Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Uz uzvik 'general Praljak nije ratni zločinac' popio otrov iz skrivene bočice

Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.
29. studenoga 2018. u 08:01 27 komentara 3035 prikaza
Slobodan Praljak
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je  29. studenog 2017. presude "bosanskohercegovičakoj šestorci" zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovine tijekom rata 90-tih godina 20. stoljeća. 

Slobodan Praljak Oduzeo si život Zatvorena istraga o Praljkovoj smrti – evo što je tužiteljstvo utvrdilo

Vijeće je utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su sudjelovali prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, bivši ministar obrane RH Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, njihov bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić. 

Video - Godišnjica presude i samoubojstva generala pukovnika Slobodana Praljka

 

 

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.

Slobodan Praljak Objavljen sadržaj Evo što je Praljak u pismima poručio obitelji i supruzi

Ubrzo nakon toga preminuo je. Po službenim informacijama to se dogodilo dva sata kasnije u bolnici Westeinde.

ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

Nizozemci su utvrdili da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Preglom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nje se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao.

Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. On je već spakirao svoje stvari za slanje u Hrvatsku i s nekoliko se ljudi oprostio u nekoliko navrata no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka.

Slobodan Praljak
1 / 6
Praljak

U oproštajnom pismu obitelji napisao je da je davno odlučio okončati svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina. "U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno", zaključili su Nizozemci.

Slobodan Praljak Pismo katoličkim misijama U Njemačkoj zabranili mise za Praljka

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca. Znatan dio javnosti Hrvatske i BiH, te vrh hrvatske politike doživjeli su presudu Slobodanu Praljku kao nepravdu.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • info_punkt:

    a uz koji je uzvik privatizirao i opljačkao Chromos? Znate li da su u vlasništvu ovog skromnog voditelja laboratorija u srednjoj školi poslovne zgrade u Heinzelovoj i Radničkoj ulici u vrijednosti od više stotina milijuna eura?

  • dobraviIa:

    general Praljak JEST ratni zločinac, pa je malo čudno što ga se ovdje spominje u gotovo pozitivnom kontekstu. Dok god ne budemo u stanju suočiti se sa svojom prošlosti, nema naprijed!

  • Gajger:

    Pokoj ti duši, generale. S prijezirom odbacujemo njihovu presudu.