Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

VIDEO Obrana Novske: 'Tu noć smo ostvarili prvi kontakt s četnicima. Jedna zolja je zatajila...'

Domovinski rat: Obrana Novske
Foto: Studio23
30.10.2021.
u 11:27

Razbivši obranu artiljerijom i oklopom, uz zračnu potporu, neprijateljske snage dolaze do Starog Grabovca, pred samu Novsku i probijaju se autoputom

Nakon što su se grupirale snage Banjalučkog korpusa, uz ostale dovedene snage, početkom listopada je krenuo najteži napad na pravcu Okučani - Novska. Cilj ovih snaga je bio proboj prema Kutini, staviti Sisak u okruženje, spojiti se sa snagama iz Petrinje i produžiti u pravcu Zagreba, gdje su ih čekale neprijateljske vojarne.

Razbivši obranu artiljerijom i oklopom, uz zračnu potporu, neprijateljske snage dolaze do Starog Grabovca, pred samu Novsku i probijaju se autoputom. Situaciju je dodatno otežala okolnost zračnog napada na centar veze i zapovjedništvo u Novskoj koje biva potpuno uništeno. Ostavši bez sustava veze i zapovjedne koordinacije, dolazi do potpunog rasula u obrani koja se raspala. U takvoj situaciji, pripadnici 1. gbr ulaze u Novsku i na poziciju motela na autoputu gdje improviziraju obranu i zaustavljaju neprijateljski prodor. Konsolidiravši obranu, na područje Novske dolazi cijela 1. gbr , prvi tenkovi, topničke bitnice i ustrojava se nova zapovjedna struktura, obrana se učvršćuje i vrlo skoro počinju planiranja prvih oslobodilačkih operacija.

 

Više možete doznati u priloženom videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar TvojUjko
TvojUjko
13:05 30.10.2021.

Samo pisat istinu o ratu sve dok srpska propaganda vidi samo Oluju

DU
Deleted user
12:19 30.10.2021.

Sjecam se tih dana, prilikom raketiranja Novske mi je poginuo rodjak a i imao sam punu kucu izbjeglica. Po pricanju moje rodbine koja se tamo borila, srbi bas nisu bili 100% sigurni kakve su snage u Novskoj pa nisu ulazili (a u biti mogli su)

LI
Lipno11
10:25 31.10.2021.

Srbi su popusili sto su bijezali i vjerovali Slobi.Bjezali iz Zagreba ko blesavi ovi koji su ostali i dan danas skupa radimo nis im ne fali.Mislili su da ce doci u Zgb. kao osloboditelji na kraju su zasluzeno popušili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije