Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRO Maestral – smjer Šipovo

VIDEO Svjedoci iz drugih postrojbi doslovno su svjedočili kako gori nebo i zemlja

Foto: Screenshot
1/2
12.09.2019.
u 12:23

~ Nisam vidio bolje utvrđene neprijateljske položaje, to je bilo školski odrađeno – kazao je satnik Miljenko Modrić.

Još tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, snage HVO-a zauzele su dominantne pozicije oko Vitoroga i drugih vrhova naspram Šipova. No problem je predstavljala okolnost da se s tih vrhova trebalo spustiti u udolinu i osvojiti plato iznad, na kojem su bile utvrđene neprijateljske snage, u čijem rasporedu bila je vrlo snažna protuoklopna obrana uz minska polja. 

– Konfiguracija terena bila je takva da nama nije odgovarala, a maksimalno je odgovarala neprijatelju – rekao je pukovnik Rade Lasić

Probojem prema Šipovu, uz proboj kod Mliništa, srušila bi se prva i jedina crta obrane neprijatelja koji je u nju uložio sav svoj ljudski i materijalni potencijal. S druge strane, 4. gardijska brigada dobila je zadatak probiti ovu liniju. I ovdje je jutarnja magla, uz prethodne pripreme artiljerijskih ciljeva, odigrala svoju ulogu. 

– Nisam vidio bolje utvrđene neprijateljske položaje, to je bilo točno školski odrađeno – kazao je satnik Miljenko Modrić

Satnik Dragan Maretić prisjetio se kako se na sastanku razgovaralo o tome hoće li se ići u napad zbog magle te da se odlučilo da se ipak ide u napad.

– Magla nam je došla iznimno dobro, pogotovo nama, tenkovskom vodu, jer smo mi trebali prići najmanje kilometar do njihovih uzvišenja – rekao je poručnik Mario Beneta.

Nakon Oluje, 4. gardijska brigada prvi put imala je neograničenu količinu artiljerijske municije, koju je obilato iskoristila najjačim artiljerijskim udarom do tada na smjeru prodora brigade, koristeći se maglom za prilaženje pješaštva i oklopnih formacija što bliže neprijateljskim položajima. 

Svjedoci iz drugih postrojbi hrvatskih snaga doslovno su svjedočili kako gori nebo i zemlja kada 4. gardijska brigada krene. Silina udara, brzina djelovanja po zadanim ciljevima u iznimno kratkom roku potpuno je "otpuhala" neprijatelja koji se i na ovim položajima u rasulu počeo povlačiti.

– Kada smo mi došli na taj plato, kada smo izvršili napad, kada smo ušli u okršaj s neprijateljem, neprijatelj je imao enormne gubitke – rekao je Beneta.

 

Komentara 11

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:32 12.09.2019.

Dakle, tek nakon Oluje i sloma tzv. "krajine", najelitnije postrojbe Hrvatske vojske prvi puta imale su dovoljno topničkog streljiva na raspolaganju.. A agresori su sve to imali još 1991., jedino nisu imali niti hrabrosti, niti pameti, a na kraju see pokazalo - niti nikakve budućnosti.

DU
Deleted user
17:34 12.09.2019.

A što je danas? Tko mačeve pretopi u plugove za drugog će orati.....I zato treba kupiti eskadrilu, obuciti mladost kroz vojni rok, činiti sve ono što čini Švedska npr, a koja nam je u drugim pitanjima primjer.

DU
Deleted user
19:33 12.09.2019.

U članku niti jednom jedinom riječi nije imenovana srbo-četnička agresorska banda. Samo se piše "neprijatelj" - netko tko nije bio svjedok onog vremena, i tko ne zna - iz članka ne može zaključiti protiv koga se to Hrvatska vojska i hrvatski narod morao boriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije