Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

VIDEO Ukrajinci danonoćno rade na obrambenim linijama: Ruski trik pokazao se odličnom opcijom

FILE PHOTO: Ukrainian defence line in Zaporizhzhia region
Foto: STRINGER/REUTERS
1/11
08.04.2024.
u 17:44

Izgradnja 2.000 kilometara utvrda preko tri linije obrane je "veliki zadatak, ali tempo je dobar", rekao je nedavno Zelensk

Ukrajina danonoćno radi na izgradnji obrambenih utvrda kako bi zaustavila napredovanje ruskih trupa na pojedinim dijelovima ogromne fronte u ratu koji je ušao u treću godinu, ali i kako bi čim spremnije dočekala vrlo vjerojatno rusku ofenzivu koju svi očekuju kasnije u proljeće ili ovoga ljeta.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila 509 milijuna dolara za utvrđivanje svoje granice s Rusijom i prve linije fronte s ruskim snagama na istoku i jugu, a premijer Denis Šmihal obećao je nedavno dodatnih 142 milijuna dolara za tu namjenu. Brojni stručnjaci za sukobe rekli su da je s obzirom na trenutne prednosti Rusije, njen zamah i pritisak na ukrajinske oružane snage, ukopavanje i slabljenje ruskih snaga iscrpljivanjem vjerojatno trenutno najbolja opcija.

U regiji Černihiv, sjeverno od glavnog grada Kijeva, deseci ukrajinskih radnika postavljaju metalnu armaturu i pričvršćuju stupove i plastičnu foliju duž zidova rovova, dok bager čisti zemlju u blizini. "Malo dalje naprijed je još jedna linija sastavljena od 'zmajevih zuba', piramidalnih prepreka za zaustavljanje vojne opreme. A dalje je takozvani protutenkovski rov, vrlo dubok i vrlo širok, dug stotine metara.", rekao je za Reuters izvođač radova Juri Iljašek, opisujući troslojne utvrde. Unutar rovova izgrađeni su bunkeri.

Ukrajina je postavila do sada više od 100.000 "zmajevih zuba" kao dio obrane koja se proteže 2.000 km, što omogućuje bolju obranu, ali i buduće napredovanje, rekao je Reutersu Oleksij Kuleba, zamjenik šefa ureda Zelenskog koji nadzire gradnju utvrda. "Situacija je dinamična. Uvijek će postojati potreba za ojačavanjem, izgradnjom dodatnih fortifikacija ili njihovim promjenama. Radovi će se nastaviti i ići će i nakon naše pobjede", dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

I u jugoistočnoj regiji Zaporižje, jednom od najžešćih sektora bojišnice, radi se također 24 sata dnevno na gradnji snažnih linija obrane. A upravo su u toj regiji Rusi krajem 2022. i tijekom prve polovice 2023. izgradili snažnu obranu, koju sada, na svojoj strani, preslikavaju Ukrajinci. Ta se obrana Rusima pokazala isplativom obzirom je ukrajinska ofenziva dosegla zmajeve zube samo na nekoliko kilometara fronte, unatoč mjesecima borbe i golemim gubicima ljudstva i tehnike. Unatoč manjim uspjesima Ukrajina nije uspjela stići do daljnjih postavljenih linija obrane te je ubrzo ofenziva stala.

Iako su mnogi prije toga taj ruski sustav obrane podcjenjivali pa i ismijavali, pokazali su se iznimno dobrom obrambenom opcijom, u kombinaciji sa adekvatnom artiljerijskom potporom, gustim minskim poljima te dronovima. Usporavajući napad, fizičke prepreke potencijalno ostavljaju trupe i vozila izloženima neizravnoj vatri poput topništva ili malih kamikaza dronova. A sada ga, poučena i vlastitim iskustvom, Ukrajina formira na mnogim dijelovima fronte. Još u jesen 2023. ukrajinske vlasti su dobile kritike zbog sporog napretka u utvrđivanju obrambenih linija. U studenom je osnovana radna skupina za koordinaciju napora u utvrđivanju. A kritike je dodatno povećala i kasnija situacija oko Avdiievke kada nije zaustavljano rusko napredovanje nakon pada tog dobro utvrđenog grada. Jer nisu bile napravljenje adekvatne linije obrane u drugim susjednim mjestima oko Avdiievke. Stoga se sada radi punom parom.

VIDEO Fortifikacija Ukrajine

Izgradnja 2.000 kilometara utvrda preko tri linije obrane je "veliki zadatak, ali tempo je dobar", rekao je nedavno Zelenski. Wall Street Journal (WSJ) je nedavno izvijestio, pozivajući se na zapadne dužnosnike i ukrajinske vojnike, kako ukrajinske trupe grade utvrde u očekivanju ruske ofenzive, iako postoji zabrinutost da napredak nije dovoljno brz. Još od kraja 2023. sve više promatrača primijetilo je slab napredak u naporima utvrđivanja jer je Rusija počela preuzimati inicijativu na nekim dijelovima fronte.

„Ukrajina nije izgradila obranu koja joj je najpotrebnija u ključnom području kada je imala priliku, a sada ima problem.“ – rekli su analitičari. "Ono što se sada događa je ono za što se Rusija dugo pripremala. Prikupila je dovoljno snaga i resursa da izvrši pritisak na razne osi odjednom", rekao je za WSJ Maksim Žorin, zamjenik zapovjednika Treće jurišne brigade. Na mirnijim dijelovima bojišnice, pripremajući se za nadolazeći napad, sada ukrajinske trupe grade rovove i protutenkovske jarke, nadajući se da će ponoviti rusku obranu koja je zaustavila ukrajinsku protuofenzivu prošle godine. No, zbog zakašnjele reakcije, ukrajinski vojnici na aktivnim dijelovima bojišnice navodno moraju sami graditi rovove, čak i pod vatrom, piše WSJ.

"U okolnostima u kojima se nalazimo, moramo sami kopati, ukopavati se i graditi", rekao je Zhorin. "Nedostatak slojevite obrane duž crte bojišnice trebao bi zabrinjavati Ukrajinu. Situacija će postati prilično kritična za ukrajinske snage."", dodao je obrambeni analitičar Franz-Stefan Gady za WSJ. No, Ukrajina se nada da će sadašnji napori u utvrđivanju uspjeti popraviti situaciju.

Ključne riječi

Komentara 76

Avatar Bill Carson
Bill Carson
18:30 08.04.2024.

USA daje pare Ukrajini samo zbog svojih vlastitih imperijalističkih interesa.

SB
Slavenski_brat
18:08 08.04.2024.

Ukrajina je gotova prica a NATO vec priprema poraz i povlacenje koje ce prikazati kao jos jednu pobjedu. Nitko nema odgovora protiv FAB kliznih bombi koje brisu sve sto im se nadje na putu a to je jucer potvrdio i Kuleba. Jedina protumjera protiv njih je rusiti bombarder koji je daleko izvan promjera PZO sustava kad ih pusta. A tek onda dolaze ODAB-500 termobaricke klizne bombe koje ciste i ono malo zivota koje pukom srecom ostaje nakon FAB-a

V0
Vlaskoulicanec4.0
20:03 08.04.2024.

Majko Božja, oni 2024. kopaju rovove kao 1914. u WW2... I koga će staviti u njih? One milijune i milijune koji sjede po Europi i kasiraju socijalnu pomoć, mnogi i na nekoliko mjesta odjednom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije