Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednički simbol

VIDEO Pobuna 'crvenih kapa' protiv francuske vlade

crvena kapa
Foto: DW screenshot
03.12.2013.
u 10:05

Francuskom se širi nezadovoljstvo. U Bretanji su pokrenuti masovni prosvjedi, a zajednički simbol je crvena kapa.

Francuzi su prije nešto više od godinu dana za predsjednika izabrali socijalista Francoisa Hollandea u nadi da će se stanje barem malo promijeniti nabolje: da će biti zaustavljeno rezanje radničkih prava, da će gospodarstvo ponovno početi rasti i stvarati nova radna mjesta, da će prestati rasti broj nezaposlenih. Ali, nade su se izjalovile.

Industrijska poduzeća sele se u zemlje s nižim nadnicama, poljoprivreda – unatoč velikim subvencijama iz Europske unije – sve dublje tone, Francuskom se širi nezadovoljstvo. U Bretanji su pokrenuti masovni prosvjedi, a zajednički simbol je crvena kapa. Zbog masovnosti prosvjeda u kojima sudjeluju svi slojevi društva vlada u Parizu sve je nervoznija.

>>Izboden jedan parlamentarac, desničari Hollandeu urlikali: Odlazi!

Komentara 5

LI
lietuva
11:04 03.12.2013.

Ma kakav imperijalizam, kakvi istospolni brakovi... Hollande je uveo s jedne strane iznimno jaka i nedodirljiva radnička prava, s druge strane povećao poreze, i sad nitko ne želi investirati i svojim radom financirati njegovu socijalnu državu. Francuzi, a i cijela EU, ne mogu shvatiti da nema blagostanja bez rada i ta se kula od karata počela urušavati.

SK
sladja_kava
11:31 03.12.2013.

opet dolaze crveni poslije:tajkuna i svih onih koji su vladali ovih zadnjih 20 do 30 godina i pricali nam o demokratiji i boljem zivotu (normalno njima jest bio)

BO
bobo123
10:50 03.12.2013.

Nemojte ignorirati ni jednostavnu činjenicu da je Hollandeu popularnost jako pala nakon nasilnog legaliziranja istosp. brakova. Prosvjedovali su milijuni ljudi, što su bili najveći prosvjedi u Francuskoj u zadnjih 50ak godina. U Francuskoj istosp. brakovi nemaju preveliku potporu čak ni po namještenim anketama i skoro sigurno ne bi prošli na referendumu, ali je Hollande po dobrom starom socijalističkom običaju išao protiv volje naroda. Stari socijalistički običaj je i da se njihovi nesposobni političari bave promjenom ideologije, umjesto da srede gospodarstvo. Ali kako bi ga sredili kada su to redovito najnesposobniji političari koje te države imaju, a na vlast dolaze isključivo zahvaljujući naklonosti medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije