Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2017. u 11:44

Ta najava podsjeća na SANU 3. Prvu je 24. rujna 1986. osmislila Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU), ali je, kao i ona, preformulirana nakon rata doživjela propast.

Srbi pišu Deklaraciju o zajedničkom nacionalnom djelovanju. Bit će objavljena 25. ili 26. studenoga, na 100. godišnjicu pripajanja Srijema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1. prosinca u povodu nastanka Kraljevine SHS, preimenovane 1929. u Jugoslaviju.

Ta najava podsjeća na SANU 3. Prvu je 24. rujna 1986. osmislila Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU), ali je, kao i ona, preformulirana nakon rata doživjela propast.

I Bošnjaci slave rujansko ratno okupljanje. Naime, 27. rujna 1993. održan je svebošnjački sabor. Ostat će upamćen po tome što su na njemu sabornici odbili ženevski mirovni paket. Procjenjujući kako bi on značio komadanje BiH, izjasnili su se za nastavak rata. Promijenjeno je tada i nacionalno ime. Muslimani su postali Bošnjaci, a jezik nazvali bosanskim. Na proslavi obljetnice opet je naglašena važnost svebošnjačkog jedinstva. Čak je i ustanovljen Dan Bošnjaka kao praznik.

Koji trust mozgova osmišljava nacionalnu strategiju Hrvata za idućih pet, dvadeset, stotinu godina. Tko su mislioci, ideolozi koji izvan Vlade, Parlamenta, mimo predsjednika promišljaju budućnost. Ima li “vijeća mudraca” (“CRO-vno vijeće”) i tko ga čini? U bivšoj Jugoslaviji srpske ideologe predvodio je Dobrica Ćosić. Kod Bošnjaka je Adil Zulfikarpašić utemeljio Bošnjački institut, a s vremenom su se etablirali i drugi formalni i neformalni centri koje skrbe o nacionalnoj budućnosti. Hrvati takvog tijela nemaju još od Tuđmanova VONS-a. To Vijeće je, uz nacionalnu sigurnost, promišljalo i nacionalnu strategiju. 
Tko će kod Hrvata strateški procjenjivati budućnost, preduhitriti negativne pojave, braniti državu od manipulacija? Parlament, Vlada, predsjednik nemaju uspostavljen okvir za takav znanstveno-strateški pokret. Mislioci, intelektualci iz domovinske i iseljene Hrvatske mogli bi upotpuniti taj prostor.

Ali “vijeće mudraca” ne treba imati formalnu, već autoritativnu snagu. Za početak, opet trebaju osmisliti hrvatsku pomirbu.

U današnjim okolnostima teže će im je biti provesti nego Tuđmanu u ratu. Istodobno se mora stvarati klimu za izgradnju iskrenog mira sa susjedima, ali i strategije kako uvezivati domovinsku i iseljenu Hrvatske. Prioritet je i zaustaviti sadašnje iseljavanje. Posebna priča su Hrvati u BiH te brojne teme koje ih muče, kao što su pokušaji majorizacije, strah od nestanka identiteta, jezika... Kada se tome pridodaju problemi, poput opasnosti od terorizma, lošeg nataliteta..., jasno je kako je davno prošao “dan D” za svehrvatsku strategiju.

Dosadašnji nacionalni stratezi i njihove deklaracije ili povijesni sabori na ovim prostorima uvijek su za sadržaj imali crtanje granica i pretenzije prema tuđem teritoriju. Hrvatsko “vijeće mudraca” mora nastupati suprotno takvim idejama. Zadatak mu treba biti briga o budućnosti u kojoj će zagovarati mir, tolerantnost, gospodarski i svaki drugi razvoj. Snagom takvog oružja i zajedništvom mogu razoružati sve one koji nekim novim deklaracijama oživljavaju nedosanjane granice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sidhara
sidhara
12:24 03.10.2017.

Sto se vi mali siromasni Slavenski narodi stalno dijelite na plemena, na ove i one? Pa ne mozete se vi baviti samo sobom, tko smo, sto smo, odakle dolazimo i gdje idemo, dok vam narod krepaje od gladi. Ne zivi se od toga. Vi ne mozete nikako prezvjeti, ako niste slozni i ne suradjujete jedni sa drugima, mozete samo nestati svi skupa sa geografske karte. To je vase trziste, vasa trgovina i nigdje drugdje na svijetu. Nece vama nitko kupovati vase proizvode na Slavenskim jezicima, nego samo kulture slicne vama. Ovdje na Zapadu nema nista vasih proizvoda, zato sto ljudi ne razumiju vas jezik i zato sto vi sami stoljecima unistavate Slavensku kulturu, koljete se i sami sebi nanosite zlo, zato nikoga i ne interesirate, nigdje se i ne uci vas jezik u svijetu. Vi cete umrijeti od gladi, nestati sa geografske karte, zato sto ste sterilizirali te prostore, zatvorili se samo u svoje pleme, ne radjaju vam se djeca, a i ovo malo sto imate tjerate od sebe. Ne moze jedan tako sicusni narod prezivjeti, ako se zatvorite samo u svoje pleme i ako se zenite samo izmedju sebe. To je matematicki nemoguce, to vam vodi u istrijebljenje naroda za par generacija i vas vise nema. Imaju i zemlje od 60-80 miliona taj problem, kamoli patuljci poput vas sicusnih zemalja, velicine jednoga srednjeg Europskog grada. Vi ste strasno nazadan narod, da ste bar pametni i bogati, pa bi se nekako i razumjelo zasto ne date nikome da se mijesa s vama, a ovako teska bijeda i crna mizerija, a tako zatvoreni u sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije