Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Hrvatima u Zambiji

Drama uskoro gotova? Sutkinja objavila kad će donijeti iduću odluku: 'Ovo je kraj slučaja za državu'

Suđenje Hrvatima u Zambiji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
29.05.2023.
u 13:15

Danas se u Zambiji nastavilo suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima u pokušaju. Tužiteljstvo je zaključilo slučaj, a sutkinja je odredila dan za iduće ročište, na kojem će biti poznato hoće li se ispitivati svjedoci obrane ili će se Hrvate pustiti na slobodu.

U Zambiji se danas nastavilo suđenje Hrvatima uhićenima početkom prosinca u Zambiji. Ispitali su se zadnji svjedoci tužiteljstva. 

Tijek suđenja pratite u nastavku.

13:11 – Sutkinja Mary Mulanda zakazala je novo ročište za četvrtak. Tada će se znati hoće li osloboditi hrvatske državljane ili se nastavlja suđenje i ispitivanje svjedoka obrane, kako doznaju 24sata od zambijske novinarke. Portal također piše da nisu uspjeli pronaći diplomata iz Konga koji je trebao svjedočiti. Policajac koji je uhitio Hrvate ponovio je da je diplomat iz kongoanskog konzulata taj koji je doveo četvero kongoanske djece na granicu Sakanije. Državni odvjetnik rekao je sutkinji da diplomata ne mogu pronaći i da mu vlasti iz njegove zemlje nisu pomogle da ga dovedu kao svjedoka.

"Ovo je kraj slučaja za državu", rekao je državni odvjetnik Innocent Kamunga.

Suđenje Hrvatima u Zambiji
1/15

12:39 – Zambijsko tužiteljstvo zaključilo je slučaj, doznaju 24sata. Tužiteljstvo je ispitalo sve svjedoke. Odvjetnici prilažu podneske sutkinji koja potom treba donijeti odluku o daljnjim postupcima. Obrana traži da sud oslobodi Hrvate. Sutkinja može odlučiti da se nastavi suđenje ispitivanjem svjedoka obrane ili odbaciti optužnicu.

12:01 – Novinarima je zabranjeno koristiti se mobitelom u sudnici.

11:40 – Obrana ispituje policajca koji je uhitio Hrvate.

10:50 – Stigla je i imigracijska službenica iz Zračne luke u Ndoli, koja je u drugom sudskom postupku također optužena s Hrvatima za navodnu trgovinu djecom.

10:43 – Na sud je stigao i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo smatra mozgom operacije, piše Jutarnji list. Njega je na prošlom ročištu policajac koji je uhitio Hrvate optužio da je uzimao 2040 dolara po djetetu za transport. 

9:59 – Sutkinja Mary Mulanda trebala bi nakon iskaza svih svjedoka tužiteljstva odlučiti o tome hoće li odbaciti optužnicu ili će donijeti odluku o nastavku suđenja te pozvati svjedoke obrane da daju svoje iskaze, podsjećaju 24sata koji pišu i da je na sud stigao svjedok Kombe Sakeni, policajac koji je Hrvate uhitio. Ispituje ga obrana. 

9:50 – Hrvati su stigli na sud. 

8:50 – Nakon što su u petak na sud doveli djecu, Hrvati su neutješno počeli plakati. Tužiteljstvo je tada ispitivalo svjedoke u procesu protiv osmero Hrvata uhićenih početkom prosinca u Zambiji. Posljednji svjedok bio je policajac koji ih je uhitio. Djecu su na sud doveli kako bi ih identificirao. Zbog zaštite identiteta novinari su zamoljeni da napuste sudnicu. Bio je to prvi put da su Hrvati vidjeli djecu od prosinca, zbog čega su briznuli u plač, a ročište je prekinuto i prebačeno na ponedjeljak.

VEZANI ČLANCI: 

Policajac je prije toga izjavio kako je otkriveno da je Steven Mulija, navodni mozak cijele operacije, Hrvatima naplaćivao 2040 američkih dolara po djetetu. Taj iznos bio je potreban kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta. Na sudu u petak pojavio se i Ivan Pernar. Govorio je kako je jedan od Hrvata koji se predstavlja kao muškarac, rođen kao žena, da mu je susjed te da je protiv Hrvata podnio kaznenu prijavu.

Navodno se i derao, a obrana je zbog nepoštovanja suda tražila da ga se pritvori, o čemu je sutkinja ozbiljno i razmišljala, ali mu je oprostila nakon što se ispričao. Obrana je Pernara suočila s njegovim, kako su rekli, rasističkim stavovima koje je iznio u svojem podcastu te ga pitala koristi li situaciju za vlastitu promociju

Na sudu u Nadoli danas se nastavlja ročište i ispitivanje svjedoka tužiteljstva. Četiri para iz Hrvatske otputovala su u Zambiju krajem prošle godine kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine.

Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP je izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

VIDEO: Hrvati u Zambiji ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se da nisu krivi

Komentara 83

DO
domagoj1492
09:24 29.05.2023.

Leftardi briznuli u plač jer mi njihova nakarada ne prolazi kao što su navikli.

Avatar Retardo
Retardo
09:39 29.05.2023.

Briznuli su u plač nakon što je policajac otkrio da su platili 2040 USD po djetetu i da su im papiri falsificirani. Ali to je samo za prijevoz, tih 2040 USD ne uključuje nabavu djece i falsificiranje papira.

DU
Deleted user
09:52 29.05.2023.

Nikad ih vidjeli a briznuli u plač ???????? Ahahahahahahaha plaču za 2040 eura .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije