Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Svjedoci iz drugih postrojbi doslovno su svjedočili kako gori nebo i zemlja

~ Nisam vidio bolje utvrđene neprijateljske položaje, to je bilo školski odrađeno – kazao je satnik Miljenko Modrić.
12. rujna 2019. u 12:23 13 komentara 34793 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Još tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, snage HVO-a zauzele su dominantne pozicije oko Vitoroga i drugih vrhova naspram Šipova. No problem je predstavljala okolnost da se s tih vrhova trebalo spustiti u udolinu i osvojiti plato iznad, na kojem su bile utvrđene neprijateljske snage, u čijem rasporedu bila je vrlo snažna protuoklopna obrana uz minska polja. 

Jasenice Napad na Jasenice VIDEO Više od 1500 granata je ispaljeno: To je bio pakao, gorjeli su nebo i zemlja

– Konfiguracija terena bila je takva da nama nije odgovarala, a maksimalno je odgovarala neprijatelju – rekao je pukovnik Rade Lasić

Probojem prema Šipovu, uz proboj kod Mliništa, srušila bi se prva i jedina crta obrane neprijatelja koji je u nju uložio sav svoj ljudski i materijalni potencijal. S druge strane, 4. gardijska brigada dobila je zadatak probiti ovu liniju. I ovdje je jutarnja magla, uz prethodne pripreme artiljerijskih ciljeva, odigrala svoju ulogu. 

– Nisam vidio bolje utvrđene neprijateljske položaje, to je bilo točno školski odrađeno – kazao je satnik Miljenko Modrić

Satnik Dragan Maretić prisjetio se kako se na sastanku razgovaralo o tome hoće li se ići u napad zbog magle te da se odlučilo da se ipak ide u napad.

– Magla nam je došla iznimno dobro, pogotovo nama, tenkovskom vodu, jer smo mi trebali prići najmanje kilometar do njihovih uzvišenja – rekao je poručnik Mario Beneta.

Nakon Oluje, 4. gardijska brigada prvi put imala je neograničenu količinu artiljerijske municije, koju je obilato iskoristila najjačim artiljerijskim udarom do tada na smjeru prodora brigade, koristeći se maglom za prilaženje pješaštva i oklopnih formacija što bliže neprijateljskim položajima. 

Domovinski rat - Medački džep Medački džep VIDEO: Zapovjednik je vikao: 'Četvrti je ranjen, prvi je već mrtav, nemojte ulaziti...'

Svjedoci iz drugih postrojbi hrvatskih snaga doslovno su svjedočili kako gori nebo i zemlja kada 4. gardijska brigada krene. Silina udara, brzina djelovanja po zadanim ciljevima u iznimno kratkom roku potpuno je "otpuhala" neprijatelja koji se i na ovim položajima u rasulu počeo povlačiti.

– Kada smo mi došli na taj plato, kada smo izvršili napad, kada smo ušli u okršaj s neprijateljem, neprijatelj je imao enormne gubitke – rekao je Beneta.

 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  Dakle, tek nakon Oluje i sloma tzv. "krajine", najelitnije postrojbe Hrvatske vojske prvi puta imale su dovoljno topničkog streljiva na raspolaganju.. A agresori su sve to imali još 1991., jedino nisu imali niti hrabrosti, niti pameti, a na kraju se ... prikaži još!e pokazalo - niti nikakve budućnosti.

 • Deleted user:

  A što je danas? Tko mačeve pretopi u plugove za drugog će orati.....I zato treba kupiti eskadrilu, obuciti mladost kroz vojni rok, činiti sve ono što čini Švedska npr, a koja nam je u drugim pitanjima primjer.

 • Deleted user:

  U članku niti jednom jedinom riječi nije imenovana srbo-četnička agresorska banda. Samo se piše "neprijatelj" - netko tko nije bio svjedok onog vremena, i tko ne zna - iz članka ne može zaključiti protiv koga se to Hrvatska vojska i ... prikaži još! hrvatski narod morao boriti.