Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćena buktinja u Osijeku

VIDEO Vatrogasci: 'Ovo je pakao, nikada nismo ovo vidjeli, oprema se topi na nama'

požar u Osijeku
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
1/10
04.10.2023.
u 10:06

Ova situacija trajat će dugo, ne samo zbog vjetra već i zbog tvari koja gori. Tu je nekoliko tisuća kvadrata prešane plastike. U ovom trenutku možemo samo navijati za naše vatrogasce da što prije ugase požar i da se ovaj dim stiša, kazao je predsjednik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mato Lukić

Veliki požar koji je buknuo u Osijeku još uvijek nije pod kontrolom. Gori u krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u prigradskom naselju Brijest. Požar je izbio u pola 1 ujutro. Sustav uznemiravanja Civilne zaštite – SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka da zatvore prozore i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom. "Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova ud požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a. 

Video: Nezapamćeni požar u Osijeku

"Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća. Ne možemo reći da je požar ugašen. I ovaj vjetar koji se pojačao oko 3,4 sata ujutro jednostavno ne dopušta ugasiti plastiku, a znamo kako izgleda kada ona gori, kada se topi. Vatrogasci nadljudskim snagama, njih je oko 100 u ovom trenutku s 50 vozila, pokušavaju učiniti sve kako bi ugasili požar. Vatra je usporila i moram reći da je spriječena još veća katastrofa jer svi ovi objekti u ovom poduzeću puni su zapaljivih tekućina, zapaljivih tvari, plinskih boca. Cijelu noć su to prebacivali kako ne bi došlo do veće tragedije, odnosno eksplozije. Ova situacija trajat će dugo, ne samo zbog vjetra već i zbog same tvari koja gori. Tu je nekoliko tisuća kvadrata prešane plastike. U ovom trenutku možemo samo navijati za naše vatrogasce da što prije ugase požar i da se ovaj dim stiša. Vjetar je puhao tako da dim ne ide prema gradu Osijeku, zato smo izdali upozorenje jer nismo znali u kakvom će stanju požarište biti. Dim je otišao na drugu stranu i nekoliko naselja sada je ugroženo", kazao je predsjednik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mato Lukić.

GALERIJA Veliki požar u Osijeku

požar u Osijeku
1/31

"Na dvije mjerne stanice u gradu Osijeku situacija je u redu, angažirat ćemo i druge mjerne stanice u drugim naseljima da mjere kvalitetu zraka i nadamo se da će sve biti u redu", kazao je.

Otkazane su neke manifestacije u gradu Osijeku. "Pokazatelji pokazuju da je situacija u redu, ali vjetar može okrenuti smjer", dodao je Lukić.

"Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio", rekao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek za Glas Slavonije. 

VIDEO: Veliki požar u Osijeku, gori u krugu tvrtke Drava International

Podsjetimo, policija je rano jutros izvijestila kako je 40 minuta iza ponoći na Brijestu, u krugu tvrtke Drava International došlo do požara na plastičnoj masi i ambalaži te da nema ozlijeđenih.

Nije ovo prvi put da vatra guta prostor Drave International koji se, inače, proteže na više od 85 hektara. Najgore je bilo u veljači 2015., izgorjelo je 10.000 litara nafte, vatrena je stihija zahvatila halu veličine 200 sa 100 metara. U blizini je, procjenjuje se, bilo 50-ak zaposlenika koji su upravo završavali smjenu. Vatrogasce je dočekao visoki plamen koji se kovitlao. Prepoznali su odmah ugljikovodike. Srećom, nitko nije stradao.

GALERIJA Gusti crni dim nad Osijekom nakon nezapamćenog požara

požar u Osijeku
1/19

Komentara 20

KI
kingtom
09:45 04.10.2023.

Plastika je iznimno kancerogena kada gori...a kancerogene čestice ostaju dugo u zraku i lete daleko. Kada uđu u pluća tamo i ostaju zauvijek.

Avatar PANEM
PANEM
09:59 04.10.2023.

Ako već ne može Kanader jer ne smije uzimati vodu iz rijeka i jezera zbog šiblja i drveća, jer imamo bar jedan jbn helikopter sa kruškom ????? Znate li vi koliko je to otrovno i koliko je bitno brzo ne samo ugasit požar brzo već i ohladiti područje !!!!!!!

NE
Nemanadimak
10:22 04.10.2023.

Da bas cudno da opet gori. U Hrvatskoj ne postoji recikliranje plastike i pogon za recikliranje. Koliko vidim smeca se nakupilo i samo je bilo pitanje kada ce to poceti da gori. Kao da se cekalo da se zapali ovako ce vjerojatno sve proci kao dobro i oslobodit ce se smjeca a to sto cemo se porazboljevati od tog otrova mos mislit nije nikoga briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije