osiguranja održive energetske sigurnosti Slovenije, ali i Hrvatske, čemu se protive neke nevladine i ekološke organizacije, piše u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

Otok Tri milje Otok tri milje Zatvara se nuklearka u kojoj se dogodila najteža nesreća u SAD-u

Tako u Greenpeaceu Slovenija ocjenjuju da je o oslanjanju na nuklearnu energiju iz Krškog kao održiv i jeftin energetski potencijal moguće govoriti samo zato što njeni vlasnici u cijenu struje ne ugrađuju dovoljan udio za njenu razgradnju nakon što prestane djelovati i potenciraju strategiju oslanjanja na obnovljive i alternativne izvore energije.

"Kad bi Gen energija plaćala pošten udio za buduću razgradnju i za pohranjivanje nuklearnog otpada, tada ne bi mogli govoriti o jeftinoj energiji iz Krškog", kazala je za "Dnevnik" Katja Huš iz Greenpeacea.

Iako gradnja drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom još nije predviđena nijednim službenim dokumentom, direktor Gen energije Martin Tovšak kazao je da o tome već danas treba razmišljati i da je zato vlasnik slovenske polovice nuklearke za studije o isplativosti gradnje drugog bloka u zadnjih 11 godina potrošio 14 milijuna eura.

Drugi blok nuklearke Krško (NEK2) snage 1200 megavata dugoročno bi i održivo pokrio prosječne energetske potrebe Slovenije ako bi se te potrebe kombinirale s potrebama Hrvatske, Austrije ili Italije, kazao je Martin Novšak, direktor Gen energije.
Njihove studije pokazuju da bi gradnja i postavljanje drugog bloka na sadašnjoj lokaciji trajali oko deset godina, a cijena bi bila od 3,5 do 5 milijardi eura.

Pri sadašnjim razmjerno niskim cijenama struje nuklearka Krško vlasnicima, Gen energiji i HEP-u, donijet će u 20 godina produženog rada dvije milijarde eura dodane vrijednosti, dok bi nova nuklearka - budući da bi imala veću snagu - u istom razdoblju Sloveniji i Hrvatskoj donijela barem četiri milijarde eura, pa bi njena gradnja bila ekonomski isplativa, smatraju u Gen energiji.

nafta SVJETSKA BANKA: Sirovine koje su dotakle dno, u 2017. jačaju: Barel nafte skočio za 29 posto trump, melania ZAOKRET U ENERGETICI SAD će jačati fosilna goriva, Trump želi smanjiti uvoz nafte i plina Baterija Problem manje Revolucionarno otkriće: Studentica pronašla način da baterije traju do 400 godina
jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Razmišljamo li mi? Pa Krško je puno bliže Zagrebu nego što je Pelješki most bliži Sarajevu.

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Skretanje s stvarni problema. Uprave HEP_a sa suficitom od 1.37 milijardi kuna silni novac trose na reklame i sponzorstva. Dok je zadnja Hidrocentrala izgrađena kod Ogulina prije 7 godina. Zakonsku obavezu ulaganja u obnovilje izvore energije pokrivaju tako da subvencioniraju ... prikaži još! strance da prave vjetroparkove i ter.el.na biomasu. Dobar trik; sponzorirat ovakav članak koji će opravdat njihovo ne ulaganje dok struji raste cijena uz enormnu dobit (posle oporezivanja) 1 371 milion kuna

 • Avatar daleko
  daleko:

  Ah ti Slovenci,bacaju novce za razvoj energije,bolje bi im bilo da kao moji Srbi i Hrvati, kupe migove ili nešto od naoružanja, nego novce trošiti na privredu:))